Nieuwe DIY TSG-HMK

bij de 555 timer komt er toch een block signaal uit maar daarvan kan je een tri maken , hoe is dat mogelijk ? ( de vellemankitejs kunnen dat)

Daar heb je gelijk een probleem te pakken van de Velleman kit. Wat ik al eerder zei, de triangle golfvorm gaat vervormen bij een andere frequentie afstelling. Dit komt omdat de RC-waarden specifiek berekend zijn op de uitgangsfrequentie. Resultaat bij een hogere frequentie: demping. Resultaat bij een lagere frequentie: iets wat totaal niet meer op een triangle golfvorm lijkt.

De Vellemankit doet de shaping gewoon quick-en-dirty.

Een square simpel analoog circuit omzetten in een andere golfvorm met een groot frequentie bereik is lastig (met nadruk op 'simpel', want het kan wél). Je ziet inderdaad vaak VCO's met een zaagtand of triangle als core-oscillator.

Overigens kun je met een 555 ook een zaagtand oscillator in elkaar zetten (veelzijdig IC), maar dan komt het schema er totaal anders uit te zien als bij de Velleman kit (zie als voorbeeld de PAIA Fatman).

eens uitgetest met de falstad simulator maar hij wou niet werken

Simulatieprogramma's weten soms geen raad met bepaalde oscillator schakelingen. Dat wil niet zeggen dat het in werkelijkheid niet werkt.

Misschien een tip om eens een goed beginners-electronica boek te kopen, zoals bijvoorbeeld deze. Basiskennis is echt een vereiste als je schakelingen wilt gaan bouwen.
 
Falstad heeft inderdaad soms problemen, ook al is het een goede sim. Met name oscillators en noise generators vindt hij moeilijk.

Verder kan ik inderdaad een basiskennis elektronica aanraden voor je eerste project. Je hoeft er geen halve bibliotheek voor van buiten te leren hoor. Maar een heel kleine basis over serie- en parallelschakelingen, R(L)C-ketens, simpele basisblokken als spanningsdelers, enkele simpele opampschakelingetjes enzo lijkt me wel het minimum als je zelf een (simpele) synth wilt bouwen.

Maar je hoeft jezelf niet eerst jaren achter je bureautje op te sluiten tot je zelf een minimoog van A tot Z kan ontwerpen om aan je eerste project te beginnen, dat is het goede nieuws.
 
ik zit momenteel in een 4de Electro mechanica dus daar zal mijn meeste kennis van komen , alhoewel het inderdaad ook handig zou zijn als ik een paar van die boeken zou lezen
 
ik heb overal gezocht maar ik kan nergens een winkel vinden die de 40106 levert (Hex inverting Schmitt trigger)
 
waw echt , daar had ik dan over gekeken . Heel er bedankt
 
ik heb eens goed nagedacht en ga eerst iets gemakelijker maken , een desktop synth aangedreven op usb !! :D

6 osc's en een lowpass filter allemaal op 5 volt
 
jep :D + een filter als dat gaat , de smitth kan aangedreven worden door 5 volt , een door een school project ga ik hem ook laten draaien op magnetish gegenerede electriciteit
 
Laatst gewijzigd:
Hoe maak je je signaal symmetrisch rond 0 met enkel een positieve voeding? Het lijkt me niet zo gezond om een DC component op je output te hebben?
 
enkel een positieve voeding ? hoe bedoel je ?
 
Hoe maak je je signaal symmetrisch rond 0 met enkel een positieve voeding? Het lijkt me niet zo gezond om een DC component op je output te hebben?

heel simpel, een uitgangscondensator met aan de uitgang een belastingsweerstand naar de massa.

:koffie:
 
6dB HPF filtertje dat op een hertzje of 16 begint te werken dus?

@Iceman: je hebt enkel +5V en ground, terwijl "normale" synthesizermodules (en alles met opamps en dergelijke) gevoed wordt door bv +12V, ground en -12V. Die negatieve voedingsspanning heb je voor zover ik weet niet met USB. Maar voor schmittjes is het niet nodig, en zoals J.Baars zegt krijg je de DC uit je output door er een passief DC blokkeringsfiltertje achter te hangen.
 
ik heb juist een synth gezien op youtube die ongeveer dezelfde schakeling heeft als mij , en ik ben ervan geschrokken hoe zot hij is(zelfs een klein beetje bang :p) , en
 
Back
Top