Absolute leek

Arpeggio

Nieuwkomer
Lid sinds
22 december 2009
Berichten
7
Locatie
België
Hallo aan de specialisten:halleluja,

M'n zoontje van 9 heeft sterk interesse voor muziek, lees keyboard, type Inna - hot, alles met goede beat en synthesizer.
Ik ben dan wat gaan googlen en kwam uit op de Yamaha mm6. Voor een leek lijkt me dit een serieus kanon waar ik een hele poos mee vooruit kom.
Uit een aantal reacties op het forum lees ik dat dat toetsenbord zeer kwetsbaar is en "plastiekerig". Klopt dit, iemand ervaring met dit toestel, misschien beter een Yamaha psr 413 of ander toestel? Maximum budget dat ik wil uitgeven is € 400

bedankt voor de reacties:doei:
 
Nou ik denk om mee te beginnen voor die kleine is die MM6 zeker een mooi instap modeletje!!!!
 
gewoon een analoge synth met veel knoppen kopen en dan hopen op een nieuwe F. Kubin (feest) (top) :-)
 
De MM6 is zeker een mooi instapmodel wat betreft de functies. De kwaliteit van het klavier kan ik eigenlijk niets over zeggen, maar ik denk dat je ook daar prima mee uit de voeten kan.

Wat misschien wel goed is om naar te kijken (en daar ken ik zelf de MM6 eigenlijk niet goed genoeg voor om daar iets zinnigs over te kunnen zeggen), is de mogelijkheid om jezelf te begeleiden met ritmes (begeleidingsautomaat). Bij veel keyboardlessen wordt daar ook veelvuldig gebruik van gemaakt namelijk.
 
Het is me niet duidelijk of je zoontje (vooral) wil leren toetsen spelen, of vooral eigen nummers maken. Ik kenda dat "Inna" niet, maar na even luisteren op youtube vermoed ik dat het om het laatste gaat (ik hoorde er vooralsnog geen keyboard hoogstandjes in :kimono: ).

Het sequencen van nummers is in het algemeen ondoorzichtig, tijdrovend en kwa mogelijkheden beperkt op 'workstation' synths zoals de Yamaha MM6. Het kan natuurlijk zijn dat het model dat je koopt bij je 'klikt' en je zonder al te veel nadenken kunt bedenken hoe alles werkt. Maar zoniet, zit je met een relatief duur apparaat waar je op af gaat haken.

Het voor de hand liggende alternatief is werken met een PC + keyboard en eventueel (extra) controllers. De combinatie van een behoorlijk scherm met de enorme keuze aan sequencer software betekend een grotere kans dat je een werkwijze vind waar je zoontje (en jij) uit de voeten kunnen. Daarnaast biedt een open platform als de PC bergen (ook gratis) plugin synths en effecten. Voor 75 euro heb je FL Studio, een sequencer die ook nog eens met een berg synth plugins en effecten wordt geleverd. Een goed keyboard and eventueel een aparte bakje met controller knoppen en je kunt zeker binnen het budget blijven.

Maar ach, misschien heb je geen (behoorlijke) PC, heb je een hekel aan PC's en/of wil je een apparaat aanzetten en een seconde of twee later beginnen met toetsen kietelen.

Probeer in ieder geval alles uit voordat je het koopt. Daarvoor is software ook makkelijker.
 
Om daar even op in te haken, bij de MM6 wordt ook Cubase LE meegeleverd, waardoor je dus ook op de computer direct met de MM6 (via USB) aan de slag kan om eigen nummers te maken.

Naast Cubase zijn er natuurlijk nog veel andere software pakketten, maar die worden natuurlijk niet allemaal meegeleverd ;)
 
@Arpeggio,

Heb wel wat voor je,
Ik heb je een PBtje gestuurd.

Gr.

Vic
 
Hallo Snitch,

Wel hij, en ik ook eigenlijk, wil graag leren toetsen spelen. Momenteel speelt hij vlot op een 32 toetsjes speelgoedprul die synthgeluiden na uit "inna- hot" of die harmonica uit stereo love of oxygene van Jean michel jarre. Na die clip van bert smorenberg op youtube vond ik die mm6 wel vrij compleet om te leren spelen en wat meer. Ben dan wat berichten beginnen nalezen op syntforum voor eventuele alternatieven zoals een Korg pa50.
Die mm6 sprekt me wel aan door de verscheidenheid van dat toestel.
Mocht je nog advies hebben,... graag
 
ik weet niet hoe dat met de mm6 zit maar veel toestellen van deze tijd hebben een usb poort, dat kan erg handig zijn als je geen midi naar pc interface hebt. aan het begin heb je dat nog niet nodig maar als je bijvoorbeeld wat wil opnemen is het maar wat handig om het op die manier zonder kwaliteitsverlies op de PC te krijgen.
 
Arpeggio, dan lijkt het me helder: de MM6 is een prima starter. Je kunt tweedehands best veel kopen voor 400 euro (ik neem aan dat je tweedehands kijkt, de MM6 is tenslotte niet nieuw te koop voor die prijs). Wat een goede keuze is hangt natuurlijk erg af van wat je belangrijk vind: hands-on controllers, effecten, kwaliteit van filters, hoe uitgebreid is de sequencer, etc. etc. Maar joh, als je de clip van Bert Smorenburg op de MM6 lekker vond: go for it. Er is toch geen alternatief voor zelf proberen, en doorverkopen is altijd een optie als je op de prijs let.
 
Misschien is een Triton le ook nog wel iets, ik zag er vandaag een op marktplaats voor 300 euro.
 
koop iets dat hij zelf leuk vindt, en niet perse wat je zelf leuk vind, dat alle toeters en bellen heeft, dat kan later nog als hem enkele jaren ouder is.
als je als ouder er al niks van weet, bekijk dan eens die interface, dat is toch ni echt aangenaam, dan kan je beter eerst gewoon op de pc/mac met een controller samen wat frullen of plezier maken...
(misschien zo'n oude yamaha waar nog als extra fm synthje inzit of zo). fun in de eerste plaats!
 
Laatst gewijzigd:
Trouwens, voor minder dan 100 euro koop je een Yamaha DJX keyboard. Behalve het gebrek aan aanslaggevoeligheid (da's wel k*t natuurlijk) is dit een geweldig keyboard om mee te beginnen, zeker gezien het 'grote voorbeeld' (die eh mevrouw Inna): 'algemene' geluiden, synth geluiden (inclusief behoorlijk dik filter), drumloopjes, sampler, sequencer, effecten, MIDI, knoppen... :halleluja:

img
 
Yamaha mmmmmm6

Yamaha mmmmmm6

Wel ik zie er eentje staan bij alonsomos maar ik kan hem niet contacteren.:stupid
Kan iemand hem bereiken?

bedankt,
 
Hallo,

Ik heb m'n eerste synth dus aangeschaft. Yamaha mm6, voor mij, absolute leek, echt een leuk ding om mee te starten.
Bedankt iedereen voor het advies :-)
 
gefeliciteerd, daar kun je wel even mee uit de voeten
 
Hoi Vasc,

Toestel lijkt me enorm kwestbaar, dus voorzichtigheid geblazen. Ik las op een aantal forums dat het klavier wat plastiekerig overkomt maar dat valt me zelfs niet op. Om te starten is dit goed genoeg:)

Gefelictiteerd en de mm6 beschikt zeker over een aantal mooie klanken.

Hoe vind je het klavier (ook als leek)?
 

Vergelijkbare discussies

Back
Top