Sequencer?

kyteman

Ingeburgerd
Lid sinds
23 december 2007
Berichten
49
hoi,

ik ben toe aan een nieuw hoofdstuk binnen mijn muziek. na eerst mijn volledige opnamesetup te vervangen voor een compleet analoge setup (bestaande uit een Trident 80b mengtafel, een Otari MTR90 MKII voor mijn opname en een studer A80 1/2" om mijn mix op te nemen), wil ik nu dan eindelijk mijn computer overbodig maken in de studio. ik heb bijna mijn gehele verlanglijstje rond.
morgen ga ik iig bestellen:

Roland TR 909
Metasonix D-1000
Vermona DRM1 MKIII
Kenton Pro 2000 converter
Metasonix s-1000 Wretchmachine
Eowave Persephone mkII (vet!)
Moog Etherwave Theramin Plus (lijkt me heel tof voor zijn CV out)
als het een beetje meezit een Macbeth M5 (moet ik nog vinden)
Schippmann ebbe und flut
en dan nog wat dingen om een beginnetje te maken aan een modulaire wand.

:D

nou is mijn vraag:
wat moet ik in godsnaam gaan gebruiken om dit hele zwikkie aan te sturen? wat voor sequencer zal ik het meest aan hebben als ik zoveel mogelijk van deze machines tot leven wil roepen? ik had het niet verwacht, maar van alles vind ik dit het moeilijkst om te bepalen. ik wil dit niet met mijn computer doen, uit angst dat ik dan toch weer naar schermpjes ga zitten staren. ik heb even naar de Octopus gekeken, maar volgens mij zitten daar een hoop functies op die pas echt interessant worden als ik toch met softsynths ga werken. is er niet een equivalent van dit zeemonster voor mijn frankenstein praktijken?

bvd,

Colin
 
Misschien meerdere? Je zou kunnen denken aan een MPC 2500 als basis, of misschien een 4000, aangevuld met een analoge seq zoals de Doepfer MAQ 16/3 of misschien de Oberkorn van
Analogue Solutions.

Als je de MPC 2500 met JJ OS uitrust kun je die ook heel uitgebreid als trackrecorder gebruiken en eventueel re-samplen. Dat scheelt ook tape.
 
pffff, ik zou gewoon Logic nemen....wat is er mis met sequencen met mac/pc?


http://boskabout.blogspot.com/2008/02/bbc2-visits-soulwax-studio.html

sequentix zou je kunnen proberen, iets modulairs mss.....

Die Octopus heeft 10 tracks, ik kan nou niet echt opmaken of hij ook CV outs heeft.....
Ow je schrijft ook modular, mss kijken naar sequencermodule's????

Ik ben wel benieuwd wat je gaat doen met die wretchmachine.... ik heb er nog niet echt overtuigende geluiden uit gehoord...
 
Laatst gewijzigd:
Doepfer maq 16/3 is wel ok. Ik gebruik zelf graag de sequencer in mijn SH101. Als je echt hardcore CV/gate wilt gaan proggen kan je kijken of je een Roland MC-8 kan bemachtigen, erg bruut ding maar wel voor mensen met geduld :D Verder is de P3 ook echt een aanrader! Sequentix maakt gewoon echt goede sequencers en 2de hands onder de 1000euro tegenwoordig, een tegenhanger hiervan is de Manikin Schrittmacher. Nooit gebruikt maar ik hoor er veel goeds over, hetzelfde geld voor die Genoqs sequencers. Kijk eens op Schneiders Buero: http://www.schneidersbuero.de/index.php?lang=en&sect=news en dan onder het kopje step-sequencers.

 
die genoqs is midi....

een andere mooie cv converter is de encor expressionist.
 
Als je rete-strakke timing wil hebben, dan zou ik de MPC-60 of de 3000 nemen...

