Expres foutjes maken / gebruiken

demian

Tijdelijk lid
Lid sinds
20 januari 2003
Berichten
16.605
Zojuist een track gehoord waarbij het op het eind lijkt het dat de track over zijn nek gaat zoals je bij sommige mp3's wel 's hoort. Hick up, clicks en plops, maar, waar je normaal je er aan zou irriteren is het ineens leuk!

Zo heb je nog wel meer van die dingen die je normaal eigenlijk niet wil, maar die je als je ze bewust toepast ineens 'muzikaal' zijn.

Klassiek voorbeeld is het herhalen van een sample, beetje het idee alsof een plaat blijft hangen..

Overslaande cd's heb ik ook al veelvuldig gehoord, maar mp3 hick ups en plops waren weer nieuw voor mij.

Heb je natuurlijk nog kraakjes die je op platen hoort, Ableton live heeft daar een pluginnetje voor, waar ik soms (dankbaar) gebruik van maak.

Wat voor bekende 'foutjes' zijn er nog meer, en hoe maak je die?
 
klinkt interessant....hoe heet die track?

En is tape-saturation niet eigenlijk ook een fout?
 
Het was Night Falls, van Booka Shade, vraag met trouwens in dit geval af niet aan deze specifieke mp3 gelegen heeft, op youtube klinkt ie foutloos tot het einde! :z
 
ik heb eens het geluid dat je autoradio maakt als je op je gsm gebeld wordt in een liedje gehoord, ook geinig.
En verder hoor je natuurlijk vaak (aan het begin/einde) de dingen die de band zegt rondom de opname.
 
"oeps de mastertape liep nog door aan het eind van de cd" -> extra bonus track o.i.d. na een soms lange stilte.
Een tape stop of backspin ergens in een nummer stoppen.
 
Een plaat blijft hangen, wordt van de draaitafel afgehaald, schoongeblazen en gaat weer verder.

Dat was wel een leuke in Neighbourhood Crime van Neophyte..
 
Angel Dust van New Order waar het einde klinkt alsof iemand tegen de draaitafel aanloopt en de arm over de plaat schiet.
 
Sting die per ongeluk tegen de piano valt, vervolgens hoor je gelach voor het nummer begint: Studio versie van Roxanne :)
 
Promo heeft ook een nummer waar op het einde de 909 compleet uit sync gaat :P
 
Ik heb ooit een ideetje opgenomen voor een nieuw nummer.
Ergens in het midden gaat de harmonizer kapot.
Dat nummer heb ik nooit afgemaakt.
Ik ben al tevreden met het resultaat zoals het is doordat de harmonizer kapot ging :D
 
Het op een bepaalde manier knippen en plakken cq. monteren, die eigenlijk niet heel netjes is maar toch een fijn ruw randje aan een productie geeft. Bij dub zie je dat bijvoorbeeld ook, dat ineens delays worden afgekapt en dat soort dingen. Toen ik vroeger nog mixen maakte met een bandrecorder was dat (voor mij althans) uit den boze en wilde ik juist dat je niet kon horen waar de lassen (knippen?) zaten. Nu kijk ik daar weer heel anders tegenaan :)

Ruis heb ik ook helemaal geen hekel aan trouwens, integendeel. Het moet natuurlijk niet te gek worden maar het geeft vaak net een beetje leven / organische kwaliteit aan een opname.

Het is jammer dat bepaalde "foutjes" ineens hip worden en daarna zelfs een must voor een "commerciele" productie. Vinylkraakjes die je met de computer erbij genereert gaat mij echt te ver hoor. Dat is net zoiets als vroeger toen je ineens punkkleding in de winkel kon kopen (toen was de lol er voor de echte punker gauw vanaf) of een "Hiphop-card" voor een Roland synth (nee dat is echt hiphop hoor, je samples van zo'n kaart halen :stupid)

Ach, er valt in de muziek nog zoveel te verkloten dat er nog genoeg ruimte is om echt creatief / inventief bezig te zijn. Gelukkig maar :okdan:
 
Digitaal oversturen, 'verkeerde' volgorde van effecten (eerst reverb, dan de distortion), te zacht opnemen en dan flink versterken, (veel) te hard opnemen etc.
Een loopje en dan een 4/4 kick net niet helemaal "op de juiste tel" zetten: zet je de meeste even op t verkeerde been en (soms) met nog een leuk resultaat ook..

Jaja, beetje standaard allemaal...zijn zo even de eerste paar dingen waar ik zo aan denk..
 
Laatst heel subtiel een 33 1/3 off centre gebruikt over de master in een track.
(Alsof de track op 33 toeren vinyl is geperst, maar het gaatje net niet precies in het midden zit, toonhoogte gaat dus zweven).

Bijna niet hoorbaar, maar toch gaat de track iets meer 'leven' hierdoor.
Ben benieuwd of meer mensen deze truc gebruiken...
 
3 instanties van dblue glitch achter elkaar laden en alles randomizen. komen zat leuke "foutjes" uit die je nooit bedacht zou kunnen hebben (uiteraard met mate gebruiken)
 
Back
Top