Joemeek MC2 of ThreeQ

gekko

Stamgast
Lid sinds
6 mei 2005
Berichten
345
Locatie
Mill
Hoi,

Ik ben al een tijdje op zoek naar een 2e-hands Joemeek optische compressor, maar niemand wil hem verkopen.

Dus nu zit er aan te denken om een nieuwe MC2 te kopen. Maar ook de ThreeQ vind ik interessant.

De ThreeQ is interessant vanwege de extra klankmogelijkheden..
- Input voor microfoon/instrument (Gain distortion ?!, klinkt dit op een Joemeek)
- Parametrische eq
- Optische compressor (Gemiddelde ratio van 5:1 ?! maar volgens mij is dit afhankelijk van de input volume)
- Nadeel, mono dus niet inzetbaar voor de eindmix

De MC2 is natuurlijk interessant vanwege zijn stereo mogelijkheid en heeft wel een regelbare ratio.

Ik wil de compressor voornamelijk inzetten als effect, pompen van bassdrum, baslijn, snaredrum, etc. Nu doe ik dat ook al met de compressor in mijn Electribe ES-X, en ik doe dat eigenlijk alleen in mono! Dus op dit moment neig ik zelfs meer naar de ThreeQ.

Misschien hebben jullie nog meningen/tips?

Bedankt,
Gekko
 
studio de dijk had joemeek's in de opruiming .. er was er al 1 weg .. misschien heeft ie ze nog
 
Ja, de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is natuurlijk of je wel echt een stereo compressor nodig hebt....zo nee, dan kan je beter voor de extra functionaliteit van de ThreeQ gaan (die ik overigens verder niet ken).

Zelf heb ik wel een stereo compressor van Joemeek, de SC 2.2, en die klinkt wel erg goed vind ik. Meestal gebruik ik hem voor stereo buss-mixen (dus niet over de eindmix, want dan werk ik liever met een multibandcompressor).

Ik heb wel een keer oude LP's op CD overgezet en deze via de Joemeek opgenomen (met een subtiele instelling). Ik weet, het is niet logisch want die LP's zijn natuurlijk gemastered e.d., maar het klonk vond ik een stuk beter - het ademde meer zeg maar. Maar het kan ook aan mijn oren liggen natuurlijk. Ik zeg altijd maar zo, als je de kans hebt, moet je iets zelf uitproberen om een oordeel te vellen.

Succes met je keuze!
 
Origineel geplaatst door Hooihuis

Zelf heb ik wel een stereo compressor van Joemeek, de SC 2.2, en die klinkt wel erg goed vind ik. Meestal gebruik ik hem voor stereo buss-mixen (dus niet over de eindmix, want dan werk ik liever met een multibandcompressor).

Wat is een stereo buss-mix? Gebruik je dan een aux-send??

Gekko.
 
Hoi Gekko,

Ik hoop dat ik een beetje rechtlijnig kan antwoorden want ik ben net thuis van een bedrijfsborrel en de rode wijn was toch wel lekker.....:)

Nee, een (stereo) buss op je mengtafel heeft in principe niets te maken met een aux-send. Op mijn analoge mengtafel kan ik (redelijk standaard overigens) kiezen om de kanalen direct naar de L of R van de master uitgang te sturen, of eerst naar een van de 8 buss groepen (4 stereo dus). Van oudsher heeft dit volgens mij te maken met het zenden van signalen naar een multitrackrecorder, maar ik doe dit om een andere reden. Op elke 4 paar bussgroepen heb ik namelijk een randapparaat staan via de (sub)inserts, met andere woorden: het stereo signaal van elke bussgroep wordt IN ZIJN GEHEEL (dus niet gedeeltelijk, zoals met een aux-send) bewerkt door het betreffende randapparaat.

Een van die randapparaten is bij mij de SC 2.2. Het is een mooie compressor hoor, maar ik zie zelf geen reden om een gehele eindmix er doorheen te jagen - vandaar dat hij dus over een buss-group staat in plaats van over de master.

De SC 2.2 is een compressor die je eigenlijk meer gebruikt als een bepaald effect dan om je levels nauwkeurig in toom te houden, hij heeft echt een eigen karakter zeg maar. Maar net als de meeste machines is het geen wondermiddel. Soms voegt hij niets toe aan een track waar ik mee bezig ben en dan laat ik hem lekker uit.

Hoewel je aux-sends in principe kan gebruiken om door een compressor te sturen zijn deze voornamelijk bedoeld als voeding voor effecten zoals galm, delay, pitch-shift e.d. In tegenstelling tot een insert gebruik je hierbij dus wel een deel van het onbewerkte signaal!

Nogmaals, ik hoop dat ik zo een beetje duidelijk uit de hoek kom!

Erwin
 
Origineel geplaatst door gekko
Duidelijk verhaal!

Ik moest eens vaker een wijntje drinken.

Origineel geplaatst door gekko
Gebruik je de SC2.2 vaak stereo?

Meestal wel ja; heel soms haal ik er wel eens een mono-signaal doorheen. Hij is in ieder geval niet als twee afzonderlijke mono-compressors te gebruiken, maar dat wist je denk ik al.
 
Ik wist dat hij niet als 2 mono compressors werkt. Wat stuur je er dan doorheen, waarom moet het stereo zijn?

Ik probeer te achterhalen hoe belangrijk het is om een stereo Joemeek compressor te hebben.
 
Origineel geplaatst door gekko
Wat stuur je er dan doorheen, waarom moet het stereo zijn? Ik probeer te achterhalen hoe belangrijk het is om een stereo Joemeek compressor te hebben.

Ja, je kan er natuurlijk van alles doorheen sturen en het hoeft dus niet perse stereo te zijn. Maar als jij bijvoorbeeld je (stereo) mix van je drums die in zijn geheel op een subgroup staan wilt compressen, dan is een stereo compressor daar natuurlijk erg geschikt voor.

Maar ik denk eerlijk gezegd dat als jij nog nooit tegen de beperking van het niet stereo kunnen compressen bent aangelopen, je misschien beter die ThreeQ kunt aanschaffen. Misschien heb je inderdaad gewoon geen stereo compressor nodig!
 
Back
Top