Keyboards voor kids

JD1966

Nieuwkomer
Lid sinds
2 juni 2005
Berichten
2
Hallo... Wat een prachtige site !

Ik wil graag beginnen door gebruik te maken van jullie expertise.

Mijn zoon (11) wil op keyboard les. Waarom keyboard? "Omdat dat het enige aparaat is dat ie op een computer kan aansluiten". Over synthesizers heb ik hem nog maar even niks gezegd :)

Nu is het dilemma: Wat voor een keyboard schaf ik voor hem aan. Een nieuw full featured state-of-art systeem kan en wil ik op dit moment niet betalen. Aan de andere kant wil ik ook niet dat de techniek hem de eerste 6 maanden belemmert. Het keyboard moet dus voldoende aanknopingspunten hebben om er mee door te gaan. Als hij het keyboard spelen na een half jaar of zo toch ECHT niks vindt dan moet mag dat niet de schuld van het keyboard zijn. Dat moet dus voldoende 'goed' klinken en in ieder geval 5 octaven omvatten (eis van de muziekschool).

Ik denk aan een gebruikt keyboard. Als binnen een half jaar de echte 'klik' ontstaat en hij er helemaal voor gaat kijken we verder.

De vragen:

Is dit een goede aanpak
Wat voor keyboard zou je me aanbevelen in deze situatie
NB. Een kennis bood me een Yamaha PSR 300 aan voor bijna niks. Ik lees daar echter zeer matige recensies over

Ik hoop dat jullie me willen helpen. Op dit moment ben ik nog een totale leek op dit gebied.
 
Hetgeen ik nu ga zeggenvertel ik uit eigen ervaring en is dus geheel persoonlijk. De kans is groot dat het niet van toepassing is op je zoon, maar toch:

Het meest verstandige is juist om wel een synthesizer te kopen. Als je zoon graag naar electronische muziek luistert zal hij in de toekomst wellicht zelf muziek willen gaan maken, of in ieder geval ermee bezig zijn. Ervaring leert dat men dan graag zelf geluiden maakt voor die muziek. Een synthesizer biedt hierin veel meer opties dan een keyboard.

Er zijn uiteraard genoeg leuke (meestal wat oudere) synthesizers die niet veel geld kosten, kijk maar eens op de marktplaats van ons mooi forum! (nieuw kopen lijkt me overbodig)
De vraag is dan welke? Dat is een kwestie van persoonlijk smaak. Er zijn in ieder geval al redelijke goede synths verkrijgbaar voor een eurootje of 150 a 200. Met een beetje mazzel zelfs goedkoper. Het prijsverschil tussen een tweedehands synth of een leuk keyboard wat een beetje goed klinkt is namelijk niet al te groot.
Daarnaast is er natuurlijk de kans dat juist de opties van een synth hem uitnodigen verder te duiken in klanksynthese e.d.

Misschien is dit niet helemaal wat je wilde horen (of zelfs helemaal niet :D ). Het is voor mij natuurlijk ook maar de vraag wat je zoon precies wilt gaan doen. Mijn eerste gedachte is in ieder geval: koop een synth. Mocht hij er niks mee doen, dan kun je de synth altijd weer verkopen.

Wil hij echt geen synth, dan is denk ik een DJX1 van Yamaha wel een leuke optie. Komen regelmatig voor rond de 100 euro voorbij en klinkt niet slecht.

Suc7
 
Ik kan me wel vinden in het antwoord van Dsil, echter begrijp ik ook wel de keuze voor een keyboard. Daar komt bij dat het begeleidings apparaat dat wel in een keyboard zit en niet in een synthesizer, wel een vereiste is om keyboardles te volgen.

Ik zou zeker niet te goedkoop gaan kopen om de reden die je zelf aangaf, het apparaat moet blijven inspireren, en ook niet te oud zodat de muziekstijlen beter aansluiten op de hedendaagse wensen.

Je zou ook de muziekschool om advies kunnen vragen, zij geven immers les aan de doelgroep en hebben denk ik, de meeste ervaring.

Groetjes van Rudo
 
Bedankt voor jullie opmerkingen :okdan:

Een echte synthesizer is een interesante gedachte die tzt. ongetwijfeld weer aan de orde komt. Er doet zich inmiddels een interessante mogelijkheid voor om van iemand enkele maanden een keyboard te lenen. Als dat in positieve zin uit de hand loopt komt er natuurlijk een 'eigen' apparaat. Het zal dan vooral afhankelijk van de ervaringen zijn wat er gaat komen.

Grappig trouwens dat de muziekschool ook kinderen vanaf een jaar of 11 al met Cubase laat werken...

Inhoudelijk blijkt de school weinig bruikbare tips te kunnen geven over aan te schaffen apparatuur.
 
Back
Top