Na 15 jaar aparatuur weer inschakelen

sander

_
Lid sinds
17 juli 2001
Berichten
8.398
Locatie
Alphen a/d Rijn
Hoi,

Ik heb een jaartje of 15 mijn studio niet meer gebruikt. Nu begreep ik dat de meningen verdeeld zijn over het wel of niet aanzetten van spullen zonder eerst een controle.
Wat is jullie mening?

En wat zou ik dan moeten checken? Intern powerboard loskoppelen en dan spanning erop en meten? Heb daar eigenlijk niet zo'n zin in. Alleen de 303 heb ik elk jaar wel een keer uit/aan gedaan om te checken of de lampjes nog gingen branden en dus de batterijen nog ok waren. (en mijn klassiekers er dus nog in geprogrammeerd zijn :) )

Het zijn allemaal vintage analoge synthesizers en drumcomputers. Daarnaast ook wat digitale dingen. De pads van de MPC kleven helaas. Die zal ik met een heel klein beetje talkpoeder inwrijven.
Of eventueel alcohol.

Gr. Sander
 
Als iets 'oud' is kun je het recappen.
Als je 100% zeker wil zijn dan moet alles uit elkaar en de caps eruit en die dan meten.
Daar zou ik dus echt geen zin in hebben.
Die 15 jaar is minder boeiend dan het aantal jaren geleden dat je spul ge-recapped is.

Ik meet nooit caps, gewoon de psu recappen en bij oude apparatuur waar nodig alle electrolits.

Gewoon je apparaten 1 voor 1 aan doen koptelefoon erin en luisteren. Hum en noise kan een teken zijn voor de psu te recappen.
 
En geen paniek als het eerst pruttelt en vals klinkt. Als het na een kwartiertje goed klinkt is er op wat componenten die vervangen moeten worden niet veel aan de hand.
 
't Zijn allemaal 'low power' dingen? Gewoon aanzetten. Uiteraard niet meteen een versterker en je dure speakers erop aansluiten, eerst waar mogelijk een tijdje na inschakelen met een cheap koptelefoon luisteren. En waar mogelijk snel een dump maken van de patches. En als je hier allemaal toch geen goed gevoel bij hebt eerst intern een kijkje nemen voor (met name) bolstaande elco's en/of backup-batterijen die schuim op de mond hebben.

Met een oude stoffige 100W buizenversterker zonder randaarde en al verdacht uitziende eindbuizen is het echter een ander verhaal, daar wat meer voorzorgsmaatregelen te nemen.
 
Wat ik zelf graag doe (misschien wat off_topic hoor) is werken met een instelbare timer op de 220v aansluiting. Zo regelt t zelf wanneer de apparaten even aan/uit gaan. Vooral ook handig met apparaten die een batterij bevatten, om ze toch wat actief te houden. Er zijn hele goedkope of simpele timers maar tegenwoordig ook met wifi ondersteuning op de gsm, handig omdat ik zelf ook wel eens een beste tijd niet in m’n hokje zit. Misschien een tip ? 😉. Mvg Danny
 
Knopjes en pads gewoon flink proberen te gebruiken, daar gaat het meeste bij mij wel weer van werken.
 
Ik word altijd onrustig van stof, as, insecten, tissues en andere zooi in spul dat lang niet heeft aangestaan voordat ik de trekker overhaal.
Zooivrij lijkt me dus het minimum voor veiligheid.
 
De elco's kunnen tijd nodig hebben om het diëlektrische laagje weer op te bouwen. Daarom zal het dan niet onmiddellijk weer goed klinken. Maar daar hebben we al eens een topic over gehad. ;) En als elco's bol staan of lekken is dat verdacht.
 
Dank voor jullie reacties. Bolle elco's nu je het zegt, herinner ik het me weer. Ik denk dat de meeste aparatuur nog originele bevat. Dat idee van die timer die aparatuur af en toe aan zet is idd best een goeie. Maar goed dat heb ik nu niks meer aan.
Er is dus weinig tot geen kans op een defecte psu die een piekspanning zou kunnen geven en dan meer kapot kan maken?

Uiteraard heb ik de boel wel altijd bedenkt gehad tegen stof.
 
