Waar goede elco's te koop?

hoe wordt de kwaliteit van de elco,s bepaald, zit dat hem in de duurzaamheid of dat je daadwerkelijk je audio path verbeterd

Elco's (en alle andere condensatoren ook) hebben een interne serieweerstand (ESR = Equivalent Serial Resistance). Hoe groter deze weerstand hoe meer de fasedraaing van de condensator afwijkt van de 90 graden fasedraaing die een ideale condensator geeft. En dat geeft weer vervorming in je audio. Dus hoe kleiner de esr van elco's in je audiopad hoe kleiner de vervorming van je audiosignaal.

Bij ontkoppeling van de voeding wil je hoge schakelfrequenties afleiden naar aarde. Je hebt dus nogal een kleine condensator nodig om voldoende lage impendantie (= zeg maar weerstand + fasedraaing) naar aarde te creeren voor hoge frequenties en een zeer hoge impedantie voor dc (een condensator kun je zien als een frequentieafhankelijke weerstand). Een kleine condensator kan in combinatie met printsporen (=zelfinductie) een LC oscillator vormen en dan ben je dus verder van huis dan zonder ontkoppelen. Voor deze condensators wil je dus juist een zo hoog mogelijke esr om de LC-kring te dempen.
 
De regel is spanning gelijk of hoger bij een vervangen elco/condensator.....de farad moet wel gelijk zijn.....je kunt afwijken qua waardes v/d farad maar dan moet je goed schema's lezen en snappen oftewel een goede elektronica-knobbel.
Soms doet men dat bij die exotische-waardes.

grt Gert-Jan
 
Waarom wilde je qua voltage de exacte waarde? Een 50V elco werkt niet anders dan een 25V elco.

D'naab van analoguerenaissance vertelde me in het verleden dat dit absoluut niet waar is.

er hoorde ook een hele uitleg bij, maar deze zal ik je schuldig moeten blijven.

Kort en krampachtig samengevat komt het erop neer dat een elco die 50V rated is en maar op 25V gebruikt wordt zich anders gaat gedragen en dat kan in sommige gevallen veel verschil maken.
 
Totdat ik die uitleg hoor geloof ik daar geen moer van. We hebben het hier over afvlakelco's in de voeding... Er komt niet opeens "andere stroom" uit je voeding als je 50V elco's gebruikt ipv 25V.
 
Een ander kwaliteitsaspect is de levensduur van de elco. Als je gaat zoeken in de datasheet blijkt daar een levensduur gespecificeerd te zijn (bv 500 uur bij 85 grC). Hoe langer deze levensduur hoe beter natuurlijk.
 
Totdat ik die uitleg hoor geloof ik daar geen moer van. We hebben het hier over afvlakelco's in de voeding... Er komt niet opeens "andere stroom" uit je voeding als je 50V elco's gebruikt ipv 25V.

heb ik maar even gegoogled dan:

An electrolytic cap works because the the voltage applied across the electrolyte forms the dielectric film. Using a cap much below its rated voltage will not maintain the dielectric, and the value of the cap will decrease over time. And the puncture voltage of the dielectric will also decrease - making the cap more likely to fail
:doei:

bron: http://yarchive.net/electr/electrolytic_caps.html
 
Totdat ik die uitleg hoor geloof ik daar geen moer van. We hebben het hier over afvlakelco's in de voeding... Er komt niet opeens "andere stroom" uit je voeding als je 50V elco's gebruikt ipv 25V.

Bij dezelfde capaciteits waarde kan de lekstroom en de ESR nogal behoorlijk verschillen voor verschillende voltages (heeft er ook mee te maken dat voor een hoger voltage over het algemeen een fysiek grotere elco nodig is). Dus in je (high-end) audiopad maakt ook het voltage wel degelijk uit.
 
heb ik maar even gegoogled dan

Ik kan uit exact dezelfde pagina citeren :D

This is absolutely WRONG. It used to be true, but operating modern
electrolytics at below rated voltages will not decrease the value of the
capacitor over time

There is usually no problem when using a capacitor originally rated for a
higher voltage in a low voltage circuit. However, you do pay a penalty
both in price and in internal resistance when you do this.

Voor beide citaten geldt: dat iemand het op het internet zegt maakt het nog niet gelijk de waarheid...
 
Dus in je (high-end) audiopad maakt ook het voltage wel degelijk uit.

Ja, maar we hebben het hier over voedingselco's toch? Mijn bewering is dat je apparaat niet anders werkt met 25V of 50V elco's in de voeding.

