Waar goede elco's te koop?

synthdood

Stamgast
Lid sinds
15 januari 2010
Berichten
342
Locatie
West of the capital
Ik wil in m'n MKS-70 de voedingselco's vervangen. Eentje heeft al een lichte bolling in de bovenkant... slecht voorteken. Anyway, ik naar de locale electronicaboer, blijkt ie helemaal geen 4700uF en 6800uF in huis te hebben. Zo groot gaan we niet zegt ie nog. Ik liep totaal verbaasd de winkel weer uit. Lijkt me toch een standaardwaarde die in zowat elke voeding voorkomt.

Nu wil ik online wat bestellen, maar waar kan ik goede (merk) elco's krijgen? Ik wil niet van die chinese prut onderdelen in m'n vintage apparatuur zetten.
 
Check even www.deaudiofabriek.nl deze heeft goeie Panasonics. Farnell heeft meen ik ook Panasonics en Elna's. Vermijd chinese brol. Als er maar 2 letters op staan bv BP of NA niet kopen.
 
Mijn eerste projectje is dus deze Simmons sds 400. Doet niets meer!!
Welke kan ik het beste als eerste proberen te vervangen?
 

Attachments

  • IMG_8531.jpg
    IMG_8531.jpg
    117,5 KB · Bekeken: 56
  • IMG_8532.jpg
    IMG_8532.jpg
    100,3 KB · Bekeken: 55
  • IMG_8533.jpg
    IMG_8533.jpg
    102,2 KB · Bekeken: 62
  • IMG_8534.jpg
    IMG_8534.jpg
    82 KB · Bekeken: 50
  • IMG_8535.jpg
    IMG_8535.jpg
    81,5 KB · Bekeken: 56
Nog laatste foto
 

Attachments

  • IMG_8536.jpg
    IMG_8536.jpg
    78,5 KB · Bekeken: 60
  • IMG_8537.jpg
    IMG_8537.jpg
    100,7 KB · Bekeken: 57
Test even wat er op de pootjes van de 7805 en 7905 staat. Die oranje dingen zien er uit als Tantaal Elcos als ik me niet vergis, kun je aangeven welke tekst daar opstaat? Als het tantalen zijn, dan die vervangen. Overigens ziet dat soldeersel op de laatste foto er ook niet lekker uit.
 
Mijn eerste projectje is dus deze Simmons sds 400. Doet niets meer!!
Welke kan ik het beste als eerste proberen te vervangen?

Gewoon allemaal vervangen...die 220uF die lekt al die dus sowieso. Die oranje cap is idd een orange drop.
Oja en met testen koppel de PSU dan even los en dan meten.....komen er goeie voltages uit dan pas weer aansluiten.
 
Gewoon allemaal vervangen...die 220uF die lekt al die dus sowieso. Die oranje cap is idd een orange drop.
Oja en met testen koppel de PSU dan even los en dan meten.....komen er goeie voltages uit dan pas weer aansluiten.

Ik heb er nog geen ervaring mee. Kan ik een schok krijgen? En wat doet een orange drop? En een PSU. Ik kan solderen, maar ben een nerd m.b.t. onderdelen.
 
voor een schok zal de lading al weg zijn denk, een PSU is een Power Supply Unit, ofwel die dikke trafo
 
Thanx, ik probeer straks wel die oranje goed op de foto te zetten. Ik heb een multimeter, maar ook daar geen kaas van gegeten. Er moet gewoon een stroompje doorheen kunnen lopen neem ik aan?
Kan het trouwens kwaad een apparaat nog even aan te hebben, terwijl die niets meer doet. Ik hoorde pas van iemand dat er hogere "andere" voltages kunnen gaan lopen door kapotte elco's. Kan dat hoger?
 
Panasonic FC en Vishay BC zijn weliswaar duur, maar heel goed. Dus gebruiken waar het van belang is. Op minder kritische plaatsen mag het een maatje goedkoper hoor.

@Guido: ik dacht dat men aanraadde om tantaaltjes sowieso ook te vervangen. Maar ik ben geen specialist ter zake. Evenmin iemand die alles preventief vervangt. Tenzij er heel kritische componenten risico lopen, zoals VFET torren ofzo.
 
Tantaaltjes hebben nogal de neiging een dikke kortsluiting te vormen als ze niet goed meer zijn. Tegenwoordig kom je ze in nieuwe ontwerpen alleen nog maar als smd componenten tegen. Met name de kleinere waarden waren vroeger beter als tantaal te maken dan als elco. (Vergelijk ook maar eens een ouderwetse elco met een moderne. De moderne heeft meer capaciteit bij een hoger toegelaten voltage in een kleinere verpakking.) Tantaaltjes hebben overigens hele slechte kwaliteiten wat audio betreft. Dus als er tantaaltjes in het audiopad van een rauwe scheurbak zitten vervang ik die altijd weer netjes door tantaaltjes en niet door ultra-low-esr-elco's wat audiofielitechnisch de beste keuze zou zijn.
 
hoe wordt de kwaliteit van de elco,s bepaald, zit dat hem in de duurzaamheid of dat je daadwerkelijk je audio path verbeterd
 
"4700uF en 6800uF" = exact de waarden dat ik nodig had voor mijn MKS-30 te herstellen

4700uF/35V kon ik hier vinden in de normale electro handel
6800uF/25V dan weer niet. (wel 6800uF/50V maar ik wil de exacte waarde)

uiteindelijk heb ik bijna 2 (!) jaar gewacht om het te fixen (tijdsgebrek, vond onderdeel niet) .. onlangs bij Mouser bestelling dan toch maar 1tje gevonden.

bleek het defect trouwens iets helemaal anders te zijn (caps waren nog ok), namelijk gebroken soldeerbaantje aan de voltage regulator (door de hitte).

is nu gefixed sinds paar dagen. Wooohooo!!
 
Waarom wilde je qua voltage de exacte waarde? Een 50V elco werkt niet anders dan een 25V elco.
 
Back
Top