Vinyl platen

Stabby

Ouwe rot
Lid sinds
20 augustus 2008
Berichten
1.126
Locatie
Sint-Niklaas, België
Ik heb net de oude platenspeler van mijn pa op mijn kamer geïnstalleerd en ik ben verliefd! :D

Maar ik heb toch een paar probleempjes. Er is één plaat en daarbij beweegt de naald duidelijk op en neer. De plaat blijkt zeer lichtjes gebogen. Kan dit kwaad?

Tevens heb ik ook het probleem dat wanneer het volume van een lied luid wordt (dus niet ik die het volume verhoog) ik het geluid helemaal begint te kraken. De naald is net vervangen. Nog 2 mogelijke oorzaken:

- Misschien vuil op de plaat? Ik durf ze nog niet zomaar schoonmaken, ik ga eens opzoeken hoe dat moet.
- De versterker is een Technics SU-Z2 uit 1980 dat toen al een budget versterker was. Misschien daardoor dat ik wat geluidsproblemen ervaar?
 
Als de plaat een beetje gebogen is maakt dat meestal niks uit hoor. Mijn plaatjes gaat soms ook een beetje op en neer maar daar merk je niks van als je er naar luistert. :)
 
"Een kromme plaat kan geen kwaad" (leuke spreuk voor aan de muur?)

Ik heb het vermoeden dat het volume-probleem in je element (dat is waar de naald inzit), of in je versterker zit. Ik zou eerst even kijken of de naald wel helemaal goed in het element zit, en alles correct is aangesloten.
 
Nuja, het is enkel die plaat. Met andere platen heb ik helemaal geen probleem. Als ik de versterker en monitoren uitschakel, hoor ik heel lichtjes uit de platenspeler de muziek, en daar is het gekraak/distortion al duidelijk hoorbaar, dus aan de versterker zal het niet liggen.
 
Voor schoonmaken kun je het makkelijkst de 'AM record cleaner' spray halen. Het is een blauwe vloeistof met bijgeleverd schoonmaakdoekje. Werkt prima! Meestal verkopen de betere (2e hands) platenzaken ze wel voor een eurootje of 16. Ik zou mbt tot je platenspeler ook ff checken of je het gewicht van de toonarm juist hebt ingesteld
 
Back
Top