Live-band voor een zanger/zangeres eigenlijk onnodig ?

CJ75

Using keys to open doors
Lid sinds
18 februari 2005
Berichten
431
Locatie
Tussen Den Haag en Leiden :-)
Hi allemaal,

ben zelf toetsenist in bands, naast hobbyen met mijn kleine bescheiden thuis-studio setup.

Ik vraag mij weleens af of bands, en dan bedoel ik de instrumenten-bespelers, eigenlijk wel nodig zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel leuk hoor om in bands te spelen etc.

Het publiek hoort/ziet focust zich voornamelijk alleen op de zanger/zangeres.

Hierdoor zou je toch denken dat een band er om heen overbodig zou kunnen zijn ? Met alle respect voor de kwaliteiten van ieder bandlid overigens.

Of je ziet ook vaak dat artiesten alleen door een DJ worden begeleid etc. (uiteraard ook met alle respect voor de DJ)

Is het fenomeen 'band' dan een aflopende zaak aan het worden ?
Ik heb namelijk weleens de indruk dat het mensen weinig boeit of een zanger nou door een geluidsband/mp3 wordt begeleid of door een live-band. Is al dat instrumenten-gesjouw/soundcheck/repetitie etc. etc. het allemaal wel waard ?

Okay dan, geen onwijs schocking onderwerp ofzo, maar schoot ff door me hoofd en ben wel benieuwd naar de reacties.

Voor de rest, aan al mijn mede- (live) muzikanten hier: doe je ding en geniet gewoon :okdan:


CJ
 
Wel eens naar goed jazz optreden geweest? Man o man dan zou je dit niet zeggen. :P Eerlijk gezegd denk ik dat mensen toch komen voor het totaal plaatje, iemand die staat te zingen met een bandrecorder is toch wat, euh, pietermeuterig... (is dat wel een woord? )
 
Thnx for je antwoord.

Heb inderdaad ook wel jazz-optredens gezien :) . Vaak met steengoede muzikanten, petje af voor ze :halleluja

Je hebt dan inderdaad ook ' instrumentale' acts, maar ook met zang. En wat ik bedoel (en dan niet zozeer met jazz alleen, maar meerdere genres) is dat wanneer er een zanger is (of in ieder geval de aankondiging alleen de naam van de zanger(es) vermeldt, het gros van de mensen het volgens mij niet zoveel kan schelen of diegene nou door een live-band wordt begeleid of door een CD/mp3.

Ik denk ff hardop :biertje:
 
Voor de meeste mensen zal dat zo zijn. Maar een goede band (ook in popmuziek) maakt (voor mij) een optreden zo veel meer interessanter. Volgens mij bij veel andere mensen (niet muzikanten) onbewust ook.
 
naar wie kijk je als er een vette gitaarsolo langskomt hehe
 
naar wie kijk je als er een vette gitaarsolo langskomt hehe


Uiteraard kijk ik dan naar die gitarist ;) , maar zou een niet-muzikant/leek het ' erg' vinden als die gitaarsolo dan gewoon onderdeel van de het nummer op de CD is en er dus niet live wordt gesoleerd ? Mogelijk boeit het diegene niet waar het geluid vandaan komt, zolang er maar geluid is.

Om maar een extreem voorbeeld te noemen : wanneer een bekende zanger van een bekende band zal gaan optreden zonder zijn bandleden en alleen met CD, denk ik dat er nog steeds dezelfde animo voor is. Publiek zal er denk ik niet rouwig om zijn dat de overige bandleden niet mee doen. Maar dat is natuurlijk MIJN gedachte vooralsnog :) . Wat is jullie mening/ervaring hierover ?
 
Zoals ik al eerder zei: Mensen komen toch voor het totaalplaatje, ook al hangt het wel van de setting af denk ik. Op een bedrijfsfeestje bv kan ik me prima de zanger voorstellen zonder band maar met cd.
 
Grappig genoeg, ik vind zélfs als performer-zanger dat als ik met echte muzikanten op het podium sta minder geïntimideerd voel omdat de kijkers niet alleen op mij focussen heheheh... met een pre-opgenomen cd moet je heel veel doen (en perfect) om verveling te voorkomen. Een cd is overigens in deze tijden heel makkelijk om te krijgen, iedereen die redelijk kan zingen kan ook een optreden geven met minimale voorbereiding (en dus ook voor een minimaal publiek hehehehee)

Interessante discussie! Ik zou zeggen, met live muzikanten klinkt de boel heel anders dan een zanger met cd-begeleider (ik weet wat ik zeg...)
 
Back
Top