Keyboard / synth voor optreden?

fisfanaat

Stamgast
Lid sinds
12 januari 2010
Berichten
153
Beste ,

Ik ben op zoek naar een nieuwe keyboard / synth voor optredens. Het gaat eigenlijk alleen om een instrument met veel goede geluiden. Presets, ik hoef de geluiden niet zelf aan te kunnen passen. Dus geen belletjes en toeters, geen sequenser, geen workstation ed. We spelen voornamelijk latin, reggae, oosterse muziek. Ik zat zelf te twijfelen tussen de:

KORG PS60

  • uitgebracht in zomer 2010
  • 440 presets geluiden
ROLAND JUNO STAGE

  • uitgebracht in zomer 2008???, klopt dat???
  • 1027 + 256 presets geluiden
Kloppen deze gegevens?
Wat is jullie advies?
--
Dank u,
Santos.
 
Roland Juno Di (2009) met 1350 presets? Heb ik zelf ook en een aanrader voor 549 euro.
Heel veel goede geluiden:
 
De datum maakt eigenlijk niet zoveel uit; wat verschil maakt is de "engine" die de geluiden maakt. De PS60 leent hoogstwaarschijnlijk nog vrolijk van de Triton LE / Triton TR / Micro-X / X50 enz., de Juno Stage gebruikt de SRX-geluiden zoals ook in de Fantom te vinden zijn.

Het aantal presets maakt ook niet zoveel uit. Er is maar beperkt geheugen beschikbaar, dus zul je een hoop variaties van een geluid terugvinden waarbij 't enige verschil een effect of een klein sampletje is.

Maar zelfs dat maakt weinig uit; het gaat om persoonlijke smaak. Bevallen de strijkers van Korg je beter of de blazers van Roland, dan moet je die pakken; het is niet alsof er over een jaar een wereldschokkende verbetering uitkomt die 10 jaar vooruitspringt in de techniek (tenminste, niet voor dat budget).

Ik zou als ik jou was ook zeker kijken voor een keyboard; enkele Yamaha PSRs komen in "oriental" versies en hebben specifieke geluiden en ritmes die je wellicht kunt gebruiken.
 
De echt goede demo van Musik Schmidt over de Juno Di kan ik niet meer vinden.
Vooral geschikt voor mono-leads ook en een leuk alternatief voor Jupiter 8, MiniMoog, Pro_one enzo.
AX-synth en Lucinda-sounds van Roland heeft de Juno Di ook allemaal.
AX-synth is 1000 euro: zelfde sounds zitten in de Juno Di:
 
Ik denk eraan om mijn oude Korg Triton LE 76 te verkopen en 2 nieuwe toetsenborden te halen. Deze 2 keys gebruik ik vooral voor optredens (presets apparaat). (En het inspelen van midi songs op de pc.)

Als ik daarnaast mijn eigen midi songs vanaf de pc wil afspelen met de geluiden uit een toetsenbord, moet het apparaat een multi timbrale geluidsmodule hebben. Zeg ik dit correct? Klopt het dat de Korg PS60 geen multi timbral functie heeft? En de Roland Juno Di wel, met 16 sporen multi timbraal?

Beiden hebben geen sequencer, dacht ik?

Ik hoop dat iemand me verder kan helpen.
Dank u!
 
De datum maakt eigenlijk niet zoveel uit; wat verschil maakt is de "engine" die de geluiden maakt. De PS60 leent hoogstwaarschijnlijk nog vrolijk van de Triton LE / Triton TR / Micro-X / X50 enz

Nee deze heeft de EDS engine van de M3 en de M50.
 
Hallo, met welke key hebben jullie goede ervaringen? Het hoeft geen nieuw model te zijn. Het gaat eigenlijk alleen om een instrument met veel goede geluiden. Presets, ik hoef de geluiden niet zelf aan te kunnen passen. Dus geen belletjes en toeters, geen sequenser, geen workstation ed. We spelen voornamelijk latin, reggae, oosterse muziek.
 
Ik heb een voorloper van de Juno Di gehad, de RS-50. Die klonk zo dun dat hij op live-opnames niet terug te horen is. De Juno Di heeft dezelfde engine als de RS-50.

De Korg PS60 trok mijn interesse, maar die klinkt ook erg dun.

Uiteindelijk ben ik gegaan voor een oude Yamaha S30. Die heeft in de lagere prijsklasse de beste allround-klanken en klinkt een stuk krachtiger dan de Rolands en de PS60.
 
Ik speel nu in een reggae band, ik gebruik vooral: piano / EP / strings / brass / organ / klav. Geluiden editten doe ik niet, dus kan ik beter kijken naar een keyboard ipv een synth?
 
Ik heb zelf goede ervaringen met de Korg M50: lichtgewicht, goede geluiden die ook live overeind blijven, touchscreen en tweedehands niet duur.

Wat is je budget?
 
Geluiden editten doe ik niet, dus kan ik beter kijken naar een keyboard ipv een synth?

Absoluut niet. Vrijwel alle keyboards hebben een afgeknepen geluid, waardoor ze live helemaal wegvallen tegenover het geweld van de gitaristen en drummers.

