Voor zover mogelijk: allround XLR microfoon voor allerlei soorten recordings

jimmy

doubleplusgood
Lid sinds
20 april 2003
Berichten
185
Door de bomen zie ik het bos niet echt meer, wat voor een microfoon zal ik gaan aanschaffen?

Ik heb wat gegoogled, gesynthforumd, maar veel verder kom ik er nog niet mee. Nu verwacht ik niet dat er een mic is die direct op mijn lijf is geschreven, en ik snap dat het aanbod zo groot is dat er veel mogelijk is, maar wellicht kunnen jullie mij helpen met wat kennis en ervaring.

Ik zoek een microfoon die ik ga aansluiten op een Apogee Duet via XLR. Nu wil ik het liefst een allround microfoon, nu is dat volgens mij sowieso al een redelijk onmogelijke vraag, maar wellicht hebben jullie een idee in welke richting ik moet gaan zoeken.

Uiteindelijk zal het erop neerkomen dat ik voornamelijk stemmen, omgevingsgeluiden (denk bij wijze van spreken aan haardvuur, brekend glas, whatever) en misschien wat zang ermee wil opnemen. Heel misschien ook wat percussie, maar in principe voornamelijk omgevingsgeluiden.

Het liefst moet de microfoon een beetje compact en stevig zijn, gezien het de bedoeling is dat die mee op pad gaat. Tegelijkertijd is het ook weer niet zo dat die tegen een glas bier hoeft te kunnen, ik ben namelijk wel zuinig op mijn spullen. Wat ik wel belangrijk vindt is dat de geluidskwaliteit degelijk is.

Budget ligt rond de 200-300 euro.
Alvast dank voor het meedenken!
 
Ik zou even doorsparen en voor een (twee) Neuman km184 gaan. Compact, klinkt goed en je weet "zeker" dat je hem over 5 jaar nog steeds goed genoeg vind.
Mijn ondervinding is, dat als je voor een budgetmicrofoon gaat, je een poos later toch die betere wilt hebben, dus kun je maar beter meteen die goede kopen.
Daarnaast is zeker voor zachte geluiden als omgevingsgeluiden een goede microfoon + voorversterker erg belangrijk (die apogee is prima).
Wil je het helemaal mooi doen is een matched pair, dus twee dezelfde microfoons, aan te raden. Omgevingsgeluiden zijn het mooiste als je ze stereo opneemt. Binnen je budget zou je dan voor twee Rode NT5's kunnen gaan, zijn ook wel ok.
 
Laatst gewijzigd:
De AKG is zeker een goede allrounder, maar in het kader van "makkelijk mee te nemen" zou ik eerder kiezen voor klein kleinmembraan microfoons. En mocht je buitenopnames willen maken is een goede windkap erg belangrijk. Dus niet zo'n schuimrubber ding, maar iets van Rycote ofzo.
 
Dank voor de reacties tot dusver.
Die Neumann ziet er qua formaat erg goed uit, en de recenties die ik erover vind zijn ook bijzonder positief.

Echter kan ik hem enkel als set vinden als ik zoek op internet, het liefst wil ik gewoon een enkele microfoon, mono is prima. Heb je enig idee of deze uberhaupt los verkrijgbaar is of moet ik dan op zoek naar een ander type?
 
Setje akg 451's . Allround, kost 699. Prima microfoons. De C1000's van akg raad ik af, heb ik niks mee, zijn wel goedkoop.
 
Back
Top