PA-decoder PCB in Roland D-50: info??

jegelie

EM hobbyist
Lid sinds
29 mei 2008
Berichten
38
Locatie
Dilsen-Stokkem
Wie heeft er meer info over de PA-decoder expansie in een een Roland D-50, die er een multitimbrale bak van maakt?

Als ik de D-50 aanzet, dan geeft hij de volgende tekst:
**** Linear Synthesizer D-50 ****
RAM-only-Version by PA-Decoder V1.9


't Is schijnbaar zo'n oud ding dat ik er weinig info over vind op het net. Ik weet al wel dat hij dus de D-50 multitimbraal maakt, en dat er geheugen bijgezet kan worden om je patchmemory te vergroten.

Dat multitimbrale deel ga ik toch niet gebruiken, maar dat extra patchmem zie ik misschien wel zitten. Alleen - hoe werkt de bediening?

Is er een (de-)installatiehandleiding, want ik overweeg hem eruit te halen om te kijken of de expansie het geluid van de D50 beïnvloedt (m.n. de filters)?

Alle info is welkom...
 
Hmmm. lijkt mij meer dat de m-Ex een verbeterde kloon van de PA-decoder is. Op het synthforum stond ook een post (van René) waar hij wat uitleg geeft over dit board.
Maar aangezien ik meer info over de m-Ex vind, denk ik dat deze laatste "gewonnen" heeft waardoor er automatisch meer info over te vinden is...
 
Ik zou zeker dat board (als je de specifieke functies die het board niet nodig hebt) er eens uitrukken en het geluid eens vergelijken. Ga me niet aanvallen op een technische uitleg want dat weet ik niet, ben een speler met oren maar heb beide gehad. Vroeger een gewone D-50, weg gedaan later eentje met een PA-decoder en ik was niet tevreden in de eerste instantie gevoelsmatig, en dacht dat het lag aan het verschil tussen hoe ik mij de D-50 herinnerde en hoe hij daadwerkelijk klonk. Toen heb ik er een andere van een vriend van mij naast gehouden en zekers verschil! In definitie, in body, warmte.
Mensen van de ouwe garde (lees ouder dan de gemiddelde forum-ganger hier, programmeurs en spelers zullen dit denk ik ook bevestigen.

Try it, helemaal als je alle extra's niet nodig hebt, je zult echt verschil merken
 
pa-decoder

pa-decoder

hoi,

met board erin klinken speciaal voor de expansie geprogrammeerde patches beter dan zonder board.
Komt door de meerdere layers die je ter beschikking hebt.


Als je het board eruit haalt moet je een draadje desolderen.
Verder heb je wél de orginele d50 chip nodig.!!!
Als je die er niet meer bij hebt zal je d50 niet meer werken, want de pcb vervangt de orginele chip.

Ik kan evt wel een fotootje maken van het board, dan kan je zien hoe eea in mekaar zit.
 
Ooow. Ja, de originele D50-chip heb ik niet. Dat draadje had ik al zien zitten (ik heb hem pas open gehad om te kijken waarom de aftertouch het niet deed). Weet iemand hoe die originele chip heet? Dan kan ik er eens achter aan gaan.

Enne... "speciaal voor de expansie geprogrammeerde patches"? Ik kom eigenlijk alleen de standaard instellingen tegen (zoals beschreven in het handboek) - en maar één aparte pagina voor het instellen van de extra midi-kanalen.
Ja, zoals ik al zei: ik weet dus helemaal niet hoe die expansie werkt...
 
Waarom René? Ik heb eerder al eens een post geplaatst over de eigenaardige hoeveelheid digitale ruis die er op de D-50 zit, in vergelijking met de D-20.

Ik wilde eens verifiëren of dit nu aan de PA-decoder ligt, die verder voor mij geen toegevoegde waarde heeft. Tenminste, die toegevoegde waarde kan ik pas bepalen als ik de D-50 met en zonder heb gehoord/bespeeld.

Ook lees ik veel mogelijkheden die ik bij mij niet terug kan vinden (extra patchmem? extra opties in de patches?)
 
Grappig... Ik heb de handleiding van de M-ex er eens op nageslagen, maar veel dingen van de PA-decoder komen overeen. Ik ben inmiddels erachter dat ik wel twee extra banks heb, maar geen 10 extra PCM-loops. En ook de "Panpot"-instelling kom ik nergens tegen - het handboek doet daar ook erg vaag over.

*edit* Cool... Als ik een PA-Decoder-bank aanzet en de D-50 uitzet, dan is de volgende keer bij het aanzetten de interne D-50-bank blanco... Maar goed dat ik pas nog een dump gemaakt had.
 
Laatst gewijzigd:
Back
Top