castagnettes

bliepertronic

Vintage kloon
Lid sinds
16 december 2004
Berichten
3.184
Locatie
utrecht en omstreken
Castagnetten
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Castagnetten

Castagnetten zijn een slagwerkinstrument dat vooral gebruikt wordt in Moorse muziek, zigeunermuziek, Spaanse muziek en Latijns-Amerikaanse muziek. Het instrument bestaat uit een paar holle hardhouten schelpen die aan één kant verbonden zijn met een koordje. Ze worden in de hand gehouden en produceren een klikgeluid of een ratelend geluid bij snel opeenvolgende kliks.

In de praktijk gebruikt de speler een paar in elke hand. Het koordje wordt aan de duim vastgemaakt en de castagnetten liggen in de handpalm. Castagnetten worden voornamelijk gebruikt door dansers en zangers, vooral in flamencomuziek. De naam (Spaans: castañuelas) is afkomstig van castaña, het Spaanse woord voor kastanje, waarop het sterk gelijkt. In Andalusië noemt men ze palillos, en die naam gebruikt men in de flamencomuziek.

Ze worden ook gebruikt in klassieke muziek om een Spaanse atmosfeer op te roepen, zoals in Georges Bizet's opera Carmen of in Emmanuel Chabriers orkestwerk España. Ook kan men ze horen in de "Dans van de zeven sluiers" in Richard Strauss' opera Salome en in Richard Wagners Tannhäuser.

De voorloper van de castagnetten, de menat, stamt al uit de Oud-Egyptische muziek.
 
Daarom vroeg ik wat je vraag was aangezien je post in tips&tricks/sample sounds exchange. Dus wat wil je?
 
voor dat je een instrument sampelt, moet je eerst weten waar het vandaan komt, van welk materiaal het is gemaakt. de uittrilfactor, welke stijlen muziek ed..
anders word het helemaal niks.
 
Staat in verkeerde topic dan, dit gaat over exchange en niet over mededelingen of nieuws...
 
...zou je dat geluid ook met je ballen kunnen maken als ze bevroren zijn?
 
ik zou zeggen probeer het eens: giet er wat vloeibare stikstof over. Wel niet vergeten van te voren op record te drukken he...
 
Een kastanjette is toch een meisjeskastanje?
 

Vergelijkbare discussies

Back
Top