Verschil yamaha-motif reeksen

patrickpincher

sound hunter
Lid sinds
18 januari 2007
Berichten
961
Locatie
in de diepmenselijke chaos
Ik zoek mij opnieuw een yamaha motif aan te schaffen,.. ik had destijds een standaard "motif-8" en vond het een prachtig klinkende synth met de juiste mogelijkheden die ik vandaag opnieuw wens te gebruiken.

Maar..............
het valt mij nu op dat de prijzen, afhankelijk van het model, op de 2de handsmarkt afgrijselijk uit elkaar liggen.

Ik vergeleek al meerdere specificaties tussen de ES en de SX reeks, en zocht nu iemand die mij kan vertellen of dat verschil werkelijk een 1000 euro prijsverschil waard is.
 
De ES is een ouder model (2003) dan de XS (die je waarschijnlijk bedoelt) (2007)?
Net als de MO en de MM. Motif engine, maar een stuk goedkoper en ook weer ouder en nieuwer respectievelijk.

Zie ook [ame="http://en.wikipedia.org/wiki/Yamaha_Motif"]wiki.
 
De XS heeft alle sounds van de ES en daarbij nog een hele lading nieuwe sounds. Ook veel meer arpeggio's, meer samplegeheugen, groot kleurenscherm, etc...
Geen revolutie, eerder evolutie.
 
Er zijn zelfs mensen die de ES beter vinden klinken dan de XS. Ik hoor er persoonlijk niet zo'n groot verschil in, maar ik heb ze eigenlijk ook nooit naast elkaar bespeeld.
 
8 sliders bij de XS is een voordeel, meer parts per sound dus. maar heb je daar echt zoveel aan als je alsnog 128 note polyphony hebt? het kleurenscherm en de goede integratie met Cubase van de XS zijn fijn. Samples laden gaat sneller dan bij de ES, waar je Smartmedia gebruikt (zet maar vast koffie)

Pluspunt van de ES is dat je expansionboards kan gebruiken, wat bij de XS niet kan. Met een analog board erin heb je toch wel een erg complete synth dan! De machines lijken erg veel op elkaar qua layout. Eigenlijk is de XS wat de ES had moeten zijn qua gebruikersgemak.

Is het een prijsverschil waard? ik zelf vind van niet. vooral wanneer je in een band speelt dan kan je met een ES alles wat je met een XS ook kan, je hoort het verschil niet. Gebruik je liever een workstation voor je producties dan een DAW, dan is de XS makkelijker in gebruik.
 
...daar heb ik al iets aan.
Dan maar de directe vraag, ik kan een XS7 kopen voor 2.300 euro, met de hieronder weergegeven specificaties en expansions.
Verantwoord,... of gewoon zo laten ?

Zo goed als splinternieuw (nog waarborg) – alle laatste drivers, editors en OS 1.55. Incl. Cubase AI4. Opties inbegrepen: 512 Mb sample RAM, Yamaha FC3 pedaal (half damper sustain pedaal), 1x 4Gb USB stick, Sound Libraries (Keyfax-Easy Sounds): AXXE, Stage and Studio, AIR, Mystic Spheres, Chill Xperience, Drum Performer, Organimation, Organ Session, Magical Pads, Synth Extreme, Phat Analog en ook Expand Your World, Mellotrons ea. - J.Melas XS Performance Editor – DVD’s The World Of Motif XS en Cubase AI4 Tutorial CD - Nederlandstalige hardcopy handleiding Wegens aanpassing bezigheden. Slechts weinig en enkel privé gebruikt. Incl. 2 hoogwaardige instrumentkabels van elk 5m lengte.
 
prijzig... die expansions kan je trouwens ook laden in de ES.

ik heb nog een ES7 die ik verkoop voor 1200, is dat niet iets voor je
 
De verschillen tussen ES en XS:
- drumsound in de XS zijn beter dan in de ES
- integratie in cubase in XS is erg prettig. Je kunt via fw 16 kanalen audio rechtstreeks opnemen.
- voordeel van de ES t.o.v. XS: de expansie bordjes kunnen wel in de ES en niet meer in de XS. In het geval van de VL-bordjes en ook DX en AN bordjes is dat gewoon jammer.
- FX in de XS zijn beter
- editor en workflow in de xs zijn beter
- patch list van beide is redelijk gelijk. XS heeft meer patches en de patches die gelijk zijn klinken beter/nieuwer
 
Dat hij hetzelfde klinkt neem ik zonder meer aan,.. dus blijft het voordeel van de XS tov de ES er alleen uit te bestaan :
- betere visualisatie en bewerking
- fireware direct in (wel handig als je al krap op inputs zit)
- 6000 presets en apperg. ipv 1500 (?)

