Reparatie/restauratie Arp Pro-Soloist

hmesman

Nieuwkomer
Lid sinds
13 november 2023
Berichten
6
Locatie
Nieuwkoop
Hallo Synthesizer vrienden,

Mochten er onder jullie lieden zijn die tips of advies willen hebben over het repareren/restaureren van een Arp Pro-Soloist, dan kan het geen kwaad mij daarover te benaderen.
Ik ben geen specialist op dit gebied, maar heb onlangs het nodige aan het apparaat gerepareerd en gelijk ook maar de gelegenheid genomen alles weer piekfijn in orde te brengen.
In het apparaat zitten nogal wat ROM's die op basis van waarheidstabellen bepalend zijn voor de klanken van de presets en die presets, daar mankeert vaak iets aan.
Ze werken niet of ze klinken niet zoals 't zou moeten.
Nu wordt door velen al heel snel de oorzaak gezocht in de ROM's, maar die gaan zelden defect.
De ROM's zijn van het "open collector" type en het niveau van de uitgang is dus niet zoals je zou verwachten een harde "1" of "0", maar wordt sterkt bepaald door wat er aan de uitgang hangt.
In één geval bleek een bepaalde puls (1/64 puls) niet gegenereerd te worden door het pulsgenerator circuit vanwege een foutief niveau van een uitgang van een ROM, waardoor de Mute Trumpet het niet deed.
Die uitgang hing echter direct aan twee stuks TTL IC's en één daarvan bleek door een rotte ingang de bewuste uitgang van de ROM op logisch "0" te houden.
Beide TTL IC's vervangen en probleem over.
Daarnaast bleek ook de LFO van de vibrato/repeat niet te werken en daar was een rotte Op Amp de oorzaak van.
Voor wie het apparaat kent, zal zich wellicht wel eens hebben verbaasd waarom Arp in het ontwerp van de synthesizer de keyboard trigger uitschakelt (signaal wordt aan massa gelegd) op het moment dat repeat ingeschakeld wordt.
Omdat de repeat pulsen afkomstig zijn van een vrijlopende oscillator, vallen er als het ware "gaten" in het geluid bij het op een willekeurig moment indrukken van een toets.
Ik vind dit nogal ergerlijk en het "probleem" is op te lossen door de vrijlopende LFO te resetten op het moment dat er een toets ingedrukt wordt.
Dit vergt echter wel een modificatie van de LFO.
Gelukkig heb ik schema's en heb het aan massa leggen van het keyboard trigger signaal door de repeat schakelaar omzeilt door simpelweg een baantje door te krassen.
Probleem opgelost en ergernis verdwenen!
Uiteindelijk heeft de klus een perfecte werkende synthesizer (van 50 jaar oud) opgeleverd.
Het apparaat is nooit ingezet op een podium en heeft altijd bij mij thuis gestaan, dus behalve een beetje stof (en in de loop der tijd wat defect geraakte elektronica, dat inmiddels opgelost is) is er nergens sprake van slijtage of sporen van misbruik door een iets te enthousiaste toetsenist... ;-).
 
Back
Top