modificatie: Speak & Spell midi

dob

Helemaal in m'n (k)nopjes
Lid sinds
28 mei 2002
Berichten
2.371
Op Highly Liquid is het mogelijk een "midi retrofit" kitje te bestellen voor je Speak & Spell.
De site is erg uitvoerig en het kitje is niet lastig te bouwen. Alle handleiding staat op de site, dus je kunt meteen inschatten of het te doen is. IC's zitten op IC-voetjes, dus je zult deze niet verknallen met soldeerhitte; eerst het voetje solderen, dan de IC erin.
Het is redelijk aan de prijs, zeker, maar alles is dan ook erg goed verzorgd. De bouwhandleidingen zijn ondubbelzinnig en erg duidelijk. Er wordt gewaarschuwd over electronische elementen die je met elkaar zou kunnen verwarren, en soms zijn ze zelfs apart verpakt. Alle componenten worden meegeleverd; tot aan schroefjes voor de midi-ingang en draadjes. (dit, grappig, in de vorm van een stuk netwerkkabel; precies hoe ik het zelf ook altijd doe :) Hier kun je een draad uit trekken)
Ik ben zelf niet erg ervaren met solderen etc., maar dit was weer prima te doen. Minimaal is wel dat je ook kunt desolderen ivm rechtzetten van foutjes. En, dit maal, heb ik zelf ook een beetje geleerd met de multimeter (dingetje van 5 euro oid) te werken. Ook is een hobby-boortje (Dremel etc.) wel aan te raden voor het maken van het gat voor de midi-ingang. Al zou een alternatief kunnen zijn om zelf een midi-ingang-kabelstukje erbij te kopen en dit er uit te laten lopen ergens aan een klein stukje kabel; danwel een vaste midi-kabel aan 1 kant doorknippen en dit verbinden. Dan hoef je alleen die kabel maar ergens er uit te laten komen.

inhoud pakketje
pakket.jpg


Uiteindelijk, na een middag en avond geploeter, ben ik dan eindelijk klaar. Op naar de sequencer.


werkplek; netjes zo vlak voor de start
werkplek1.jpg


De PCB; af!
pcb.jpg


De PCB; vastgeplakt met de meegeleverde dikke plakker
vastgeplakt.jpg


Gat geboord voor de midi-ingang
gatgeboord.jpg


Hier komen er wat moeilijkheden. Met m'n kleinste Dremel-boortje zijn de gaten voor de schroefjes net iets te groot. Dit heb ik opgelost door uit van die lampen-kroontjes de schroefjes te halen en het ijzertje, zodat ik gewoon een schroef-en-bout kon gebruiken. Sowieso zit je op de aangeraden plek erg dicht bij de zijkant met boren, en als je dan kleiner boort dan de 'zelftap' schroefjes heb je dikke kans dat met het indraaien het 1 tot 2 mm kleine verbindingetje aan de kant-zijde openbreekt. Dat gebeurde dus bij mij toen ik grotere zelftappers ging zoeken en erin draaien... Vandaar dat ik besloot om een schroef-en-bout te gaan gebruiken.

Bij het maken van de verbindingen tussen de retrofit en de bestaande PCB ontstaat er meteen weer een probleempje; de eerste verbinding moest zijn die met de plus-pool van de bestaande pcb. Maar ik wist niet welke de plus-pool was. Normaal zie je dat aan de kleur draad; rood (+) en zwart (-). (toch? haha :D) Maar die draden had ik net ervoor vervangen.
Want ik was zo slim om een vaste voeding ook maar meteen mee te nemen, in de vorm van een multi-adapter die ik toch niet meer gebruikte. Hierop kon ik de polariteit instellen, dus bij het verbinden maakte het niet uit welke pool wat was.
Op een PCB staat meestal ook nog wel een plus of min bij een connectie geschreven, maar niet op de S&S pcb. Na bijna gekozen te hebben voor een gok, dook ik toch maar internet op voor een gebruikshandleiding voor de cheapo multi-meter die ik ooit bij een beginners-pakket electronica kreeg. M'n eerste multi-meter gebruik; na vaststelling polariteiten dit met dikke stift op de pcb geschreven... (aanrader; want later bleek ik deze polen bij andere doormetingen nog vaker nodig te hebben)

