Stroompiekies en Humfrees ?

OddIction

Ouwe rot
Lid sinds
20 juli 2004
Berichten
1.496
Locatie
.
Kon met de search niet echt een goed resultaat vinden....

M'n hoopje gear begint steeds groter te worden dus wilde ik eens gaan kijken wat te doen tegen stroompiekjes en aardbrommetjes, de tijdelijke locatie waar ik nu zit (zolderkamer) is niet al te best qua stroomvoorziening en soms heb ik een uitslaande VU van een db of -6. Totaal Random ook, soms uren niet dan 3,4,5x in een halfuur.

Werken die Humfrees daartegen of is dat alleen voor 'aardbrom' ?

Wat kan ik daar meer tegen die pieken doen ?

adam_hall_humfrees_5635_pimx_128225.jpg


Ze zijn vrij prijzig tussen de 2 en 3 euro per setje van 4 (1 apparaat dus)
 
Humfrees ontkoppelen je apparaten van het rack, wat helpt tegen aardlussen.
Dan bestaat er immers nog maar één aarde, de aarde van de stroomvoorziening van de apparaten zelf.

Piekjes in de stroomvoorziening vang je er niet mee af, daarvoor kan je het best een stekker met overspanningsbeveiliging gebruiken. Helpt dat niet, dan kan je denken aan een UPS, maar dat wordt algauw prijzig.
Eventueel een andere groep gebruiken voor je muziekspulletjes dan voor ijskasten etc.
 
Ja, die UPS optie lukt me financieel niet, andere groep momenteel ook niet, daar ik hier maar tijdelijk zit en niet kan verwachten dat de mensen mij een aparte groep gaan geven.

vinyl of hardplastic opvul ringetjes, zou dat dat ook werken tegen aardlussen ?? Die kan je bij de lokale doe-t-zelvert per 100 ofzo kopen.
 
Het verschil met humfrees is, dat die van 2 kanten ontkoppelen (vóór- en achterkant van het rackoor t.o.v. het rack en de schroef) en ook dat er bij humfrees een speciale schroef met rubber coating zit.
Kortom: daarmee isoleer je het apparaat beter.
Ik zou er niet echt op hopen dat een enkel ringetje hetzelfde doet.

Aan de andere kant, lijkt wel of sommige apparaten meer gevoelig zijn voor aardlus / brom effecten dan andere.
Sinds ik de boosdoeners eruit heb gegooid, heb ik namelijk nergens last meer van.
Ik gebruik wel van die kunststof ringetjes, maar dat is gewoon om het apparaat te beschermen tegen de schroef (van die lelijke slijtplekken waar-iein het rek is geschroefd).
 
Een UPS bestaat uit een batterij en een omvormer, waardoor hij erg duur wordt. Een UPS heeft bovendien als bijkomende feature dat hij bij stroomuitval nog enige tijd spanning geeft, zodat je bijv. bestanden op kan slaan, of netjes de boel af kan sluiten.

Er zijn ook zogenaamde netfilters. Die zijn een stuk goedkoper en doen op het gebied van het schoonmaken van de stroom nagenoeg hetzelfde. Ze gaan alleen wel gewoon uit, als de stroom uitvalt. Geen backup dus :)

Ik heb zelf een Samson PowerBrite PB11 (2e hands gekocht).
Er staat er bij Tach & Tally in Den Haag eentje in de aanbieding voor 99 euro.

Vind je Samson wat voor amateurs en ga je liever voor meer profi spul, dan moet je 's op de website van Furman kijken.
Minstens 2x zo duur, maar een heel scala aan randapparatuur voor stroomvoorziening.

Furman verkopen ze trouwens bij/via TM Audio.

Die powerconditioners / netfilters hebben als aardig voordeel dat ze bijna altijd in een 19" rack passen en dat er, afhankelijk van het model, een lamp en/of een voltmeter inzitten. Sommige hebben zelfs een lampje aan de voorkant en aan de achterkant.
Mijn ervaring is ook dat een UPS meestal maar 3 of 4 ongeschakelde aansluitingen voor apparatuur heeft, terwijl die powerconditioners er vaak een stuk of 8 hebben, die bovendien in 1x allemaal geschakeld kunnen worden met een hoofdschakelaar.

Oh, trouwens, APC is een bekende fabrikant van UPS-en. Maar Furman heeft er ook wel één of twee in het assortiment. Er bestaan als UPS-en op stekkerblok formaat.
 
bedankt voor je uitgebreide info...ik zal het eens ff doorlezen....:okdan:
 
Back
Top