Muziek maken op een linux-systeem?

@ danomatic:

Heb gelukkig een pci geluidskaart ipv die onboard !@#$. Maar hoe laag de latency gaat zijn als ik alles eindelijk geconfigureerd heb... Afwachten.

Inderdaad heeft OSX veek voordelen voor wat betreft uitwisselbaarheid.

Daan
 
Totaal Off Topic:

nog een Daan!! te gek. Zat er een paar maanden geleden een keer aan te denken om een keer een Daan -en feest te gaan organiseren. Ben er zelf een en ken er in mn directe omgeving ook wel een stuk of vijf of zes. Was blijkbaar populaire naam in periode '75 - '85. Mocht ik het ooit daadwerkelijk gaan organiseren, laat ik het je weten.

Meer On Topic:

weet niet precies hoe linux werkt met installers / binairies en dergelijken, maar het aan de praat krijgen van x11 / jack / ardour was niet heel lastig (onder osx, ook soort linux met een suikerlaag eroverheen), en dan heb je al gauw iets waar je mee kan multitracken enzo en testen of de boel inderdaad werkt. Weet dat er aantal jaren geleden ook veel te doen was rondom Rosegarden ( http://www.rosegardenmusic.com/ ), maar heb daar zelf nooit mee gewerkt. Schijnt ook meer met midi enzo te doen, dus wellicht ook met softsynths..(?)...
 
Totaal Off Topic:
nog een Daan!! te gek. Zat er een paar maanden geleden een keer aan te denken om een keer een Daan -en feest te gaan organiseren. Ben er zelf een en ken er in mn directe omgeving ook wel een stuk of vijf of zes. Was blijkbaar populaire naam in periode '75 - '85. Mocht ik het ooit daadwerkelijk gaan organiseren, laat ik het je weten.

Tel mij ermaar bij op.
Ook nu is Daan een van populairste namen.

Gr Daan
 
Als antwoord op de off-topic's: gebruik in de computerwereld eigenlijk altijd daan als short voor mijn echte volledige naam Daniël. typt gewoon sneller. Met beide ben ik tevreden ;)

Even nog over linux en specifiek Ubuntu 6.10.

Ik heb nu vele audio-pakketten binnengehaald. Echter bij het opstarten van Jack krijg ik meldingen in de trant van Jack-server kan Alsa-squencer niet starten en dus z'n patchbay niet inschakelen. Ook andere prog's die Alsa als server of squencer nodig hebben draaien niet optimaal. Dit heb ik wel nodig als ik mijn Roland wil aansluiten.

Ben eigenlijk van plan naast ubuntu nog een van de tips van deze draad te gaan proberen. CCRMA op basis van FedoraCore5 en Musix lijken mij geschikte kandidaten. Hierbij geef ik gevoelsmatig de voorkeur aan planet CCRMA omdat deze met Fedora als achergrond uitgebreide documentatie kent en werkt met RPM-pakketten die echt overal vandaan te halen zijn.

Maar goed tot zover mijn eigen zaken. Mocht iemand specifieke tips hebben voor mijn audio en ubuntu zaken GRAAG!

Ga dit weekend ook Links toevoegen op de Links-pagina van dit forum gericht op de linux mogelijkheden. Heb er toch wel wat bruikbare verzameld in de afgelopen maanden:)

Daan
 
Gisteren zowel planet CCRMA als musix binnengehaald. Ten minste voor de eerste heb je een geïnstalleerde Fedora distro nodig. Heb veel problemen met de dualbootconfiguratie (grub wil niet soepel werken, waarom geen idee, maar daar kom ik wel achter via een ander forum.)

Musix is een distro gebaseerd op knoppix, met een spaans/portugees ontwikkelingsteam erachter. Dit is ook meteen het grootste nadeel als je hulp nodig gaat hebben. Bij het starten van de live-cd gaat alles aardig goed behalve het laden van de stuurprogramma voor mijn Nvidia FX5200, toch een algemene kaart lijkt me.

Ga nog ff verder met Fedora en het dowmloaden van een rescue-cd om grub goed geconfigureerd te krijgen.

