Dark Energy vs Mopho ?

Cybertech

Ingeburgerd
Lid sinds
11 Maart 2010
Berichten
39
Locatie
Brussel, Belgie
Hallo mensen,

ik heb in de zomer een goede studentenjob gehad, en goed gespaard, dus wil ik graag nu een analoge synthesizer kopen.

ik heb al enkele VA synths, maar allemaal VST, dus nu wil ik eindelijk iets puur analoog hebben.. met hands-on control as well.

na heel wat filmpjes van youtube te bekijken, heb ik mijn keuzes tot slechts 2 beperkt : de Mopho Keyboard vs de Doepfer Dark Energy.

nu, ik vind de DE een prachtig machientje, maar het feit dat het maar 1 Osc heeft, liet mij zitten denken, dat ik de synth snel zal "uitgroeien". is het niet een te beperkte synth ? Te simple?

de mopho is nice, de keyboard versie heeft hands on control, maar als het geluid van de DE beter is, ga ik toch daarvoor.

EVENTUEEL kan ik wat geld erbij doen, en een Little Phatty kopen .. maar ja, hij moet echt veel beter zijn dan de Mopho bijvoorbeeld, om de kost te dekken, want het verschil is toch zo'n 450-500 eurootjes.

als u ook andere alternatieven ziet, graag u mening geven :)

moest het nodig zijn, mijn genres van muziek zijn Dark Techno, Deep & dark minimal... en de synth ga ik vooral voor diepe bassen en leads gebruiken.

voor de rest zijn mijn VA synths (albino, sylenth1 & nog een paar freebies) meer dan genoeg, maar ik vind dat mijn bassen toch nog een beetje sukkelen...

cheers mates! :doei:
 
Ik heb enkel een Little phatty en een Prophet '08, dus geen DE en niet echte een Mopho. Alle 3 synths lijken me leuk:

- De DE lijkt me vooral een mooie instap voor modulair - dus als je er uitgroeit kan je evt andere doepfer modules bijvoegen.

- De mopho module lijkt me niet echt hands-on, is wel goedkoop op tweedehands markt, maar dan zou ik toch eerder naar een tetra gaan (4x meer synth voor slecht 2x meer).

- Mopho-keys vs LP. Ik weet niet of een LP nu echt zoveel duurder is (LP 800 tweedehands tegen Mopho keys 700 nieuw [ik heb nog maar weinig tweedehands Mopho-keys gezien]) - maar hij heeft toch een iets betere sound naar mijn smaak. Lijkt me ook beter gebouwd dan DSI spullen. DSI spul is goed (met veel meer modulatie mogelijkheden) maar moog klinkt toch meer klassiek "vintage" analoog. DSI is voor mij meer werk om goed te laten klinken dan de moog.

Als je je budget tot een tweedehands LP kan rekken zou ik daarvoor gaan. Andere optie is natuurlijk vintage (JX3P+PG, Alpha juno+PG). En ook: een MFB synth II kan ongelooflijk bruut en analoog klinken - soms meer klassiek moog dan de LP. Minder voor mooie 70s analoge leads - maar dat lijkt me niet je smaak. Gaan voor 300 euro en zeer hands-on. (Da's een synth die ik ooit verkocht en nog wel eens terug wil kopen).

Joris
 
Laatst gewijzigd:
Bedankt voor je snelle reactie !

Vintage is geen echte optie, tenzij ik echt een goede deal ergens vind.

mijn vader is een zelfstandig, dus ik koop alles nieuw, en de BTW wordt er van afgetrokken , maw alles krijg ik voor een -20% prijs. Daarom is het voor mij interessanter om nieuw te kopen, en meestal gebeurt dit via Musicstore.com

de mopho keys spreekt me echt aan, maar ja, ik heb ook altijd een LP willen kopen.. maar eventueel voor de prijs van een LP, kan ik beide Dark Energy en de Mopho Keyboard kopen. Alleen weet ik niet of het niet overbodig zou worden, met 2 mono analoge synths.. dat ze elkaar niet zouden "negeren" bewijze van spreken...
 
Alleen weet ik niet of het niet overbodig zou worden, met 2 mono analoge synths.. dat ze elkaar niet zouden "negeren" bewijze van spreken...

Dat kan nooit gebeuren ... tenzij plaatsgebrek kan je onmogelijk teveel analoge monosynths hebben. Ik denk dat ze elkaar wel gaan aanvullen: DE meer voor freaken/effects/snelle inspiratie. De Mopho keys toch meer een synth om te spelen/complexe patches te maken. Ik denk dat je sneller met de DE goeie resulaten gaat bereiken die dan inspiratie vormen voor patches op de mopho. Ik gebruik vintage bv vaak om daarne een gelijkende patch op de prophet te programeren (wat toch iets doordachter moet).
 
Ik heb zowel een Mopho keys als een Dark Energy en ik ben met allebei meer dan tevreden.

Zoals Pjoris al opmerkte is de Dark Energy een leuke instap voor een modulaire setup. De mogelijkheid meerdere DE's aan elkaar te koppelen en de sequencer die er dit najaar voor uitkomt maakten het voor mij een aantrekkelijk bakje.

De Mopho keys heb ik aangeschaft om mijn Tetra een stem extra en meer controle te geven.
Qua controle vind ik de Mopho keys een dag en nacht verschil met de Tetra (zelfde controllers als de Mopho desktop). Voordat ik de Mopho keys had maakte ik de geluiden op de Tetra met de bijgeleverde software editor, die overigens uitstekend is. Toch edit ik mijn sounds met meer plezier op de Mopho keys en kan ik veel intuitiever te werk gaan.

