Leverbaar vanaf mei 2010: Universele patcheditor voor de Roland JX series + meerdere.

Leverbaar vanaf mei 2010: Universele patcheditor voor de Roland JX series + meerdere.

Het eindeloos zoeken naar een Roland PG programmer voor je JX synthesizer lijkt binnenkort verleden tijd. Painting With Sound (uit Nieuw Zeeland) komt binnenkort met een universele hardware Patch Editor.

PE%20on%20gray%20%28rear%29%201024.jpg


Het apparaat ziet er veel belovend uit. Het kan diverse klassieke programmers emuleren en ondersteund in de eerste firmware versie de volgende synthesizers:

- Roland JX-3P (PG-200 emulatie via verloopkabel)
- Roland JX-8P
- Roland Juno-1
- Roland MKS-70
- Roland MKS-80
- Korg DW-6000 & 8000

Knoppen, schuiven en toetsen lichten op wanneer ze relevant zijn voor de gekozen synthesizer.

Bovendien is er een MIDI ingang te vinden waarmee het apparaat via SysEx bestuurd en ingesteld kan worden.

Prijs is €395 exclusief verzendkosten. Meer info is hier te vinden.
 

Attachments

  • PE detail 0 1024.jpg
    PE detail 0 1024.jpg
    70,2 KB · Bekeken: 142
  • PE detail 3 1024.jpg
    PE detail 3 1024.jpg
    68,4 KB · Bekeken: 142
Dat is een mooi oplossing zeg!
 
was Roland oorspronkelijk afgekomen met een universele programmer, dan zag ik er nog wel het nut van in, nl. de kosten drukken op de interface van je synths door de knoppen apart aan te bieden.
Moest je dan meerdere Roland synths hebben, kwam het je logischerwijs goedkoper uit.

Echter, in al die tijd bood Roland synths met een fenomenaal geluid maar een interface rechtstreeks uit hel, waardoor je niet anders kón dan zo'n programmer aanschaffen. Helaas voor quasie iedere synth een andere.

Die marketeers bij Roland verdienen een serieuze tik op hun snuit.


Dit ding komt jaren te laat (en dan nog door een ander bedrijf maar dat maakt an sich natuurlijk niets uit), en bovendien heb ik voor 400 euro wel wat leukers. Een échte synth bijvoorbeeld.
 
Ik vraag me alleen af hoe je dit aansluit op bijvoorbeeld je jx-8p (in mijn geval een jx10).
De PG800 gebruikt namelijk een speciaal kabeltje en geen midi zoals dit ding.
Op zich vind ik het een waanzinnige oplossing!
 
tjsa, de JX10 wordt ook eigenlijk niet genoemd... maar ze hebben beiden wel dezelfde aansluiting.

Mooie controller verder! (en ben 't wel eens met Keybern)
 
Ik vraag me alleen af hoe je dit aansluit op bijvoorbeeld je jx-8p (in mijn geval een jx10).
De PG800 gebruikt namelijk een speciaal kabeltje en geen midi zoals dit ding.

Klopt. Deze programmer heeft alleen een midi aansluiting en bestuurd de synthesizers via SysEx. Dit is dan denk ik ook de reden dat de JX10 niet in het lijstje voorkomt omdat deze origineel geen SysEx implementatie heeft. Dan moet eerst de Colin Fraser EPROM in de JX10 gezet worden.

Voor het aansturen van de JX-3P is een uitzondering gemaakt. Murray (de maker) benut de onaangesloten pinnen in de MIDI uitgangsconnector om een PG200 te simuleren. Via een verloopkabeltje kan de programmer dan op een JX-3P worden aangesloten.

Via de MIDI ingang kun je een keyboard of sequencer aansluiten. Dit wordt automatisch gemerged naar de MIDI uitgang (behalve in JX-3P mode). Ander leuke eigenschap is dat de programmer meerdere synthesizers tegelijk kan aansturen (MIDI Daisy Chain), en je dus snel kunt switchen op het frontpaneel.
 