Na alle verbindingen gelegd te hebben kom ik tot grote schrik er achter dat de S&S niet meer normaal opstart. Er verschijnt onzin op het scherm en het ding maakt geen geluid en reageert niet op toetsen. Op de website staan er gelukkig wat troubleshooting tips, en men adviseert stap voor stap wat meetpunten en verwachtte meetresultaten. Wat fijn dat ik net gedoopt ben in multi-meter gebruik... Bij het 2e meetpunt kom ik op hele andere waarden dan de verwachtte. Hierbij heeft men als oplossing een facultatieve geadviseerde extra diode toch maar te plaatsen. Dat heb ik gedaan, en hierna, owww happy day, start de S&S weer normaal op....

Hij doet het weer!
hijdoethet.jpg

(De gaten die je ziet zijn overigens van vorige circuitbend modificaties; ik had een looper switch en een stroom-onderbreker erin zitten.)

Na een middag en avond geploeter en gezweet ben ik dan eindelijk klaar.... op naar de sequencer! Hier wacht me een onaangename verrassing; hij doet het niet. Er komt alleen maar wat random rotzooi uit, en na 2 maten niks meer.... ik ontdek via de troubleshooting dat, naar mijn idee, de midi wel werkt, omdat ik een 'flash' zie in het scherm die er hoort te zijn bij midi noot ontvangst. En als ik velocity 0 stuur of gate-time 0 is er geen flash. Midi lijkt te werken. Ik heb het idee dat er iets niet goed zit nog bij de verbindingen tussen de retrofit en de S&S pcb... mijn bevindingen heb ik gisteravond naar de helpdesk (zeg maar ff) gestuurd, en ik ben nog in afwachting van respons.... spannend...

Want ik wil wel hier naartoe...
http://youtube.com/watch?v=etg3rONqPd4
http://youtube.com/watch?v=5ox5G4daE-M

Wordt vervolgd...
 
wat lachen zeg ! ik vond die dingen altijd een beetje overhyped, maar ze zijn toch wel erg grappig
erg goed project:okdan: ben benieuwd naar tracks waarin ie mee reuteld

hee maar balen dat het nog niet helemaal lekker werkt, zou alle solderingen nog eens nalopen, en bij twijfel
even met een scherp mesje eromheen snijden (niet door de printbaan haha) soms is een kortsluiting
zo klein dat je hem nauwelijks ziet.
kun je eigenlijk ook de pitch via midi besturen ?

succes !
 
Origineel geplaatst door Soul C
wat lachen zeg ! ik vond die dingen altijd een beetje overhyped, maar ze zijn toch wel erg grappig
erg goed project:okdan: ben benieuwd naar tracks waarin ie mee reuteld

hee maar balen dat het nog niet helemaal lekker werkt, zou alle solderingen nog eens nalopen, en bij twijfel
even met een scherp mesje eromheen snijden (niet door de printbaan haha) soms is een kortsluiting
zo klein dat je hem nauwelijks ziet.
kun je eigenlijk ook de pitch via midi besturen ?

succes !

Ok thanks!
Ja ik ben natuurlijk overal nog even langsgelopen, maar ik zie nergens echt een ongewild contactje. Mss. idd. met een scherp mesje langs de twijfelgevallen...
 
Origineel geplaatst door Soul C

kun je eigenlijk ook de pitch via midi besturen ?

succes !

Nope, helaas. Er is wel een pitch modificatie. Maarja ik heb straks 128*128 adressen in het geheugen die ik kan aansturen; mss. is daarover de pitch verdeeld, ik weet het niet.

De S&S komt overigens uit Engeland overgevlogen voor 5 pond + verzending ofzoiets, paar jaar geleden. Maar hij lag hier al een hele lange poos niks te doen, en de sound is toch wel erg lekker ranzig en punchy.
 