... dan is momenteel 1000 euro (minimum) verschil tussen beiden toch wel erg veel. (.. en toch zoek ik verder naar een XS, je weet maar nooit met de crisis)
 
Maar zover ik weet (en dit wellicht ter waarschuwing) FW is standaard op de XS8 en een optie op de XS6 en 7. Toch?
 
Dat hij hetzelfde klinkt neem ik zonder meer aan,.. dus blijft het voordeel van de XS tov de ES er alleen uit te bestaan :
- betere visualisatie en bewerking
- fireware direct in (wel handig als je al krap op inputs zit)
- 6000 presets en apperg. ipv 1500 (?)

- uitgebreidere realtime bediening (knoppen en sliders)
- betere effecten
- hij is blauw 8)
 
Onzin. De geluidskwaliteit is idenktiek. (wel even alle effecten uitzetten)

De geluidskwaliteit is niet identiek...de XS klinkt stukken beter, zelfs met alle effecten uit! Als je hebt over kwaliteit klinken ze allebei goed, maar wel een wereld van verschil in de sound die er uit de output komt hoor! XS klinkt kaal ook dynamischer, meer ballen, gedefineerder. Heb ze allebei gehad, de XS7 nogsteeds en allebei uitgebreid vergeleken. Het is een beetje het verschil tussen een Korg Triton Classic/Le/Tr/Extreme aan de ene kant en een Triton Studio daar tegenover. Je hoort het meteen.
 
Volgens mij wordt bij de ES serie een sound opgebouwd uit max 4 elementen (layers) en bij de XS uit 8 elementen. Dan zou je toch verwachten dat ze niet helemaal hetzelfde klinken?
 
De geluidskwaliteit is niet identiek...de XS klinkt stukken beter, zelfs met alle effecten uit!

Wat mooi he, dat er verschillende meningen zijn? :D
De een vind de ES beter klinken, de ander de XS. Net als de ene persoon een lp beter vind klinken dan een cd, en een ander juist niet.
En tja, wat is 'beter'?
 
Wat mooi he, dat er verschillende meningen zijn? :D
De een vind de ES beter klinken, de ander de XS. Net als de ene persoon een lp beter vind klinken dan een cd, en een ander juist niet.
En tja, wat is 'beter'?

Veel van deze 'verwarring en miscommunicatie' komt doordat mensen 'sounds' en de 'sound' van een apparaat door elkaar halen! Er is wel degelijk zoiets als beter klinken dan iets anders. Alleen geluidjes/sounds/presets is iets anders dan de sound van een apparaat, dus echt het outputsignaal (2 dezelfde multisamples kaal uit de 2 verschillende synths kunnen totaal anders klinken, en doen dat hier ook)
Als het gaat om dingen als dynamischer t.o.v. vlakker, meer low en hi en gedefineerder t.o.v. minder is beter. Waar iemand naar opzoek is is een 2e maar dat staat los van beter klinken qua overall sound.
 
@Manu: ik weet wat je bedoelt (want daar doelde ik ook op). Maar desondanks kunnen ook over de 'overall output' de meningen/smaken verschillen.
 
@Manu: ik weet wat je bedoelt (want daar doelde ik ook op). Maar desondanks kunnen ook over de 'overall output' de meningen/smaken verschillen.

De smaken kunnen sowiezo verschillen natuurlijk. Maar als je van een @Juno1 houdt maar niet van een Kurzweil K2600XS betekent het niet dat een Juno1 ook een betere synth is. Je kan hem wel beter vinden klinken voor wat jij wilt zoekt of doet en totaal niets kunnen met die Kurz. Alleen een betere synth is die Kurz wel degelijk.

Maar ik snap ook wel waar je het over hebt natuurlijk, alleen vind ik wel dat de meeste mensen hier op het forum af en toe wel eens verder mogen kijken dan hun eigen neus lang is.
 
Back
Top