Welke transistor?

Stabby

Ouwe rot
Lid sinds
20 augustus 2008
Berichten
1.126
Locatie
Sint-Niklaas, België
Bij het verwijderen van het muting circuit van mijn CD-speler, heb ik per ongeluk de verkeerde transistor weggeknipt :stupid

Nu heb ik dus een nieuwe transistor nodig. Het is een 2SC1740S general purpose NPN transistor (50V-0.15A). Nu vraag ik me af of ik deze eventueel kan vervangen met een NPN transistor van 50V en 1A of 2A? Ofwel een 60V-0.15A. Of moeten de waarde exact hetzelfde zijn?

edit: moet ik nu ook rekening houden met de collector power dissipation?
 
Laatst gewijzigd:
Dat hangt er van af waarvoor de transistor gebruikt wordt in het circuit. Voor de zekerheid zou ik exact hetzelfde type zoeken, en anders op zijn minst één met vergelijkbare Hfe.
Of steek er eens een BC547 in en kijk of het zo ook werkt.
 
Ik heb geen idee waarvoor de transistor dient. Het meest vergelijkbare dat ik heb gevonden is een 2SC1815 (50V-0.15A). Maar die is 400mW in plaats van 300mW. Geen idee wat dit uitmaakt. De aangegeven Hfe is nogal verwarrend daar er Hfe (1) en Hfe (2) vermeld wordt.

Anders probeer ik die BC547. Bedankt!
 
Ik had nog een paar BC547's liggen van een Velleman kit. Even getest en het werkt :) Voorlopig ga ik het niet solderen, ik heb enkel loodvrij soldeertin wat een hel is om te desolderen.
 
bc547 zo ik niet doen kan geen genoeg stroom aan bc337-40 wel en nog goede hfe ook nog :okdan:
 
Speciale transistors zijn bijna niet nodig in dat soort schakelingen, een BC547(B) is een goede 'all round'-tor en kan bijna altijd ingezet worden waar een NPN nodig is (en BC557 voor PNP). Dus ik zou geen nieuwe, duurdere transistor kopen als een 'gewone' ook werkt.

If it ain't broke, don't fix it. :)

Uiteraard is het wel handig een voorraadje verschillende soorten transistortjes te hebben met hoge Hfe, lage Hfe, vermogenstorren, darlington, germanium misschien, ...
 
Back
Top