STOP! Demo-time :D

Stom van me, lullig dat ik het hier, in het openbaar, moet toegeven dan maar....
Want... voordat je gebruik kunt maken van de midi, moet je op de S&S eerst een keer op 'go' drukken....
*KUCH* *DUUUSSSS...*

En hij klinkt nu zo, eerste funky noodle met beat eronder (tja dat gaat dan vanzelf):
www.ser1.nl/audio/midiss.mp3

Owowow, er is er een blij vandaag, en dat ben ik!!
 
heb net ook de highly liquid retrofit kit binnen!
weet alleen niet of ik de rom of de pad installatie moet doen, ik denk dat de rom installatie het interessantst is.
ik heb zowel de speak en math als de speak en spell. moet ook een keuze maken welke van de twee ik ga retrofitten... ik denk de speak en spell maar die heeft nu nog geen audio uit, de speak en math wel.
moet dan ook eerst een audio uit zien te klussen... tips?
 
Als je het heel simpel wilt houden kun je natuurlijk gewoon een female minijack parallel op de speaker aansluiten. Eventueel met een weerstand er tussen.
 
antwoord van HL:
ROM mode is recommended...by me.

Keypad mode is similar to pressing buttons on the speak. You can get some glitch sounds just as you would with circuit bending.

ROM mode can access the sound banks, yes. But many of the notes will trigger speech from "incorrect" ROM addresses, meaning that you can get a large variety of very "glitchy" sounds, in addition to actual words. Plus, even the "glitchy" sounds are repeatable via MIDI.

Trust me...ROM mode is superior in just about every way. (Keypad mode was developed first, and was left in the design as an extra...for no particular reason.)

All sound samples on the product page were generated with ROM mode.

Hope this helps
 
Ja wat wil je nou horen? Moeten wij voor je kiezen soms?
Gewoon het apparaat modden die het makkelijkst (en voordeligst) verkrijgbaar is. Als je het dan verprutst kun je een nieuwe kopen.
 
heej kijk dat is een slim antwoord, maar mijn vraag stelde ik eigenlijk omdat je 128x128 sounds kan triggeren na de mod. en ik heb dat aantal geluiden nog nooit uit een van die dingen horen komen, dus dan vraag ik me af welke leuker zou zijn. ik hoopte een beetje dat hier iemand zou zijn die ze allebij heeft gemidificeerd en mij kan overtuigen waarom de een leuker zou zijn dan de ander. ik ga tenslotte niet twee x dit klusje doen. wat ik me ook afvroeg is of er met dit aantal geluiden uberhaupt verschil zit tussen die twee!
 
Ah op die manier. Hm, ik denk niet dat er hier mensen rondlopen die ze beide hebben gemod maar er is wel een hoop info op andere websites te vinden.
 
ja ik heb ze dus beide, en mn gevoel zegt dat ik voor de speak en spell moet gaan omdat daar meer info over te vinden is als het om benden gaat. aan de andere kant is dat juist een reden om de math te midificeren als blijkt dat er na de midificatie bijna dezelfde geluiden uitkomt, dan kan ik namelijk eerst de midi doen op de math en dan later de spell benden
 
wel jammer dat t nu open source geworden is... als dat 2 jaar geleden ook al was had ik dit nooit gedaan.
The complete designs (PCB, bill of materials, firmware source code) for the discontinued MIDISpeak and MIDI2600 products have been posted under the Creative Commons Attribution license. The license allows anyone to manufacture these products for personal use or for profit.

The source files can be found at the Highly Liquid Forum
 
Voor het eerst dat ik eens iets hoor van de speak & math. Daar zitten toch geluiden in die niet in de speak & spell zitten.
Op internet zijn er geen samples van te vinden (van de spell juist weer wel heel veel).
@jwhagenbeek: Zou je de individuele klanken van de Speak & Math kunnen samplen?
 
Back
Top