Roland SH-201

Origineel geplaatst door studioduif
Kweet niet hoe ie klinkt, maar ik vond de kleurtjes en knopjes wel leuk, dus heb ik hem direct besteld (geen geintje, en p.s. ik heb ook al een JP8000, maar mij lijkt de fun factor van die nieuweling leuker)

Heb je misschien al wat meer info?

En ik heb een domme vraag8o)

Ik heb een keyboard, als ik dan bijv. 44 in druk krijg ik en piano en 55 bijv een harp.

Kan dat hier bij ook?
 
Laatst gewijzigd:
Origineel geplaatst door ccc
Heb je misschien al wat meer info?

En ik heb een domme vraag8o)

Ik heb een keyboard, als ik dan bijv. 44 in druk krijg ik en piano en 55 bijv een harp.

Kan dat hier bij ook?

Domme vragen bestaan niet :D
(Wel mensen die zich geen moeite doen (=zoeken) om ergens achter te komen).. 8o)

De meeste synths hebben 'presets'. Keyboards hebben meestal vaste presets met namen (general midi of niet) als piano, harp etc.. Synths zoals de sh-201 en jp8000 bootsen meestal geen piano's of harpen na, maar andere geluiden.
Dus ja, als je 44 in drukt krijg je een ander geluid..

Beantwoord dit je vraag?
 
Ik heb een keyboard, als ik dan bijv. 44 in druk krijg ik en piano en 55 bijv een harp.
In theorie zou het kunnen........... als je goed bent in geluiden maken zou je deze presets kunnen synthetiseren.

In de praktijk wordt het lastig. De Sh-201 heeft nl 4 banken met acht geheugenplaatsen (en dan 2x voor presets en users). Dus nee, no 44 en no 55 bestaat niet.
 
Ik denk dat dit redelijk mijn vraag beantwoord, bedankt.

De bedoeling is dat namelijk ook mijn zusje vaker erop wilt oefenen, omdat ze piano wilt leren spelen.
Zelf wil ik graag een Synthesizer kopen en om dan ook nog eens keyboard te kopen vind ik erg overdreven.
Zijn er ook mogelijkheden om presets zoals een piano op de Sh-201 te laden? ( ik heb iets gelezen over een usb kabel)

Of is het aan te raden om naar een andere Synthesizer te kijken die deze presets zoals een piano erin heeft zitten.
 
Dat is inderdaad aan te raden. Synthesizers zijn wat dat betreft niet allemaal gelijk en een piano zou wel het laatste zijn wat je op de SH-201 kunt vinden :).

Het is een virtueel-analoge synthesizer. Die maken geen gebruik van samples (en samples zijn nu juist bij uitstek geschikt om piano's en andere "echte" instrumenten mee na te maken).

De USB kabel wordt niet gebruikt voor het laden van geluiden - wel voor het laden van presets (vooraf geprogrammeerde instellingen voor de knoppen, dus niet de geluiden!).

Om piano te leren spelen is 't niet echt geschikt; de toetsen zijn niet gewogen (dus niet zo zwaar als op een echte piano), het toetsenbord is klein (normaal begint het pas leuk te worden bij 61, of nog beter 76 of 88), de SH heeft maar 10 stemmen polyfonie (wat dus wil zeggen als je teveel akkoorden achter elkaar speelt met de pedaal ingedrukt er heel snel noten wegvallen).

Voor dat geld kun je beter kijken naar een van de vele digitale piano's (Yamaha P60/70 of zo) die er te krijgen zijn, en als je een synthesizer wil hebben zou je je computer kunnen gebruiken of een goedkope 2ehands synthesizermodule kunnen gebruiken (dus een synth zonder toetsen). Zo heb je het beste van beide werelden zonder al te veel ruimte op te offeren.

De combinatie virtueel-analoog en sample-gebaseerd is niet in veel synths te vinden. De meeste (virtueel)-analoog-achtige geluiden worden met samples nagebootst, wat dus een aantal mogelijkheden wegneemt van de originelen.
 
En zo een vsti is dat te downloaden?( moet nog uitzoeken wat een vsti is)
En heb ik hierbij dan gewoon cdefgh


Bestaan er ook synthesizers en keyboards in een?
Ik heb mij nog niet veel verdiept in al deze dingen omdat ik dacht dat het niet noodzakelijk was:) , maar moet toch eens wat meer info gaan zoeken.
 
Origineel geplaatst door ccc
Bestaan er ook synthesizers en keyboards in een?
Ik heb mij nog niet veel verdiept in al deze dingen omdat ik dacht dat het niet noodzakelijk was:) , maar moet toch eens wat meer info gaan zoeken. [/B]

Ik zou dan vanaf nu eerst die info gaan zoeken alvorens hier met vragen te gaan strooien. :smeris:
(voorkomt 'rare' antwoorden op je vragen en wekt minder irritatie op bij mede forumleden...)
 