4 midi-outs, en nog moddervette punchy drums uit de sampler ook...
Ik zweer bij de mpc-60, en ik snap je punt van je computer overbodig maken. Heb ik ook op een gegeven moment gedaan, en is voor mij het beste wat ik gedaan heb op muziek gebied...

Sommige mensen kunnen goed visueel (met computer) produceren, maar voor mij ging er een wereld open toen ik alleen nog op mijn gehoor muziek aan het maken was...

Succes!

p.s. voor mijn analoge zooi gebruik ik midi-cv converters... en wat step-sequencer... futureretro mobius en revolution... Future retro hebben veel cv mogelijkheden...
 
Ik gebruik zelf een combinatie van Sequentix P3 en MPC2000XL om de boel aan te sturen. Superstrakke sync met je TR-909 en de keus om steps of real time te programmeren. Met de aux tracks van de P3 kan je bovendien erg leuke dingen doen met je M5 (of een andere modular), via je Pro 2000 uiteraard.
 
oef best een heftige bestelling!
voor sequencers hier voor zou ik als ik jou was eens rondneuzen tussen de modulairesynth fabrikanten. denk dat een mooie analoge sequencer wel op zijn plaats is in deze setup.

Waneer gaat dit mee naar een optreden? kytopia was te gek. maar met deze setup erbij zou mijn broekje helemaal te strak gaan zitten.
gaat je nog iets doen met die email adressen?
 
P3

P3

Ik gebruik zelf een combinatie van Sequentix P3 en MPC2000XL om de boel aan te sturen. Superstrakke sync met je TR-909 en de keus om steps of real time te programmeren. Met de aux tracks van de P3 kan je bovendien erg leuke dingen doen met je M5 (of een andere modular), via je Pro 2000 uiteraard.

:eureka: Mijn expanded P3 met nieuw display van Colin, en in nieuwstaat is nog te koop: https://www.synthforum.nl/forums/showthread.php?t=123854&highlight=P3
 
tegek, thanks voor de reacties! ik ga het eens goed uitzoeken. inderdaad zoals hier boven genoemd, ik heb niks tegen sequencing met de computer, alleen ik heb gemerkt dat nu ik zonder beeldscherm werk alles veel intuitiever voor me werkt. en in mijn hoofd gaat het verschil tussen een vette en een vervelende sequencer uitmaken hoeveel ik ermee ga doen. ik zal eens naar die MPC's kijken, misschien dat dat wat wordt. zowiezo heb ik die persephone en de theramin voor freaky aansturing, dat gaat al een hoop leuks mogelijk maken (die persephone klinkt echt ziek!)
anyways we gaan het zien.
 
Voor erbij is de KLEE echt een geweldige sequencer........is alleen cv/gate.
Kun je alleen niet zomaar kopen, moet je laten bouwen.

Voor midi zou ik gaan voor een MPC of een Yamaha RS7000.......................hoewel ik zelf weer aan het stoeien ben met Ableton Live.....wat een geweldige mogelijkheden met dat programma, en met de launchpad hoef je bijna niet meer aan de computer te zitten.
 
Tja er is zoveel te koop met allemaal verschillende mogelijkheden.
Wil je midi:
Sequentix Cirklon (die nog uit moet komen) of P3 (die niet meer gemaakt word)
Genogs Nemo/octopus
Infection Music Zeit
MPC's
RS7000
MC505/303
Zonder midi:
Klee
COTK C960 plus extra modules
Moon 569
Modcan 54B
STG Time buffer/Voltage mini store/Shift manager/Trigger mini store
Synthesizers Dot Com Q960/961/962/963
Doepfer A-154/155 plus extra's
Enz...

Word er allemaal niet echt duidelijker op, maar als ik geld zat had dan wil ik graag dit:
Sequentix Ciklon met cv uitbreiding, Genogs nemo, Klee, Moon 596 en de STG zooi.
Daarmee heb je echt heel veel mogeljkheden.
Ik heb al P3, mpc's en A-154/155 wat ook erg leuk is hoor.
 