En een moderne 50V elco is niet per definitie fysiek groter dan een 20 jaar oude 25V elco.
 
heb je ook verder gelezen?

ben je je ook bewust dat de persoon die het zegt Dr. Barry L. Ornitz heet en een "postgraduate chemical/biomolecular engineer" is?


in elk geval doet het me enorm veel denken aan de uitleg dat D'naab me ooit gaf...
 
En een moderne 50V elco is niet per definitie fysiek groter dan een 20 jaar oude 25V elco.

absoluut waar..


ik heb ze hier voor mn neus liggen, die van 50 V is 3mm hoger, thats it, beentjes staan ook iets verder uit elkaar.
 
Ja, maar we hebben het hier over voedingselco's toch? Mijn bewering is dat je apparaat niet anders werkt met 25V of 50V elco's in de voeding.

En een moderne 50V elco is niet per definitie fysiek groter dan een 20 jaar oude 25V elco.

Klopt helemaal. En moderne elco's hebben over het algemeen sowieso betere specs dan antieke elco's. Wat ik probeerde te zeggen is dat het met elco's van dezelfde serie met verschillend voltage afhankelijk van de toepassing wel uit kan maken. Niet dat het per definitie uitmaakt.
 
ben je je ook bewust dat de persoon die het zegt Dr. Barry L. Ornitz heet en een "postgraduate chemical/biomolecular engineer" is?

Yep, maar mijn tweede quote ("usually no problem") is ook van hem, dus hij zegt twee dingen in die thread. Als het probleem al bestaat is het veel minder groot dan je denkt en volgens mij zeker geen reden om een synth twee jaar lang niet te gebruiken. Dat wil zeggen, zelfs al zou ik erin geloven, dan doe ik het wel twee jaar met een "slechte" elco totdat ik de juiste gevonden heb :D
 
heb hem niet echt gemist in die 2 jaar :) was bijna vergeten

ben wel blij dat hij het nu weer doet
tipje voor de mks bezitters: span die vijzen aan ter hoogte van de heat sink, hersoldeer de pads.
 
Zoals Etaoin ook al heeft gezegd moet je je natuurlijk wel realiseren waar de elco voor is. Aan een afvlakelco in een voeding stel je heel andere eisen dan een condensator die in je signaalpad zit! Het gaat dan ineens over verschillende capaciteiten, spanningen en heel verschillende frequenties. Dat maakt nogal uit. De meeste verschillen in specs die genoemd worden zijn wel van belang als de elco in je signaalpad zit en niet (of veel minder) als het een voedingselco is.
 
Ik bedacht me gister trouwens nog een ander interessant gewetensvraagje. De meeste synths waar je elco's op vervangt zijn uit het 220-volt tijdperk. Inmiddels is het lichtnet al een tijdje 230V. Er staat dus continu een 4,5% hogere spanning over de afvlakelco's.

Kiezen jullie dan toch voor originele elco's (qua voltage) of houden jullie er rekening mee? Ik heb Rolands gezien met 16V elco's op 15V. Daar zou ik zelf minimaal 25V van maken bijvoorbeeld. 25V elco's op origineel 18V secundair (dus nu 19V) voelt voor mij ook niet goed.
 
als er elcootjeś in een hi-end signaal pad zitten, bv, een mixer of eq, dan kan het geen kwaad om die te vervangen door een goeie condensator.
de enige condensator types waar je ver bij vandaan moet blijven zijn de gelaagde soorten.
maar die kan je volgens mij nergens meer kopen.
:koffie:
 
heb destijds wat weg en weer gemaild met de maker van de mks-30 cpu uitbreiding, ik vroeg hem of het nuttig was de interne bedrading om te schakelen van 220 naar iets anders, dit is zijn antwoord, als iemand er baat bij heeft:
Power Supply:
You may wire it for 240V; in Belgium there will probalby be 230V, as it
is in most European countries. If it is wired for 220V and it receives
230 it has a little more margin, which has to be disspiated inside the
(linear) regulators. On the other hand if you wire it for 240V and it
gets 230 only it has less margin (and thus less thermal stress) but the
possibility of AC hum is (slightly) larger. It depends. The AC mains
is specified and guaranteed to be +10/-15% of the nominal value; that is
195 .. 253V @230V nominal. The power supply should work in the range
187 .. 242V when set to 220V and getting 220V or
204 .. 264V when set to 240V and getting 240V
If it is set for 220V and you give it 230V (with tolerances) it behaves
as if the tolerances were -11/+15%. When set to 240V the tolerances are
-18/+5%. So there is not much difference and under normal circumstances
either case would work without problems. So, I would just leave it.

Anderzijds verklaart dit wel waarom ik problemen kreeg thv de regulators denk ik.
 
De AC in Nederland is trouwens +6/-10% zover ik weet. Dus ietsje preciezer dan hij noemt. Geen idee wat de specs zijn in België.
 
Back
Top