Er is dus weinig tot geen kans op een defecte psu die een piekspanning zou kunnen geven en dan meer kapot kan maken?

Helaas geen free lunch, die kans is niet nul. Zeker ongezien van een afstandje die garantie niet te geven helaas. Als er een spanningsregelaar of een pass-transistor om een of andere reden kortsluiting heeft ontwikkeld (hoe dan?) kan er wel een overspanning opduiken. Maar dat moet dan ook ergens door veroorzaakt zijn, mogelijk downstream.

Als je dit soort dingen wilt uitsluiten moet je toch met een variac aan de gang, maar overzichtelijk zal het (met gestabiliseerde en/of sym. voedingen) niet worden. Als je het niet vertrouwt zou je beveiligingsdiodes kunnen toevoegen (voorafgaand aan inschakelen, en als ze er al niet zitten), en mocht je bepaalde ICs in sockets zien zitten kun je overwegen die er even (met ESD-safe maatregelen) uithalen.

Wordt wel een hassle, hebben we het over heel dure totoaal onvervangbare apparatuur? 15 jaar stilstaand is ook weer niet zo heel extreem extreem.
 
Dank voor jullie reacties. Bolle elco's nu je het zegt, herinner ik het me weer. Ik denk dat de meeste aparatuur nog originele bevat. Dat idee van die timer die aparatuur af en toe aan zet is idd best een goeie. Maar goed dat heb ik nu niks meer aan.
Er is dus weinig tot geen kans op een defecte psu die een piekspanning zou kunnen geven en dan meer kapot kan maken?

Uiteraard heb ik de boel wel altijd bedenkt gehad tegen stof.
Met piekspanningen zal 't wel meevallen, maar omdat elco's, die nu eenmaal in voedingen zitten, er niet goed tegen kunnen heel lang van spanning af te zijn, loop je wel het risico dat asymmetrische voedingsspanningen van dezelfde onderlinge grootte niet tegelijkertijd op de juiste spanning staan of misschien (vanwege in de loop der jaren defect geraakt buffer elco's) zelfs héél asymmetrisch zijn.
Het is afhankelijk van de circuits die daar achter hangen of daar geen schade in aangebracht wordt.
Vooral TTL IC's, en die zitten nu eenmaal in oude synths, kunnen daar slecht tegen. Meer dan +-6 Volt kan al funest zijn.
Zelf zou ik vooral de buffer elco's en elke andere grote elco in de voedingen aan een grondige blik onderwerpen. Zie je geen opbollingen op het afdichtrubber of lekkage en ziet alles er ogenschijnlijk goed uit, dan gewoon aanzetten, kijken of er niets gaat roken en dan minstens 15 minuten er vanaf blijven om alle elco's de kans te geven zich te "herstellen".
Grote kans dat alles werkt.
 
Zo vandaag heel veel aangesloten en bijna alles werkt :)
De mengtafel heeft vooralsnog de meeste issues. Geluid valt af en toe weg, veel gekraak in de knoppen.
Verder ook een aantal synths met wat knoppen die storen en hopelijk met veel gedraai weer gefixed worden.
1 van de juno's is de arp knop kaduuk. Denk reinigen. Lampje brand alsof die actief is. Knop blijft ingedrukt maar is niet actief. Ik zal m binnenkort openen.
In een siel DK700 hoor ik alleen white noise. Alle patch parameters hebben nog waarden, dus de patches staan er in. Als ik whitenoise level op 0 zet, hoor ik niks.
De OSC's geven dus geen geluid.

Zo maar die 808 en 101 samen was wel weer even genieten zeg. Ze klinken zooo goed. 101 was altijd al mijn favoriet. Had gelijk ff een trigger van de cowbell erheen gestuurd.
Instant toffe baslijntjes met die arp of sequencer.
In de 808 stonden nog patterns terwijl ik toch bijna zeker weet dat er geen batterijen inzitten.
Binnenkort alle overige spullen proberen.
 