Nog even wat links:

mooie midi sequencer
http://lmms.sourceforge.net/home.php

Drum-synth niet op basis van samples maar emulatie, o.a. TR *0*'s
http://smack.berlios.de/#about

Daan
 
blijf die sg computers als computerfreak wel te gek vinden , zijn toch dedicated unix sustemen , als je zo een computer ombouwt tot audiosysteem , alleen de prijs zal hoger zijn dan pc of mac



http://www.sgi.com/products/remarketed/tezro/


:koffie:
 
blijf die sg computers als computerfreak wel te gek vinden , zijn toch dedicated unix sustemen , als je zo een computer ombouwt tot audiosysteem , alleen de prijs zal hoger zijn dan pc of mac

Prijzen voor de hardware vallen wel mee. Die MIPS/IRIX lijn wordt geEOL'ed en zeker de iets oudere modellen kosen geen drol tweedehands. De vraag is alleen of je er wat aan hebt. De audio-hardware van SGI is nou niet bepaald top (het zijn grafische workstations tenslotte), je kunt er weinig op aansluiten qua midi-interfaces en externe geluidskaarten (geen drivers!) en je zult alles zelf moeten compileren. De enige die misschien in aanmerking komen zijn machines als de 320 enzo. Maar ja, dat zijn ook gewoon PC's natuurlijk.

Ik heb met SGI gewerkt vanaf dat ze nog in saaie bruine kasten verkocht werden en het draaien van andere software dan wat SGI leverde was altijd vallen en opstaan. De laatste die ik gehad heb is een O2 geweest waar ik met pijn en moeite een mp3-jukebox van gemaakt had, maar heel veel meer kreeg je daar toch niet uit.

Hetzelfde verhaal geldt trouwens voor een hoop dedicated unix dozen. Ik heb ook met HP/UX en Digital UNIX gewerkt, maar da's allemaal totaal ongeschikt, voor zover er uberhaupt al audio op zat.

Sowieso zijn een hoop UNIX'en zonder aanpassingen niet geschikt voor real-time performance. Het heeft toch een resource-sharing achtergrond tenslotte. Met z'n alleen op dezelfde doos. Toen ik op de universiteit zat zaten we met tientallen tegelijk op het centrale Digital UNIX systeem.

Linux moet voor audio ook getweakt worden omdat de standard kernel teveel latency heeft. Ik gok dat Apple ook aardig aan BSD gesleuteld heeft voordat het geschikt was om als OS X op te draaien.
 
Het probleem is allang niet meer de latency: De distributies die in deze draad genoemd zijn gebruiken allemaal een real-time kernel waarmee latencies van 1,5 ms gehaald worden.
Ik ben zelf nog niet over omdat mijn Echo Audiofires nog niet ondersteund worden, en daar zit toch nog steeds het zwakke punt van Linux: Ondersteuning van randapparatuur. Ik volg het wel allemaal omdat ik nu Windows alleen nog gebruik voor muziek maken, maar als ik de kans heb wil ik dit ook wel op Linux doen.
 
Het probleem is allang niet meer de latency: De distributies die in deze draad genoemd zijn gebruiken allemaal een real-time kernel waarmee latencies van 1,5 ms gehaald worden.

Dat is ook precies wat ik bedoel, die real-time kernel. In de voor audio bedoelde distributies gaat het ook prima. Wat ik bedoelde was dat de standaard kernel minder geschikt is (alhoewel ook dat beter wordt).
 
Origineel geplaatst door Zaaz
Ondersteuning van randapparatuur. Ik volg het wel allemaal omdat ik nu Windows alleen nog gebruik voor muziek maken, maar als ik de kans heb wil ik dit ook wel op Linux doen.

Psies. Maakt mij geen ruk uit wat voor OS ik gebruik. Al dan niet WineX of wat dan ook. Als ik maar een aantal zaken kan draaien met de tooling die ik het prettigste vindt.
Maar als je DSP hardware hebt hoef je al niet eens aan Linux te denken want daar zijn geen drivers voor. Daar begint je eigenlijk met het kip ei probleem wat Linux op het moment heeft. Zolang er geen drivers voor zijn komt er ook geen betere software en dus ook minder ondersteuning.
 
Precies, en daar proberen ze nu wat aan te doen met het Linux Driver Initiative. Dit betekent dat de Linux kernel developers nu aanbieden gratis Linux drivers voor hardwarefabricanten te gaan schrijven, eventueel met een non-disclosure agreement:

http://www.sdtimes.com/article/LatestNews-20070201-25.html

Hoe dan ook, het zal nog wel een hele tijd duren voordat Linux kan concurreren met Windows wat betreft applicaties en hardwareondersteuning.
 