Origineel geplaatst door ccc
En zo een vsti is dat te downloaden?( moet nog uitzoeken wat een vsti is)
Ja. http://en.wikipedia.org/wiki/Virtual_Studio_Technology en http://www.kvraudio.com/

En heb ik hierbij dan gewoon cdefgh
Waarom niet?

Bestaan er ook synthesizers en keyboards in een?
Dat probeerde ik nu juist uit te leggen ;).

Wel even de begrippen gescheiden houden.

- Een keyboard is een "home" keyboard of "arranger" keyboard. Kenmerken: Speakers zijn ingebouwd. De interface is voornamelijk drukknop-gebaseerd met vaak een statisch LCD scherm (dus niet met puntjes opgebouwd; graphics staan aan of uit). Het keyboard heeft rudimentaire sequence-mogelijkheden (je kunt een paar melodietjes inspelen over elkaar maar meer wordt al gauw moelijker) en het ding gebruikt begeleidingsritmes.

- Een synthesizer laat je toe om geluiden daadwerkelijk te veranderen. Dit ligt aan het type synthese wat het ding gebruikt. De SH-201 heeft 2 oscillators met een stel basisgolfvormen. De Motif heeft (als je 'm met de SH probeert te vergelijken) 4 oscillators met een stuk of 1000 golfvormen. Het verschil is dat de eerste niet op samples zijn gebaseerd en elke keer opnieuw worden uitgerekend; dit laat je toe om bepaalde dingen aan het geluid te veranderen die met de Motif niet mogelijk zouden zijn.

Waarom wordt iets als de SH-201 niet in zo'n keyboard gebouwd? Nou, omdat de doelgroep er weinig mee kan doen. Mensen die een keyboard nodig hebben zullen niet gauw een SH kopen, en andersom. Voor een bedrijf is het dan niet nuttig of winstgevend om ze te combineren.

Welk apparaten staan dit wel toe:

- De Yamaha PLG-AN150 in combinatie met een Motif, Motif ES, CS6x, S30, S80, S90, S90ES. Je krijgt dan een combinatie van een sample-gebaseerde synthesizer (en in het geval van de Motif een workstation) en (een ietwat gekrompen) Yamaha AN1x.
- De Alesis Fusion (de VA zit er standaard in)
- De Korg Triton met een MOSS plugin board (je krijgt dan een 6-stemmige Z1)
- De Korg OASYS (de VA zit er standaard in)

Al deze machines gaan hoogstwaarschijnlijk boven je budget uit. Vandaar ook mijn suggestie om het in 2 stappen te doen.
 
Hardstikke bedankt voor de info.
Ik dacht altijd dat synthesizers en keyboards zo het zelfde waren, maar totaal niet dus.

Ik ga eerst eens die pagina door lezen van wiki en wat andere informatie en dan zien jullie mij weer terug op het synthforum. :)
 
Even een schop!

Heeft iemand al zo'n beestje? Ben echt benieuwd hoe ie klinkt!! En klopt het dat je in deze bak ook 2x de supersaw waveform per patch kan selecteren? (Dus op beide oscs?) Dat zou wel weer een vooruitgang op de JP zijn!!

Dat hele VSTi gedeelte kan me gestolen worden, weet niet zeker of je dat nou nodig hebt om dieper in je patches te duiken.. Zo lijkt het althans wel op het filmpje.. MAar give us info, en demo's!! :okdan:
 
Ik heb hem 3 maanden geleden al besteld, dus denk ik dt ik redelijk bovenaan het lijstje staat. Zodra ik hem heb zal ik wat posten..........
 
Jeetje, Madonna heeft hem al en jij moet nog wachten dan?
Ook zuur!
 
Origineel geplaatst door ralphvanzeel
Wat zitten ze bij Roland toch pijnlijk zonder inspiratie...iedere keer terug grijpen op het verleden en huidige techniek keer op keer op nieuw verpakken in een ander doosje...

Roland doet al 20 jaar niks anders. Kijk maar naar de JV naar XV serie. Een uitmelkerij van het concept voor 20 jaar.
 
Zo'n witte is wel erg vet zeg :{

Maargoed, nog niet leverbaar dus gok ik.. Lijkt me echt een prima bak! Kan zo gauw niet veel verschillen met de JP8000 ontdekken, behalve dan dat je hier op beide osc's de supersaw of de feedback oscillator kunt gebruiken.. En voor die prijs! Nice hoor.. Jammer dat het niet iets nieuws en revolutionairs is inderdaad, maar toch.. Ik wil toch wel erg graag horen hoe ie klinkt!
 
Wanneer komt ie uit dan? Ik had een tijdje geleden volgens mij toch ergens gelezen dat ie in juni zou uitkomen.
 
Origineel geplaatst door ralphvanzeel
Wat zitten ze bij Roland toch pijnlijk zonder inspiratie...iedere keer terug grijpen op het verleden en huidige techniek keer op keer op nieuw verpakken in een ander doosje...Yamaha gaat ook die kant op..pfff

Wel voor mij mogen ze een nieuwe jupiter 8 uitbrengen,jupiter 128 of zo.
 
Back
Top