De meeste budgetsynthesizers vallen om die reden ook af. Dus geen Roland RS/Juno-D(i), Yamaha MM, of dat soort bakjes. Ik heb zelf liever een oudere professionele synth met desnoods wat ouderwetsere klanken, zolang je live maar door de mix heenprikt.

Van de klanken die je noemt, doet de Yamaha S30 ze allemaal heel goed.

Wat ik bij reggae en oosterse muziek wel vaak zie, is dat de toetsenisten een Korg gebruiken. Dan niet een budgetbakje als de PS60, maar een lekker ouderwetse en vette 01/W of Triton. Die klinken niet zo realistisch als een moderne synth, maar hebben wel een typisch soundje dat bij die muziek past.
 
wil je synth toetsen of gewogen (piano) toetsen? Dat laatste vind ik persoonlijk lekkerder spelen bij Latin muziek.
Yamaha vind ik persoonlijk de lekkerste (electrische) pianogeluiden hebben en Yamaha's hebben over het algemeen ook goede presets. De S30 of S80 is leuk (resp. 61 synth toetsen en 88 pianotoetsen), de S90 is een erg fijn instrument (en dat zeg ik niet alleen omdat ik er een te koop heb). Als je iets nieuws wil, kan ik de Korg Krome serie wel aanraden, ik gebruik een Krome88 in mijn band. Is alleen wat minder stevig gebouwd en heeft een externe adapter.
 
Ik zoek een 61 synth toetsen

Als ik mijn huidige TRITON LE 76 verkoop, kan ik wel iets bijleggen? Totaal 600 EURO?

Over een NORD LEAD hoor ik niets?

En voor live optredens, vind ik het erg handig/belangrijk dat ik mijn geluiden in een eigen volgorde kan programmeren vooraf. Dit kan bv met vlle eigen user presets??
 
Laatst gewijzigd:
Weet wat je vraagt: je vraagt om realistische piano's, orgels, clavi's en dergelijke.
Een Nord Lead is een synthesizer voor het maken van synthesizerklanken. Daar haal je geen piano uit. Orgeltjes en clavi's zullen nog een beetje gaan, maar daar koop je geen Nord voor.

Als ik alle tips samenvat uit dit topic, denk ik dat je het beste je Triton LE76 kunt houden. De andere synths zijn op elk puntje slechts een beetje beter, maar als totaalpakket en gezien je muzikale voorkeuren, is een Triton helemaal geen slechte optie. Als hij een beetje te groot is, kun je ook een versie nemen met 61 toetsen, of zelfs met 25 toetsen (Micro-X).
 
Een Motif XS6 zou ook wel wat kunnen zijn. Veel geluiden, mooie geluiden, misschien wel te veel toeters en bellen maar die hoef je niet te gebruiken als je niet wil. En tweedehands wel te krijgen rond de 1000 euro.
 
+1 Motif XS6
Goede mix van realistisch geluiden, goede orgels en veel presets met leuke geluiden.
Vergelijke workstations kan ook: ik heb zelf een Kurzweil PC3K omdat ik graag met gewogen toetsen speel. Maar ik kan me voorstellen dat de PC3 ook prima voldoet.
De workstations van Yamaha, Korg, Kurzweil en Roland zijn vergelijkbaar. De keuze kun je dan het beste van je persoonlijke smaak laten afhangen. Ik ben geen Roland fan en Korg vind ik altijd in eerste instantie leuk maar daar raak ik op een of andere manier snel op uitgekeken.

Een tip zou mogelijk ook een Kurzweil K2600 kunnen zijn. Die kosten niet veel meer en zijn erg goed.

Alle workstation hebben mogelijkheden om user presets te maken. Van Kurzweil weet ik dat je seemless van de ene preset naar de andere kan, iets wat alleen de Kurzweil machines en de Kronos kan volgens mij. Bovendien kun je op de Kurzweil 'quick access' banken van 10 geluiden en/of presets samenstellen. Genoeg voor 1 live-set bijvoorbeeld.

Succes
 
Mijn ervaring, en ik heb vele synths onder handen gehad: Een Roland is goed in bepaalde klanken, een Korg weer goed in andere. Maar geen van beide kan alles. Na een zoektocht naar een bepaalde klank op diverse synths van diverse merken kom ik toch steeds weer terug op mijn Yamaha S30, die de klank die ik zocht toch beter kan dan de andere bakken. Piano's, strings, brassen, orgels, synthklanken... Ik kan nog zo veel bakken kopen die gespecialiseerd zijn in een bepaalde klank, maar de S30 doet ze net zo goed en soms zelfs beter.
En dan te bedenken dat de S30 nog wel een gadateerd midprice-bakje is. Stel je dan voor wat je uit een fullblown-Motif zou kunnen halen...

(overigens is de Yamaha MX-61 een leuke tip voor als je wel de Motif-klanken wilt, maar niet de kosten en het gewicht. Vergeet de MM en MO: de MX biedt wél ongeveer dezelfde klankkwaliteit als de Motif en hij kan naadloos overschakelen tussen verschillende klanken)
 
Back
Top