Goed idee, die Theremin! Houd wel rekening met een "werkruimte" van 1 meter om het ding heen ofzo... officieel geloof ik zelfs nog wat meer. Anders komt er altijd signaal uit. Ik heb zelf te weinig plek ervoor in m'n hokje :)

Ik heb eigenlijk ook al lang die "angst" voor schermen, wil niet te veel zitten turen en muizen. Vooral omdat ik qua werk al de hele dag een muis in m'n handen heb.

Ik heb MPC-1000 geprobeerd, dat is prima voor loops en drumhits, maar zodra je iets met melodieen wil doen schiet het ding te kort. Hij kan wel midi opnemen, dus als je een keyboard erop aansluit (en dat kan bespelen) zit je goed. Toch vond ik zelf het MPC concept iets te rechtlijnig; je kunt bijvoorbeeld geen tracks naast elkaar leggen van verschillende lengtes. Als je van trommelen met je vingers houdt is dit trouwens wel de meest natuurlijke interface voor het maken van beats.

Ik heb ook even een Spectralis gehad als synthesizer en hoofd-sequencer, deze heeft veel mogelijkheden maar doet het "erbij", het gaat bij deze machine vooral om de synthesizer engine. Er kunnen wel samples in, maar dat moet via PC/Mac en ze zijn niet te fine-tunen. Lekker als je met loopjes werkt :) Klinkt wel erg goed, trouwens, de Spectralis.

In m'n modular zit een Q-960, de oude moog-stijl sequencer. Hier ben ik erg blij mee, dat werkt lekker organisch en je wordt er snel creatief mee, maar heeft ook zo z'n beperkingen. Bijvoorbeeld: alle 3 de sporen zijn altijd op dezelfde stap, en moeten altijd dezelfde lengte hebben. 3 sporen is in geen geval toereikend om je hele hebben en houden aan te sturen.

Sinds kort heb ik een Sequentix P3, en deze machine vind ik zelf nogal tof. Hij nodigt uit tot experimenteren. Ik heb lang naar iets goeds gezocht, en dat hierin gevonden. Hij trekt het concept van een analoge stepsequencer mijlen verder. Hij is daarnaast gebouwd als een tank en met heel veel liefde. Je moet hem even snappen, je kunt er zo veel mee, maar als het kwartje valt hoef je de manual bijna nooit meer te pakken. Je kunt de gekste dingen doen; er zijn 8 sporen. Elk spoor kan verschillende lengtes en time signatures hebben. Je hebt 2 rijen draaiknopjes en 1 rij drukknopjes. De onderste draaiknoppen zijn tijdens het editten altijd de toonhoogte. De ander is naar keuze het noot volume, de noot lengte, etc.
Wat je ook wilt doen, je hoeft de sequencer nooit te stoppen.
Je kunt noten jatten van een ander spoor, specifieke noten een beetje vertragen, sporen op elkaar transponeren, en zo is er een lijst van 2 A4'tjes (o.i.d.) lang van dingen die je kunt doen. Je kunt ook dingen zeggen als: ik wil dat deze noot in 43% van de gevallen gespeeld wordt. Of zeggen: ik wil dat deze noot altijd tussen 40% en 70% van het volume zit. Er zijn ook allerlei richtingen waarin je je spoor kunt laten afspelen, vooruit, achteruit, op en neer, random, etc. En je kunt vast ook wel het ene spoor de richting van het andere spoor laten bepalen.
En dat allemaal zonder al te veel menu's of moeite. Colin Fraser, de geestelijke vader, heeft het apparaat behoorlijk goed uitgedacht.

Maar goed. Ik heb je 2 keer live gezien en bij 24 uur bij Winfried, en ik denk dat je een MPC-man bent. Maar misschien vergis ik me. Je lijkt me iemand die de feel vanuit z'n lichaam zo direct mogelijk en zonder omwegen wil vastleggen. Dan ben je met een P3 misschien niet zo blij. Het is vooral knopjes draaien met zo'n ding.
Mocht je de P3 en/of de Q960 een keer willen checken dan ben je van harte welkom, woon zelf ook in Utrecht. Dit weekend weer naar Into the Great Wide Open!
 
