Kan firewire je computer beschadigen?

musicheaven

Ouwe rot
Lid sinds
4 december 2008
Berichten
3.794
Er bestaan hier toch veel mythes en misverstanden rond?

In sommige handleidingen staat dat - vooral vroeger hotpluggen (firewire apparaat insteken terwijl het aanstaat) je pc kan beschadigen door kleine stroomstootjes.

Maar is dat tegenwoordig nog steeds zo?

Indien ja, wat doen jullie hier tegen?

Mijn tc Powercore (firewire) bijvoorbeeld vergeet ik vaak aan te zetten als ik mijn pc opstart. Kan het kwaad om die eens de pc opstaat nog aan te schakelen (maar de firewire-kabel zit er altijd in, dus die wordt niet ingeplugd, maar zit er altijd in) maar de powercore wordt dus wel aan en uitgeschakeld terwijl de pc aanstaat.

Of moet je dat allemaal doen als je pc uitstaat?
 
Hotpluggen met 6-polige Firewire kabels kan in principe problemen geven maar alleen als je de stekker er scheef in steekt. Door de bouw van de plug en connectoren is het mogelijk om op die manier kortsluiting te veroorzaken. Maar goed, bij normaal gebruik zal dat echt niet snel gebeuren en is het echt een toevalstreffer.
Firewire ondersteunt gewoon hotpluggen en wat jij dus beschrijft (apparaat aanzetten terwijl de kabel er al in zit) is dus gewoon veilig.
 
je mac zal niet kapotgaan, eerder het apparaat wat je aansluit. ik ken iemand die een fireface gesloopt heeft, maar hij gaf meteen toe dat hij stom bezig was: het apparaat had al spanning, en toen deed ie de kabel er in. eerst de kabel aansluiten, dan aanzetten. maar apparaten die vast aan je mac hangen kunnen gewoon aan blijven staan.
 
je mac zal niet kapotgaan, eerder het apparaat wat je aansluit.
Die logica ontgaat me even. De kans dat je de firewire poort van je Mac opblaast is even groot dan dat het aan te sluiten apparaat kapot gaat.
 
aan de mac kant zit geen 6 pins connector, maar een 4 of 8 pins. in mijn ervaring is dat een stuk minder risico, maar dat kan ook een gevoelskwestie zijn ;)
 
maar dus eens een apparaat is aangesloten (de draad zowel in pc als in bv fireface of tc firewire zit) en je dan op de aan/uit schakelaar duwt terwijl de pc aanstaat kan dat geen kwaad?

waarom staat er dan in bijna alle handleidingen van firewire apparaten dat je moet opletten met hotpluggen? of was dat in het begin zo (begin dat die apparaten bestonden) en is dat nu verbeterd? snap het nog niet helemaal :)
 
Een Mac met Firewire 400 poort (daar hebben we het toch over?) is een 6-pins poort, net als op de audio interface waar deze topic over gaat. Tenzij het over een laptop gaat maar dat kan ik er zo niet uit opmaken. Als het klopt wat ik veronderstel dan lopen beide apparaten dus evenveel risico.
En ik heb het al eens meegemaakt (de afgelopen 15 jaar zo'n 150 Macs onder m'n hoede gehad) maar ook echt nog maar 1x.
 
Wat jij doet is prima. Er zijn op een gegeven moment van die overdreven voorzichtige manuals geschreven. Alleen maar om het zekere voor het onzekere te nemen. (voor het het weet heb je een rechtzaak aan je broek).
 
Ik heb vorig jaar nog mijn Macbook met FW400 poort weten te slopen door altijd te hotpluggen. Op een gegeven moment ging de fw-poort kapot en uiteindelijk ook het moederbord. Dus ja het is schadelijk en ik doe het ook niet meer.
 
maakt dat uit of we het over mac of pc hebben? zit daar verschil op?

Ik heb vorig jaar nog mijn Macbook met FW400 poort weten te slopen door altijd te hotpluggen. Op een gegeven moment ging de fw-poort kapot en uiteindelijk ook het moederbord. Dus ja het is schadelijk en ik doe het ook niet meer.
zo dus toch risico..neem je nu iets van speciale maatregelen of niet?
 
ik heb er nog wat over zitten lezen op het net, maar wat me nog steeds niet duidelijk is bij het hotpluggen:

- hebben we het over het AANZETTEN van het firewireapparaat (als de connectie dus reeds is gemaakt)
- of enkel over het INSTEKEN (en bijgevolg aanzetten) van het firewireapparaat in de pc
 
Ik zorg er gewoon voor dat mn interface al aangesloten is voordat mijn macbook aan gaat. Eerder sloot ik hem gewoon altijd aan wanneer de macbook aan stond en dan zette ik de interface aan. Ik zet hem nu wel gewoon aan en uit als ie aangesloten is, maar het insteken doe ik altijd met de macbook uit!
 
Het gevaar zit hem idd bij het insteken. Dan kan er even kortsluiting ontstaan.
Het aanzetten van een extern apparaat terwijl de computer aanstaat kan absoluut geen kwaad.
 
Het gevaar zit hem idd bij het insteken. Dan kan er even kortsluiting ontstaan.
Het aanzetten van een extern apparaat terwijl de computer aanstaat kan absoluut geen kwaad.
aha dat is goed nieuws; in en uitpluggen tijdens pc aanstaat vermijd ik ten allen tijdje, aan en uitzetten niet

tijdje geleden is mijn splinternieuw moderbord naar de kloten gegaan. de exacte reden ken ik niet - kan toeval zijn, maar was net na ik nieuwe firewire apparaten had - terwijl ik toen reeds oplette - maar ben zowieso altijd voorzichtig en was waarschijnlijk stom toeval
 
Back
Top