Solina String Ensemble verschillende uitvoeringen

Omdat we er zo toch niet uitraken, heb ik maar de hulp van Huib De Bruijn (ontwerper) ingeroepen:

Er zijn in het verleden 2 string ensembles gebouwd.

de eerste, die wereldberoemd is geworden door zijn mooie strings.
Deze versie (de zware uitvoering) had mechanische schakelaars en is maar in 1 versie gebouwd.
Er is natuurlijk ook een combinatie met de ARP explorer gebouwd maar de SE was dezelfde.

Bij het jubileum van Solina (10 jarig bestaan) vond men, dat er een nieuwe SE moest komen uit commerciele overwegingen.
Alleen de opdracht, die ik kreeg, was een nieuwe SE te bouwen, die precies dezelfde toon moest hebben dan de oude en de kosten moesten laag zijn.
Dus hebben we een nieuwe SE ontworpen met onderdelen, die in het magazijn reeds voorradig waren, zodat de investeringen laag zouden zijn.
Voor de modulatie werd zelfs een bestaande print gebruikt, die in het orgelmodel T255 werd gebruikt.
Ook van deze versie is maar 1 versie gemaakt en was een stuk lichter en er werd ook gebruik gemaakt van aanraakschakelaars met een LED en de SE was stereo.
De tuning van beide SE was uiteraard gelijk.(a toon =440Hz.)

Ik las ook nog een vraag over de outputs van de AC en de DC trigger.
Dit waren beide triggersignalen om de ARP aan te sturen.

De SE is in produktie gegaan in 1975.
De nieuwe Se is in 1979 in produktie gegaan maar ik weet dit niet helemaal zeker.

De opdracht om 2 identieke SE te bouwen maar technisch volkomen anders is niet makkelijk.
De nieuwe SE is stereo en produceert iets minder ruis maar de oude is in mijn ogen toch net iets mooier.
Dit is uiteraard persoonlijk.

Is het niet mooi zo een stukje synthesizergeschiedenis :luv: .
 
Wow! Geweldig... (sprak de Eminent-fan)
 
Op ebay momenteel, een ARP solina string ensemble IV?

Iemand die hierover wat te vertellen heeft?
 

Attachments

  • ef_1_b.jpg
    ef_1_b.jpg
    22,4 KB · Bekeken: 96
Die van Oldfield (prenten komen uit de "Boxed" 4 LP box, die zowel in stereo als SQ Quad te krijgen was) wordt op Tubular.net als ARP benoemd.

Zelf heb ik het String Ensemble in een Eminent 2000 Grand Theatre zitten.

471082string%20ensemble.jpg


Toch weer een andere versie: geen chorus instelbaar (dus volgens mij altijd aan). Geen benamingen "violin/viola". Kan iemand bevestigen dat dit htzelfde is als die 8' 4'?

2 klavieren in te stellen en voetenklavier. Zo heb je in totaal op de handklavieren 5 oktaven. + de tuning van het orgel als geheel.

Ook werkt de reverbtank van het orgel er nog bij.

Bij mij heeft de 8' upper manual wel een stille constante lektoon, en is een lampje stuk.

Op deze kleine onvolmaaktheden na: :halleluja
 
Nog een vraagje:

In "Incantations van Mike Oldfield", part 3:

Net na het nogal uptempo begin en net voordat de minutenlange gitaarsolo (:halleluja ) begit, hoor je reeds strings inkomen (die de gehele solo blijven meegaan).

Is dit zijn ARP string ensemble? Zoja, hoe forceert hij er zo'n glad, dun, "eery" lucht gelud uit? Het klinkt alsof hij de gladste strijkstok ter wereld heeft gevonden, een fluit zelfs bijna, terwijl het string ensemble zoals ik het ken niet als

"fwiiiiiiii" maar als "brrrriiiirrriiiirrriiii" klinkt.

Of is dit 1 van zijn tig andere instrumenten (tegen incantations had de man wat :))? Of haalt hij zijn string ensemble door allerlei apparatuur om dit te bekomen (high pass filters ofzo).
 
Origineel geplaatst door apollo
Op ebay momenteel, een ARP solina string ensemble IV?

Iemand die hierover wat te vertellen heeft?

wat mij opvalt aan de arpstrings (ga ik uit van de omni), hij mist het bruissende hoog uit de eminent.
is minder massief ,toch allebij herkenbaar se.
maar misschien dat die losse arp stringennsemble weer anders klinkt , denk dat er onderling ook verschil in het geluid zit van de se , minnimaal, maar wat elk instrument toch een ander karakter geeft, je zal hem dan toch moeten horen om defintief te oordelen.


arp en eminent allebij zwaar oke
 
Wat ik omschreef over incantations was dat bruisende van eminent dat ik niet hoorde. Misschien is het gewoon het verschil tussen de eminent en de ARP gelabelde, dat eery geluid in de hoge tonen?
 
Origineel geplaatst door Nicolas 2000
Wat ik omschreef over incantations was dat bruisende van eminent dat ik niet hoorde. Misschien is het gewoon het verschil tussen de eminent en de ARP gelabelde, dat eery geluid in de hoge tonen?

kan best zijn dat er nog echte strijkers meedoen met dat nummer .
 
Dat zou inderdaad niet al te verbazend zijn, hoewel het voor mij als een synth overkomt. Maar zo fantastisch ben ik niet in het herkennen van instrumenten hoor :).
 
Ik ben blij dat ik die midikit van Maurits heb gekocht. En hij heeft hem er ook nog ingebouwd en me een update eprom gestuurd. Echt top. Op de nieuwe CD is hij in bijna elk stuk te horen.
Ik heb drie Solina's gehad. Allemaal versie 2 en allemaal klonken ze verschillend. De eerste heb ik van De Geus uit Dordrecht gekocht, die de hele partij had overgenomen. Hij was toen zo goedkoop dat ik de gok maar heb gewaagd. En het is nog steeds mijn favoriet. De eerste klonk ook het volst. Helaas is die letterlijk in rook opgegaan. Wel heb ik op tijd alle registers om de drie toetsen in stereo gesampled in ASR formaat. Die zijn tegen kostprijs leverbaar, maar let wel, het origineel is logischerwijs organischer en dus volgens mij beter. Ik herinner me dat ik erg aan het geluid van de tweede Solina moest wennen, maar met de jaren is het verschil in geluidsbeleving irrelevant geworden.
Van de derde heb ik door de onvolprezen Saint Eric een chorus unit laten maken in 19 inch formaat. Dat vond ik leuker dan er een ingang op laten zetten. Het is een uniek apparaat en het resultaat met bijv. een Andromeda of Minimoog is overdonderend. Met sommige geluiden is het effect minder imposant.
Ik heb een keer op een Stringsynthesizer gespeeld en die klonk ook voller dan mijn latere Ensembles.
Ik heb ook een SL110 uit 1973 of 1974 gehad. Het Strings (jawel, met een s) ensemble daarvan klonk weer anders. Hoe omschrijf ik dat... echt als een zaagtand. Bovendien had die geen brass en horn registers.
 
Sorry dat ik deze ouwe thread weer omhoogschop maar zijn er mensen die wat goede kwaliteits foto's van de zijkanten van de string ensemble kunnen maken? Ik ben bezig met het opknappen van een exemplaar. (voornamelijk het houtwerk). En is er ook een witte uitvoering gemaakt? of iets in die richting.
 
Back
Top