Pff linux als digital audio platform ik moet er niet aan denken. Niets tegen linux hoor, ik gebruik het zelf al 10 jaar als server-os en zou het het liefst ook als workstation gebruiken maar op het gebied van sequencing en vst is er geen fatsoenlijke software voor te vinden...:erm:
 
Het is met wine en zo'n wel mogelijk om (sommige) vsti's te draaien geloof ik.
 
Ik ken er zelf ook niet veel (ik zit zelf beetje te prutsen in Rosegarden) maar deze man precies wel. Het is een quote van het ubuntuforum!
http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=385228&highlight=vst

The only good solution that I know of which:
- works out of the box
- is complete (systems, apps, realtime, VST support)
is the coming studio-to-go 2.0.
The 3rd beta has just been released, so it is not far from the final release.
Why do I say it is the 'only' solution :

- it is the only one working out of the box fully with jackdmp. Some other audio-distro (64Studio, Jacklab) think about it. Others just avoided this subject (Ubuntustudio). A dual core machine without jackdmp will mostly use one core = unefficient, back to Cubase and others few years ago on Win and MAC computers. Even on one core, jackdmp will improve performances in different ways.

-it comes with VST support as standalone and in Rosegarden .
Due to licensing, VST is not supported in Ardour. It is still a big drawback : Ardour is 'the' platform for multi track recording, and mostly final mix with automation. VST support in Ardour (which works absolutely fine once compiled) is the only way to get some functionalities and state of the art plug-ins (SIR reverbs, dynamics come to mind). Studio-to-go is still the best way to go so far on this subject too. You can use you VST synthetisers and effects as standalone and in Rosegarden, and you might be just fine for your mix in Ardour with the 300 or so ladpsa plugins available.

- compatible now with debian etch, easy to complete with synaptic if installed on HD. It comes as a live-cd, which is just great if you work with other musicians. You just bring your STG live-cd and your external HD with your audio files, and off you go...impressive!

- qjadeo. Loads of music, soundtracks are produced for either movies, cartoons, 3D animations,etc. So, having a video sync to audio is quite essential. That's what qjadeo provides, again, out of the box in STG. Just click on qjadeo, select your video, and here you go with your video synced to Ardour or Rosegarden through jack. Here again, it seems this is something which didn't seem to be relevant during the Ubunstudio think tank, even though it targets "middle to experienced users" which therefore would definitely look for this kind of feature.


So, my 2 cents are that you can wait for Ubuntustudio (I will obviously give it a try, but am for now quite skeptical on the relevance of the choices which have been made in the overall design of it...nice black theme though...) or try other free distros like 64Studio, Musix , Dynebolic, but if you really want to produce audio, then just get a live-cd of STG 2.0.

For now , you can download the free demo STG 1.5, but there is really a giant step in between 1.5 and 2.0, so I would wait for the final release of 2.0 to consider a purchase (£50). The core developers are also developers of some of some apps that you will use (Rosegarden, DSSI, etc) which obviously give a serious touch of professionalism to the support you get on STG forums...

Don't get me wrong : I work on Ubuntu 8 hours a day, I love it, and there is no way I would change it for anything else, for my day-today work. But STG for audio prod seems to be far beyond anything else for audio-prod on linux.
 
Even een oudere draad nieuw leven inblazen...

Inmiddels heb ik Ubuntu Studio geïnstalleerd. Het aanbod aan software ziet er veel belovend uit hoewel ik tot nu toe Rosegarden niet aan de gang heb weten te krijgen (ivm onverkaarbare system-freeze bij opstart).

Laast kwam ik nog deze tegen:
http://trinityaudiogroup.com/

En iets meer info over dezelfde unit en meer:
http://createdigitalmusic.com/index.php?s=Trinity

Zijn er nog meer forumleden die Ubuntu Studio hebben draaien?

Daan
 
denk dat de meeste mensen zich geen drie computers kunnen of willen veroorloven, maar gewoon 1 systeem willen hebben dat voor hun werkt.

Aangezien een gemiddelde 2e hands desktop pc tegenwoordig een appel kost, en je daar voor een ei een nieuwe laptop bij hebt...
 

Vergelijkbare discussies

Back
Top