informatie over Beeld en Geluid

Caboys

Leed
Lid sinds
29 november 2002
Berichten
59
Locatie
Rotterdam
Hey Mensen,

Ik werk na al weer een tijdje in een audiozaak, maar aangezien ik alle afdelingen wel heb doorlopen, dacht ik, misschien is het wel tijd voor iets anders. Vandaar dat ik graag wat informatie zou willen van mensen in het "echte" multi-media leven.
Ik bedoel, stel je wilt iets doen als geluidstechnicus of werken in de televisie wereld, achter de schermen.
Wat moet je daar al dan niet voor gestudeerd hebben, heb je daar scholen of cursussen voor, en welke niveau's zijn dat (MBO, HBO) of is er enkel particulier onderwijs mogenlijk. Ik kan me zo voorstellen dat je niet zomaar bij bv de NOS kan binnenstappen en zeggen van: "Zodan, ik zou wel es ff wat beeldjes en geluidjes willen mixen". En hoe zijn bv. de arbeidstijden en lonen.

Ben benieuwd.
 
het beste (en enige) dat je kan doen om voor televisie te werken is er voor studeren en een diploma behalen.
Televise (zowel audio als video) is echt veel meer dan wat klanken of beeldjes achter elkaar zetten. De technologie erachter staat mijlenver van de gemiddelde consumer producten.

Arbeidsuren?? Altijd werken...weekends..ochtend..avond..soms zelfs tijdens de nacht. Vergeet je sociale leven.
En rijk word je er ook niet van :-)...maar als er een hoop mensen naar je werk hebben gekeken geeft dat wel een voldoening, en daar doen we het toch allemaal voor :-)))

die zijn zoveelste zondag op rij aan het werken is in een donker kot vol computerschermen en een regisseur die gisteren iets te lang is weggeweest om er echt bij te zijn vandaag.
 
heb zelf ook wat onderzoek gedaan naar; hoe kom je in die audiowereld... en 1 van de eerste dingen die je hoort is;
er is niet veel werk en er zijn heel veel mensen met een opleiding (er komen jaarlijks heel wat mensen van de kunst/theater-academie, s.a.e. etcetera...) ALS je werken wilt is ervaring vaak een vereiste...(in je band, audiozaak, dorps-
theater, lokale radio)

Verder hoor je inderdaad erg veel; veel uren maken, niet super verdienen en altijd gezeik
(lijkt erg op mijn systeembeheer-werk)

Dit is een nuttig artikel;
http://www.computermusic.co.uk/tutorial/nightmares/1.asp

Maar laat je niet ontmoedigen door al die realiteit, waar een wil is is een weg.
 
Het Dudoc college in Hilversum richt zich op deze zaken. Is mbo. Mijn broertje heeft die school gedaan en werkt nu bij Yorinfm. Een vriend van hem heeft die school gedaan en werkt nu bij radio 538.
 
Voor het meer technische (televisie) vlak heb je de Media Academie in Hilversum, een particuliere opldeiding die (meen ik) ook de opleidingen voor het NOB verzorgt. Er zullen vast ook wel andere zijn, maar dit is de enige die ik ken. Ik heb zelf AVM in Hilversum gestudeerd (HKU, dat is dus kunstacadmie en dus HBO). Daar zijn ze misschien wat inhoudelijker dan de Media Academie, maar lang niet zo technisch als dat sommigen zouden willen. Het zou desondanks een optie kunnen zijn.
 
Nou Caboys, jouw vraag omvat zovele aspecten zoals opleiding, sollicitatie, arbeidsfuncties, arbeidstijden, verloning, flexibiliteit enz. Dat is niet zo eenvoudig of eenduidig toe te lichten. Er zijn nl zoveel verschillende benaderingen, functies, arbeidssystemen, sociale statuten en verloningsaspecten, dat het een heel verhaal wordt om daar allemaal op te antwoorden...

Maar je geeft me meteen een mooie aanleiding om aan te kondigen dat ik in het najaar een masterclass geef i.s.m. conservatorium Antwerpen, waarin ook al deze aspecten uitgebreid aan bod zullen komen! Deze masterclass heeft plaats op zaterdag-zondag 20-21 november in de kleine zaal van kunstencentrum deSingel in Antwerpen.

Deze masterclass is in de eerste plaats bedoeld voor de conservatoriumstudenten, maar de Synthforum-leden die écht geïnteresseerd zijn om meer te weten te komen, of om gewoon 'ns elkaar te ontmoeten, zijn wat mij betreft ook hartelijk welkom op 20&21 november. Meer info volgt later. :biertje:
 
David,

Ben zeker wel geïnteresseerd!
Zal het in de gaten houden.:geslaagd:
 
Klinkt interessant allemaal,

maar hoe denken jullie nou over de opleidingen die worden gegeven in ons land
zoals bijvoorbeeld...

SAE Institute (Amsterdam/Rotterdam)
Sound seminar (Rotterdam)
Digital Audio College ('t Harde)
Sound Academy Hilversum
Audio Visual Academy (Hilversum)

Sommige van deze opleidingen/cursussen garanderen ook gelijk een plek in de arbeidsmarkt,
maar nu is mijn vraag.. is dat in de praktijk ook werkelijk waar.
 
Hey! Caboys...


Cool! dat je dit vak wilt betreden...

Maar let wel.... In het vak van studio's (zowel muziek/tv/radio/edit) en dergelijke is t errug moeilijk werk vinden...zeker in een klein kikkerlandje als de onze... waar de markt errug klein is en zekers in deze tijden...

Hoe goed je ook bent... iedereen ziet iedereen als zijn concurrent ...

Ik wil je helemaal niet afschrikken...maar wees er bewust van dat als je een van de eventuele opleidingen afgerond hebt dat je niet gelijk/zomaar aan de bak komt.... Natuurlijk hoop k t wel voor je...

Maar k wilde mn ervaring gewoon met je delen...


K heb SAE (Internationaal erkende naam..kan nooit kwaad..) en Media Academie (betaald door mn werkgever> NOB) gedaan... :okdan:

De opleidingen zijn allemaal errug duur...voor een particulier..

Sommige opleidingen willen weleens een belasting-aftrek voordeel geven...als je dit vraagt...! ;)

Over baan-garantie.... mijn ervaring en van vele anderen is dus dat t niet zo is...!!! :(

Veelal kan je open sollicitatie's sturen van A-Z ..en hopen dat je dat iets oplevert...!!

En kan je je inschrijven bij uitzendbureaus gespecialiseerd in AV-markt... zoals bv. http://www.avjob.nl/

SUCCES!
:mega:
 
Back
Top