Interne geluidskaart MacBook - goed genoeg?

Furious5

ENOUGH ALREADY!
Lid sinds
19 december 2002
Berichten
4.938
Locatie
Primark City
Ik heb een MacBook en gebruik daarbij de interne geluidskaart als ik met Ableton werk. Ik ben op zich wel tevreden daarover.. maar vind hem soms wat 'mat'/vlak klinken, niet echt dynamisch zeg maar..

Dat kan natuurlijk liggen aan:
1. de geluidkaart zelf
2. mn eigen compositie (eq/effect instelingen etc)
3. mn headphone
4. mn eigen oren

Wat vinden jullie van de kwaliteit van de interne geluidskaart? Zou een externe USB geluidkaart qua geluidskwaliteit uitmaken als ik daar mn headphone inprik?
 
Laatst gewijzigd:
Ligt eraan wat goed genoeg is maar ik ben altijd erg tevreden geweest met de interne Mac-soundcards. Heb er ook veel mee opgenomen als ik op pad bent zonder extra zooi en klinkt goed genoeg voor een heleboel dingen. Je moet als je verder kijkt wel naar een goede USB kaart kijken dan hoor...en niet naar een budget ding want dan schiet je, op de instrumentinput/DI en microfoonpreamp na, en niets mee op qua kwaliteit.
Maar volgens mij krijg ik nu iedereen over me heen hier hahaha. Ik heb zelfs uit nood wel eens gespeeld met wat virtual instruments over de interne kaart live en no problem at all, voor die setting meer dan genoeg alleen als het echt serieus moet gaat m'n Apogee of Motu mee
 
Ik hoor ook heel duidelijk verschil maar dat was de vraag niet toch? Ligt eraan wat je ermee wilt doen maar ik heb externe gelkuidskaarten genoeg gehoord die slechter, vlakker en nauwer klinken dan de interne kaart van welke van m'n Mac's dan ook. Maar tuurlijk kies ik bij opname ook voor mijn 896HD3 of Ensemble als het echt goed moet.
 
ik vind de interne soundcard best wel goed, je kan die best wel gebruiken om schetsen te maken
mn nummers afmixen doe ik dan toch wel met een betere geluidskaart eraan en aan degelijke monitors
maar of je met headphones veel verschil gaat merken ?

zoals de topicstarter aangeeft, zijn er al (minstens) 4 variabelen waarvan we er 1 kennen : de interne geluidskaart...

we weten nog geeneens met welke headphones hij afluistert, moeilijk om dan 'raad' te geven...
 
is er eigenlijk al 1 iemand die gereageerd heeft op de vraag van de topicstarter :

Zou een externe USB geluidkaart qua geluidskwaliteit uitmaken als ik daar mn headphone inprik?

direct beginnen blazen van 'doe normaal je hoort het direct over een dikke PA'
volgens mij vraagt de topicstarter helemaal niet of zn kaart goed klinkt 'door een dikke PA' ..;dan zou mijn antwoord ook anders zijn
 
Doe toch normaal man... ik hoor het verschil HEEL ERG GOED over 'n grote PA. Dat wil zeggen: Als er iemand Doornroosje binnen loopt en alles via z'n minijack z'n laptop uit perst krijg ik met geen mogelijkheid enige dikheid in het geluid. Niet met 'n EQ, niet met 'n mixer, nergens mee.

Gooi er 200 euri tegenaan en koop 'n simpel M-audio kaartje. Doe de test en trek je conclusies.

Het verschil tussen 'n M-audio en 'n Motu hoor je ook... maar de Motu is ook 500..

Tegen wie heb jij het nou weer?
En het ene interne geluidskaartje (als het gaat om PC's waar het hier NIET over gaat!) is het andere niet. Ik probeer een laptop onstage altijd te vermijden waar mogelijk, doe ik het wel dan kom ik met een dikke kaart eraan ECHTER als ik alleen mijn Macbook meeneem en je danwel backingtracks of sounds geef dan moet jij eens kijken. Kijken wat jij met het signaal kan. Als jij daar niets mee kan zegt het meer over jou als technicus dan over mijn sounds en kaart, intern of extern.
Die PA daar zijn de meningen ook over verdeeld.

Maar goed, dit is zo offtopic als wat! EXCUSES


is er eigenlijk al 1 iemand die gereageerd heeft op de vraag van de topicstarter :

Zou een externe USB geluidkaart qua geluidskwaliteit uitmaken als ik daar mn headphone inprik?

direct beginnen blazen van 'doe normaal je hoort het direct over een dikke PA'
volgens mij vraagt de topicstarter helemaal niet of zn kaart goed klinkt 'door een dikke PA' ..;dan zou mijn antwoord ook anders zijn

Tuurlijk hoor je verschil, of het ten goede of niet is is de vraag. Ik blijf ervan overtuigd dat niet PER DEFINITIE een externe kaart beter klinkt dan de interne van je MacBook.

Bij een goede kaart zal ook je headphone signaal lekkerder, dynamischer, breder, dieper worden. Of je dat met jouw koptelefoon hoort is wat anders, of jij dat met je oren hoort is ook wat anders...daar kunnen we weinig over zeggen.
 
Volgens mij is deze vraag echt niet te beantwoorden voordat we weten welke klasse headphone hij heeft. Als dat een prul van een tientje is dan zijn we snel klaar...
 
Ah sorry, lezen was stuk. Nu even 'n normaal antwoord dan...