Grappig, ik ben me juist ook aan het inlezen over het opnieuw aanzetten van oude apparatuur.
Sinds kort ben ik als gast technicus verbonden aan de Studieverzamelink van de Universiteit Twente.
Alwaar oude tot zeer oude apparatuur bewaard wordt. Bv veel computers of computer gerelateerd spul, zoals diverse Commodore computers (PET, C64 etc), veel pc’s en ook een PDP11.
Daar zitten apparaten bij die al ruim 40 jaar op de plank staan, en als het kan weer lopend te krijgen zijn.
Ik heb chat-gpt er eens op nagevraagd….

Computer opstarten na 30 jaar​

December 1, 2023

Anonymous
Ik ga een computer na ruim 30 jaar weer aanzetten. Is het verstandig om dat langzaam de spanning op te voeren?

ChatGPT
Het is over het algemeen geen noodzaak om de spanning langzaam op te voeren bij het opstarten van een computer, vooral als het gaat om moderne systemen. Computers zijn ontworpen om veilig op te starten, en het stroombeheer op moderne moederborden is in staat om de elektrische spanning op een gecontroleerde manier te leveren.
In de praktijk kun je de computer gewoon aanzetten zoals je normaal zou doen. Zorg er wel voor dat alle kabels correct zijn aangesloten voordat je de computer inschakelt. Als de computer echter lange tijd niet is gebruikt, kan het geen kwaad om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen:
  1. Controleer of alle interne en externe kabels goed zijn aangesloten.
  2. Zorg ervoor dat de voedingseenheid (PSU) correct is aangesloten en goed functioneert.
  3. Als je een desktopcomputer hebt, zorg er dan voor dat alle uitbreidingskaarten en geheugenmodules stevig zijn geplaatst.
Als je je zorgen maakt of voorzichtig wilt zijn, kun je de computer eerst aansluiten zonder hem in te schakelen en even wachten om te controleren of er geen vreemde geluiden of visuele problemen optreden. Als alles er normaal uitziet, kun je de computer inschakelen.
Houd er rekening mee dat als de computer na lange tijd inactief te zijn geweest nog steeds problemen ondervindt, dit mogelijk te wijten is aan verouderde hardware, zoals een falende harde schijf of een defecte voeding. In dergelijke gevallen is verdere diagnose nodig.

Anonymous
De desbetreffende computer is een pcxt uit de jaren 80. Verandert dat iets aan de strategie om hem opnieuw op te starten?

ChatGPT
Ah, begrijpelijk. Met een computer uit de jaren 80, zoals een IBM PC XT, is er inderdaad een andere benadering nodig. Hier zijn een paar stappen die je kunt overwegen:
  1. Controleer de voeding: Zorg ervoor dat de voeding correct is aangesloten en goed functioneert. Oudere voedingseenheden kunnen minder betrouwbaar zijn na verloop van tijd, dus wees voorzichtig.
  2. Controleer de conditie van de componenten: Stof en corrosie kunnen zich in de loop der jaren hebben opgehoopt. Controleer of er geen stof of corrosie is op de printplaten, connectoren en andere componenten. Gebruik indien nodig perslucht om stof te verwijderen.
  3. Inspecteer de elektrolytische condensatoren: Oude condensatoren kunnen na verloop van tijd uitdrogen of lekken. Controleer of er geen opgezwollen of gelekte condensatoren op het moederbord zitten. Als je dergelijke condensatoren ziet, moeten ze worden vervangen.
  4. Controleer de harde schijf: Als de computer een harde schijf heeft, kan deze na zoveel jaar mogelijk niet meer goed functioneren. Luister naar ongewone geluiden wanneer de computer is ingeschakeld.
  5. Probeer het systeem op te starten zonder optionele hardware: Verwijder alle niet-essentiële uitbreidingskaarten en randapparatuur voordat je de computer inschakelt. Soms kunnen defecte of incompatibele componenten het opstartproces beïnvloeden.
  6. Wees geduldig: Computers uit die tijd kunnen langer duren om op te starten dan moderne systemen. Geef het wat tijd.
Oudere computers kunnen gevoeliger zijn voor stroompieken en dergelijke, dus het kan geen kwaad om voorzichtig te zijn bij het inschakelen. Als je twijfelt of als er problemen optreden, is het wellicht verstandig om de hulp van een ervaren persoon in te roepen of naar gespecialiseerde forums te gaan waar mensen ervaring hebben met het opknappen van vintage computers.
 
Laatst gewijzigd:
Back
Top