Hey Colin,

Kunnen we binnenkort als ik langskom ook wel ff over lullen. MPC en P3/Cirklon met midi to cv converter zou ik ook zeggen...
 
mc-500 mkII of andere mc-50. met een midi naar cv little mcv
 
Interessant topic, dit. Ik ben zelf ook de schermen zat en heb geprobeerd mijn Monomachine als vaste sequencer in te zetten. Zeker niet ondoenbaar, maar ik merk toch dat ik met sommige zaken toch te lang bezig ben. Ik wil ook kunnen inspelen, snel akkoorden invoeren, met verschillende resetpoints werken. Ik gooi toch regelmatig de pc weer aan. Misschien dat de monomachine met keyboard (die 2de hands zeker nog wel te vinden is) een goeie optie is, naast 'n MPC?

Ik heb nog tijden met Atari doorgewerkt, eigenlijk was dat perfect. Geen VST-shit, geen internet, superstrak, geen poespas, werkt (vrijwel) altijd. Maargoed, computers zetten we hier even aan de kant.

Kende zelf die P3 niet. Heb even wat speurwerk gedaan. Ziet er inderdaad wel heel funky uit, de speclist van dit ding. http://www.soundonsound.com/sos/jun06/articles/sequentixp3.htm

Succes met de keuze, laat maar weten wat het is geworden!
 
ik heb even naar de Octopus gekeken, maar volgens mij zitten daar een hoop functies op die pas echt interessant worden als ik toch met softsynths ga werken. is er niet een equivalent van dit zeemonster voor mijn frankenstein praktijken

Octopus is wat lastiger nieuw te krijgen tegenwoordig, aangezien ze bij Genoqs een soort van de aardbodem verdwenen lijken. Jammer is dat.
Overigens is er natuurlijk een kleiner zeemonster, de Nemo, maar ik vind dat je daar wel een heleboel inlevert aan intuitief gebruik. Het wordt allemaal een beetje onoverzichtelijk naar mijn smaak.
Octopus is wel echt fantastisch voor het aansturen van allerlei MIDI spullen, ook in een 'frankenstein setup' (zeker bijv. in combi met de Vermona DRM1 die ik in je lijstje zie). Je hebt een MIDI / CV converter erbij zie ik, dus het aansturen van CV moet ook geen enkel probleem zijn met zo'n sequencer.
Wat je schrijft dat zoiets interessanter wordt in combinatie met softsynths kan ik niet zo goed volgen; er is niets specifieks dat de Octopus kan doen met softsynths wat niet zou werken met een MIDI synth. Midi CC (controllers) kan je gebruiken om ook allerlei synths aan te sturen, of via MIDI of omgezet naar losse CV. Juist dat is heel tof in combinatie met een sequencer, dwz als je een patroontje kan laten uitgaan (bijv. openen en sluiten van filters, dat is wel het meest bekend). Mocht je daar niet uitkomen, dan zijn er vast een boel mensen die je daar wel bij willen helpen.
Ik moet zeggen, ik heb echt veel spullen onder de vingers gehad, maar als pure MIDI sequencer vind ik de Octopus onovertroffen qua looks en features.

Alternatief is een Manikin Schrittmacher (wat sneller en makkelijker in het gebruik, ook een fijn apparaat maar toch minder cool en veel minder veelzijdig dan een Genoqs) of een P3 inderdaad; P3 zit ramvol allerlei prachtige functies, timing is strak en al, maar je bent dan wel weer met 1 spoor tegelijk bezig, ipv meerdere sporen tegelijk zoals bij de Genoqsen. Spul als Zeit en Notron enzo is allemaal zo exotisch, daar zou ik niet naar kijken.
Wat je vaak nog tegenkomt is de Doepfer MAQ16/3. De MAQ vind ik zelf inmiddels op de 1 of andere manier nogal achterhaald, net een soort onprettige interface met veel achteraf ingeknutselde functies, en ook niet lekker precies. Ik zou 'm je niet meer aanraden, er is tegenwoordig zoveel moois...