Ik vind de klank van beiden goed, maar de Dark Energy heeft uiteraard zijn beperkingen. Met slechts één oscillator is het klankenspectrum smaller dan op de Mopho. Voorts biedt de Mopho veel modulatiemogelijkheden.

Een Little Phatty heb ik slechts kortstondig mogen betasten, dus daar kan ik verder weinig zinnigs over zeggen, behalve dan dat die bij mijn overwegingen het uiteindelijk aflegde tegen de Tetra/Mopho. Daar heeft behalve een budgetaire reden ook smaak een belangrijke stem in gehad.


groet

Tom
 
Dank je wel voor je komplete reactie!!

Weet je, modulair staat mij hééél graag aan, maar probleem is het fait ,dat ik redelijk nieuw ben met gewone synthesizers, dus ik zou gewoon eerst moeten leren synthesizen, en dan pas waarschijnlijk opstappen naar modulair...

daarom is de DE waarschijnlijk echt een goede instap-synth.. maar na heel wat filmjes te hebben bekeken op utube, heeft de mopho ook een massive sound.. dus ja, waarschijnlijk zal is ze allebei kopen !!! ipv een minimoog, en ik ben er vrij zeker dat ik meer mogelijkheid in sound ga hebben, dan enkel met de LP.

iemand zei, dat ik toch ipv de DE een SEM Oberheim best zou kopen, ook blijkbaar een semi-modular synth. Enige mening hierrond ? :)
 
Hmm, die oberheim SEM is wel cool maar gaat je wel wat meer kosten dan een DE (950 euro bij Schneidersladen , zelfs zonder BTW een aardige som) - de DE is leuk wegens vrij goedkoop ... Mopho + DE is een leuke set. Of een Mopho alleen en dan kan je nog zien (of DE erbij of Tetra erbij als je polyfoon wil gaan).
 
Met dit soort vragen krijg je een keur aan antwoorden dat vaak meer een expressie is van de persoonlijke voorkeuren en ervaringen van de gebruiker. Daarop ben ik zelf uiteraard geen uitzondering.

Probeer zoveel mogelijk informatie te vinden en vooral; probeer zoveel mogelijk te luisteren en het apparaat zelf aan de tand te voelen. Dat is met (semi)modulaire systemen niet altijd gemakkelijk, maar een Mopho en LP zijn vast wel bij een muziekwinkel in de buurt uit te proberen.
Ik zie dat je in Brussel woont en dan is Zaanstad enigszins uit de richting, anders had ik je van harte uitgenodigd (mag evengoed langskomen trouwens ;) ).

Ik ken die sem van Oberheim verder niet.
De prijs zou voor mij te hoog liggen als instapmodel, maar dat is een persoonlijke overweging.
Aan de Dark Energy kun je je voor die prijs geen buil vallen, maar dit is sterk gekleurd door mijn enthousiasme voor dit instrument. ;)


groet

Tom
 
uhu ja, ik zie nu de prijs.. te rap gesproken zeker denk ik (:

okay, bedankt voor jullie reacties mannen, voor nu den ik dat mijn stop bij de DE + mopho gaat zijn, als jullie eventueel nog andere alternatieven bedenken, laat het maar komen. Ik ga mijn aankopen pas binnen 2 weken doen :)

edit : Tom, hartelijk bedankt voor de uitnodiging, maar mijn programma is erg druk momenteel met examens enz.. ik zie mij niet tot daar komen. Spijtig genoeg is de DE nergens uit te proberen in Brusselse winkels.. dus ja, ik ga het op jullie woord houden, en op de youtube filmpjes, die ik al amazing vind... ik ben in love met da machieneke, voordat ik het nog geprobeerd heb... heeft een zekere charme denk ik..
 
Ik heb mijn DE terug gestuurd. Ik ben een enorme Electribe-muziek-doos-liefhebber en kon gewoon niet wennen aan de De. Misschien was de mopho blijven staan...
 
hmh, de DE ga ik zowiezo kopen. Maar nu, wil ik iets dat goed de DE gaat kunnen aanvullen. Mijn eerste keuze gaat uiteraard naar de Mopho. Voor zo'n prijs en hands-on control is die bijna een no-brainer. Ik lees toch hier en daar dat de DCO's niet zo goed klinken, hoe dan ook...

wat anderen alternatieven zijn der, die de Dark Energy kunnen aanvullen ? Misschien een van die MFB synths ? of hun semi-modulaire synths ? Of zelfs misschien een SH-101 ? :o
 
ik zou kijken naar een atc-x ofzo.... dat klinkt beter dan de synths die je zelf noemt.....
evt een SE-1, erg ondergewaardeerd deze bakjes lijkt het......

LP is ook van een andere soort, is toch niet te vergelijken met doepfer.....
SH-101 heb je ook weer een midi/cv nodig van 100/150euro.
 
Ik heb de DE nu een half jaar en nog steeds niet op uitgekeken, ik vind hem echt super. Maar het is ook wat je er mee wilt doen natuurlijk. Voor experimenteren met geluid is de DE ideaal, voor die ene OSC hoef je qua geluid niet bang te zijn. In combi met de SH-101 kun je er echt super vette bassen mee produceren, de DE is ook meteen een midi to cv converter voor de SH-101.
 
Back
Top