overboeking als: handje contantje

boeklanoei

Ouwe rot
Lid sinds
15 september 2006
Berichten
1.014
Beste mede synthforumers,

Het volgende is het geval, vroeg ik mezelf af:

Ik heb op een zowel korte als lange termijn, plannen om een x aantal goede spullen de deur uit te doen.
Daar het soms om relatief ''grotere'' bedragen gaat en ik kan voorstellen dat wanneer de betaling contant geschiet, er voor beidde partijen haken en ogen aan zitten:

* vals geld, wat al dan niet express als betaalmiddel wordt gebruikt.
* Alles natellen. Controleren op echtheid.
* Grote sommen contanten in huis
* Lopen op zak ,met velen honderden/duizenden euro's kan een ongemakkelijk gevoel geven.
* enz.

Ik vroeg mezelf nu dus het volgende af. Kan de betaling niet geschieden middels rechtstreekse overboeking? Van de koper naar mijn bankrekening? Is voor beidde partijen een redelijk makkelijke veilige en vlugge optie. Wanneer je online wat koopt werkt het 9 van de 10 x ook zo. In een tijd waar geldzaken en betalingen steeds meer gedaan worden via een computer moet dit toch kunnen of niet?

Ik zal het verder uitleggen: koper komt product bekijken, gaat akkoord met aankoop van mijn product. wanneer de betaling aan de orde is: worden diens bankrekening/gegevens erbij gehaald en wordt er rechtstreeks (live) een overschrijving van zijn/haar rekening naar dat van mij gedaan. betaling is voldaan, koper neemt product mee en vertrekt.

Ik weet dat wanneer de koper een overboeking doet van een x bedrag, hij dus een ''digitale overeenkomst'' aangaat met mij. Hij niet capabel is om thuis het bedrag weer terug naar zijn rekening te boeken.
Particulier gezien (zei mijn bank) is het ook voor de bank niet mogelijk een overboeking van een bedrag ongedaan te maken. Het is een particuliere digitale overeenkomst wat beidde dan aangaan.

Welke hele belangrijke dingen zie ik over het hoofd? wat zijn de pro's en contra's van dit alles?Wie werkt zelf zo?
Graag een discussie over dit alles. Ik hoor het wel!
 
Dat terugboeken is niet belangrijk, want de koper gaat toch akkoord?
Wat ik nooit zal doen is via de verkoper z'n computer gaan overschrijven, alleen al uit het idee dat hij of zij eventueel een tooltje heeft waarmee mijn gegevens opgeslagen en gelezen kunnen worden. Het is vragen om fraude...

Wout
 
als je zelf overschrijft kan je nooit stoneren.

Misschien is met z'n 2-en naar de bank gaan ook een optie?
 
als je zelf overschrijft kan je nooit stoneren.

Stoneren? :peukie:

Ik denk dat je storneren bedoelt ;)


[Misschien is met z'n 2-en naar de bank gaan ook een optie?

Ik gok dat de meeste SF-deals 's avonds of in het weekend plaatsvinden...
 
Stoneren :confused:
Niemand die zo regelmatig iets verkoopt? Welke haken en ogen zitten er nog meer aan?
 
Kun je niet gewoon internetbankieren? Stel, de koper komt bij de verkoper thuis. beide partijen gaan akkoord, vervolgens deponeerd de verkoper de koper achter een pc met internet. Je kan meteen zien dat zijn geld van zijn rekening is gehaalt. Tenminste, met internetbankieren bij de postbank wel.
Natuurlijk is het niet echt netjes om iemand zijn bankrekening te bestuderen, maar theoretisch zou dit wel moeten werken dacht ik.

Groeten,
Ruben
 
Cheques zouden fijn ende handig zijn. Kan dat überhaupt nog in Nederland? Maar goed, zelfs al kan het, dan heeft niemand die natuurlijk en wordt het toch weer moeilijk...

Wat digitaal betreft: als ze bij jou komen kijken en het dan kopen, dan is dat probleem van spioneertooltjes er toch niet? Dan zeg je er gewoon bij dat ze hun tan-codes moeten meenemen als ze het op komen halen, en dan kunnen ze ter plekke bij jou thuis overboeken en meenemen. Kan toch niks mee fout gaan? En als zíj dat dan te link vinden - tsja, dat is dan hún probleem; dan zou je gewoon een andere koper die het wél okee vindt (of je laat ze hun laptop meenemen, als ze die hebben).
 
en, als het om de betere spullen gaat, is het misschien een idee om *tweemaal* af te spreken; dan moet natuurlijk de tegenpartij wel bereid en capabel zijn om hiervoor tweemaal te reizen.

eerste maal voor de bezichtiging en de mondelinge overeenkomst. tweede maal na het overboeken + controle en dus om de goederen op te halen.

een hulpmiddel om het eerste bezoek te vergemakkelijken is... webcam telefoon email foto's weet ik het?
 
Ik vertrouw niemand!
 
Beste mede synthforumers,

Ik weet dat wanneer de koper een overboeking doet van een x bedrag, hij dus een ''digitale overeenkomst'' aangaat met mij. Hij niet capabel is om thuis het bedrag weer terug naar zijn rekening te boeken.
Particulier gezien (zei mijn bank) is het ook voor de bank niet mogelijk een overboeking van een bedrag ongedaan te maken. Het is een particuliere digitale overeenkomst wat beidde dan aangaan.

Nou als ik als koper geld overmaak en ik zou het gekochte apparaat niet ontvangen kan je soms wel je geld terug vorderen van de bank. Ik heb het 1 keer gedaan. Je moet wel wat bewijs aan leveren zoals bijv emails. En ik had met creditkaart betaald.

Maar aangezien ze bij jou de spullen komen halen zou ik me echt niet druk maken. Gewoon handje contantje. Dat is de beste manier. Of je loopt samen naar de bank en laat de koper je het geld daar over handelen om gelijk op je rekening te storten.

Als het echt hoge bedragen zijn, dus bijv 5000 euro, zorg dat je niet alleen thuis bent en ga op een later tijdstip met je huidgenoot/partner, etc samen naar de bank. Zal wel heel toevallig zijn als je overvallen wordt.
 
Back
Top