De geluidskaart van 'n mac is o.k... maar m'n koptelefoon op m'n M-audio USB dinges klinkt beter.
 
Heyyy.. thanx voor al jullie enthousiaste reacties!

Ik begrijp dat 'beter dan..' voor iedeen persoonlijk is.. Wat ik eigenlijk wilde weten is of mensen mss herkennen wat k schreef.. dat ze mss de interne geluidskaart vlak/weinig dynamisch vinden klinken als een externe geluidkaart..

De antoorden hoeven heus niet wetenschappleijk onderbouwd te zijn hoor..

Maar als er bv 30 man zouden reageren met een antwoord als 'klopt, ik vind mn MacBook geluidkaart ook vlak klinken en ben heel blij met usb geluiskaart merk X en type Y' dan weet ik dus dat het de moeite waard is om te kijken naar een externe usb kaart.

Of als er 30 man reageren die zouden zeggen 'de interne geluidskaart van je MacBook staat bekend om zn ongeevenaarde dynamiek en geluidskwaliteit, hier zijn wat links naar reviews die lovend zijn.... Hij behoort al jaren tot de absolute top in de recording industrie' Dan weet ik dat ik niet zo moet zeuren en dat ik gewoon naar andere factoren moet kijken..

:-)

Persoonlijk hooorde ik ook niet veel verschil tussen mn on board geluidkaart van mn Dell PC en de Audipphile 2496 die er nu in zit...

Ik gebruik btw een senheiser hd202 van 30,-, dat is dus geen pro ding... maar ik vind hem best goed klinken, het is mn 3e alweer..

Hier ook nog een foto van mijn linkeroor. Mn excuses voor de lage resolutie..
 

Attachments

  • oor.jpg
    oor.jpg
    9,7 KB · Bekeken: 60
als je dan toch geen geld voor een geluidskaart uitgeeft noch an monitors, snap ik niet dat je geen goeie koptelefoon koopt ?? sorry, een koptelefoon die via't internet 22 euro kost en dan vragen stellen over dynamiek van je geluidskaart, daar kan ik eigenlijk niet echt bij zenne
waarom neem je je Mac is niet mee naar een winkel waar ze degelijke koptelefoons verkopen en beluister je muziek eens met iets degelijks ?
 
Hmm.... mss had ik mn vraag wat korter moeten stellen:
'vinden jullie de interne geluidskaart van een MacBook ook wat vlak en weinig dynamisch klinken, en zo ja, welke externe usb geluidskaart tot 100,- zou al een flinke verbetering zijn?'
 
Als het gaat om kaarten tot aan € 100,- en je hebt geen mic-pramp nodig of DI dan zou ik zeggen gebruik lekker je interne
En wil je beter, spaar dan door...en spaar gelijk voor een betere koptelefoon. Net als bij alles is je set zo sterk als de zwakste schakel...
 
lijkt mij ook dat je geluidskaart niet per se je zwakste schakel is. een goede geluidskaart neemt alleen ook wat werk uit handen van je cpu, dus is het niet per se dat de kwaliteit beter is: die kaart zet het digitale signaal om in een signaal voor je geluidsbron, er zit ongetwijfeld wel verschil in de kwaliteit ervan ivm de materiaalkeuze en zo, en de opnamekwaliteit analoog naar digitaal en de digitale resolutie (sampling rate) maar het zal binnen redelijke prijsverhoudingen niet heel veel uitmaken. een goed(e) koptelefoon/setje monitors hebben mij heel veel plezier gedaan, hoewel mijn edirol ua-25 of behringer xenyx mixer deze misschien niet geheel tot hun recht laat komen. hoewel ik eerder een goede koptelefoon zou kopen dan een geluidskaart (zoals je ziet zijn de meningen verdeeld en is de tevredenheid van de geluidskaart tot op zekere hoogte ook een kwestie van smaak), sluit ik mij aan bij Manu: Net als bij alles is je set zo sterk als de zwakste schakel...
 
Op zich heeft je geluidskaart niest te maken met de kwaliteit die je computert naar wav file renderd.. het gaat in dit geval gewoon om de kwaliteit vanje geluid die uit de analoge speaker of headphone uitgang komt.. en die je dus gebruikt om af te luisteren.. zodat je weet of er meer bas bij moet of wat er vanaf etc.

als dat signaal dus weinig dynamiek heeft of crappy klinkt dan is het moeilijk en niet fijn om je muziek te beoordelen..
 
Als ik jou was zou ik lekker nog een maandje of twee doorsparen en een leuke externe USB geluidskaart kopen van rond de 2 tot 300 eurie.
Qua koptelefoon.... tja, ik vond hem ook helemaal niet zo slecht, totdat je gaat wennen aan een betere.......
 
Betere headphone kopen.
Ik ken boys die met hun mac soundcard produceren en releasen.
dit gezegd hebben de hebben ze wel zeer goede speakers en werken ze al jaren op de zelfde macbook pro g4 en speakers dus ze zijn zo gewend en kennen de sound die er uit komt van voor tot achter.
Hun producties klinken niet als ik noem maar wat stephan bodzin ofzo maar ze klinken ook verre van slecht.
( het afmixen etc gebeur btw wel in een "echte" studio. )

Ik wil gewoon zeggen dat de geluidskaart van macs doorgaans prima zijn en je je geld beter kan investeren in een fijne headphone.
wil je op budget blijven werken
kijk dan eens naar de sennheiser px100 of 200 ze zien er niet uit maar het geluid mag er meer dan wezen.
 
Back
Top