Nog een alternatief zijn de bekende grooveboxen en MPC's. Zowel in de smaak MPC (akai) en afgeleiden (Roland MV), met van die rubberen padjes, als meer in de x0x stepsequecer smaak zoals de Korg Electribes. Van de MPC's heb ik persoonlijk wat minder kaas gegeten, maar het is inderdaad iets waar je muzikanten vaak snel op ziet losgaan met goed resultaat.

Een oudere digitale sequencer als de Roland MC500 zou ik je persoonlijk toch echt afraden. Zeker als je geen bekendheid hebt met sequencers is het daar erg gemakkelijk om je tanden op stuk te bijten, het werkt allemaal niet zo makkelijk en de resultaten zijn net zo goed te krijgen met de midi functies van een DAW als Logic of Cubase.
Ik vind dat soort dingen meer voer voor (retro)puristen, waar ik zelf ook wel bij hoor soms trouwens.

Wat je natuurlijk ook nog kan doen (om de CV synths aan te sturen, MIDI zal dan niet lukken) is een 'echte' analoge sequencer. Daar is legio voor te krijgen, met name in modular setups. Denk aan Analogue Systems, Analogue Solutions, Synthesizers.com etc. Ik heb zelf een Analogue Systems RS200 die goed aangeschreven staat (gaat trouwens in de verkoop wegens overcompleet), maar er is daar echt een boel in te krijgen. Ook de freakier oplossingen (wel heel gaaf maar moeilijker en lastiger te vinden) als de Klee etc. natuurlijk. Voor je het weet heb je wel weer een hele modular wall staan... ook tof, maar berucht gezien de impact op de productiviteit.

In het algemeen; welke de beste is, kan je niet zomaar zeggen, het ligt echt aan je werkwijze.
MPC en Electribe-achtigen voor het snelle percussieve / jam-werk, ook bijv. voor live, enaloge sequencers zijn essentieel voor het meer electronische space muziek genre / Berliner Schule tot het meer extreme modulaire gebliep, spul als de P3 en de Genoqsen voor de meer uitgebreide sequences waar je dan weer hele performances van kunt bouwen, maar dan vaak wel meer in de studio dan voor live.
En er is, zoals gezegd, inderdaad niet zo veel mis met de uitgebreidere DAW's als Cubase en Logic, anders dan dat je daar weer een hele computer setup / laptop voor moet neerzetten, en dat het ook wel weer je werkwijze dwingt naar meer computer-centrisch. Het combineren van allerlei sequencers samen gesynced aan een computer DAW komt vaak toch wel weer met de nodige technische haken en ogen, die voor een relatieve beginner nogal baffling kunnen zijn...
Zo, en nu krijg ik vast het halve forum over me heen omdat ik op gevoelige tenen ben gaan staan, hahaha... ;)
 
Laatst gewijzigd:
Ik zou niet zo 1 sequencer voor allemaal denken en gewoon per deel of apparaat nadenken. Een 909 bv is het leukst intern, drums is inderdaad een mpc het tofst als ze geen eigen sequencer hebben, m'n sp1200 vind ik ook intern het fijnst maar voor akkoorden of lange stukken freestyle is een softsequencer weer het best. Monosynths met een handson stepsequencer(p3 idd of bv de genoqs) en zo lekker hoekjes bouwen in je loods gesynct via midi aan een masterclock(softsequencers slaven slecht maar als master zijn ze fijn zeker als je iets als vocalen of andere vrije opnames gaat werken.)
 
Back
Top