Ik heb het colin fraser eeprom in mijn JX10 zitten en met de PG800 die ik vroeger had werkte het allemaal prima. Maar toch had ik op de PG-800 zo'n speciaal kabeltje.
Op mijn JX-10 werkt het via midi ook allemaal wel, want ik kan het editten dus ook via een programma op mijn pc doen. Voor mij het bewijs dat het via midi ook werkt.
Nadeel is dat sysex best veel data is en dat het daardoor niet altijd even vlot werkt als ik meerdere sliders tegelijk bedien.

Hoewel ik het concept echt waanzinnig mooi vind, is de prijs eigenlijk net te hoog.
Een "echte" PG800 is ook wel te vinden voor dat geld namelijk.
Het wordt pas interessant als je meerdere synths hebt die je dan met dezelfde controller kunt bedienen.
Voor mij zou het leuk zijn als ik zowel de JX-10 als bijvoorbeeld de D50 ermee kan bedienen. Maar de D-50 staat nog niet op het lijstje zag ik. Ik denk dat het ook niet makkelijk wordt een PG1000 te emuleren met dit apparaat. De PG-1000 heeft namelijk veel meer sliders.
 
Hij lijkt verdomd veel op een mpg 80. Probleem daar mee was dat de mks alles wat je erin stuurde er ook weer uitgooit. Erg irritant en daar gaat dit apparaat niks aan veranderen.

Voor de rest erg leuk natuurlijk!
 
Vette shit!!! wauw ziet er koel uit zeg.....kunnen we niet een groupsbuy opzetten? ik neem aan dat er meer mensen hier zijn die geen PG hebben.....

I'm in.....

oei zie nu de prijs......kan ik net zo goed maar niet doen dan....
Fuck the groupsbuy....:)
 
Laatst gewijzigd:
Als er een groupbuy zou komen zou ik er wel aan mee willen doen.
Ik hoop dat ie ooit ook nog de PG-1000 gaat ondersteunen, zodat ik ook mijn D50 makkelijk kan editten.
 
En daar eindigt de handel in die-steeds-zeldzamer-en-duurder-wordende-programmers :D
 
Leuk, maar kan een Behringer BCR2000 dat ook niet? (voor de JX8p dan) Voor 400 piek kan je rustig een echte PG-800 halen lijkt mij...
 
En daar eindigt de handel in die-steeds-zeldzamer-en-duurder-wordende-programmers :D

Mwa, een PG200 heb je voor ongeveer dezelfde prijs als een JX3P. Deze heeft een pittigere prijs, maar aan de andere kant heb je er maar 1 nodig voor meerdere apparaten.

Ik ben trouwens benieuwd hoe de Time/Level envelopes van de Juno worden "vertaald" naar gewone ADSR. Er zijn wat trucjes die je dan niet meer kunt doen; de AJ kon "terugspringen" - zie ook http://www.denhaku.com/85/alfa3.jpg .

edit edit edit: het zou natuurlijk al helemaal ongelofelijk geweldig zijn als je zoiets als dit kon bouwen voor een 4- of 6-op FM synthesizer. Dan hoeven de lichtgevende knopjes niet, maar volledige controle... mjam!
 
Da's wat ik ook al eerder zei. Het wordt pas interessant als je meerdere apparaten hebt die door dit ding worden ondersteund.
Anders is het net te duur en kun je net zo goed een echte PG-800 of PG-200 kopen.

En inderdaad een BCR2000 kan het ook, maar heeft als nadeel dat de layout niet verandert als je een andere synth kiest en je geen display hebt. Ook heeft hij niet van die lampjes en sliders. Je hebt alleen draaiknoppen en switches. Je moet dan dus precies weten wat je onder welke knop hebt gezet. Of je moet van die sjablonen gaan uitprinten en er overheen gaan leggen.
Dit is voor deze synths een mooiere/betere oplossing.
Een BCR2000 is echter universeler en goedkoper.
 
domme vraag misschien maar ik kan het niet vinden. als je de alpha juno 1 kan aansturen. Betekent dat dan ook dat de juno 2 en mks 50 met dit ding werken?
 
Volgens mij kan dat gewoon, het enige verschil is dat de @Juno2 een extra octaaf heeft en het keyboard velocity-sensitive is.
 
Back
Top