Te lichte eindtrap per definitie slecht?

tivaro

Nieuwkomer
Lid sinds
10 augustus 2009
Berichten
14
Dag allemaal,

Ik heb laatst passieve monitoren gekocht om via een mengpanneel piano, gitaar en zang te monitoren tijdens het repeteren in de garage.
Van de monitoren weet ik niet alle gegens, want het zijn zelfbouw maar wel weet ik dat ze 8ohm zijn en 400 watt.
Dit is natuurlijk veel te veel want ze hoeven alleen maar boven de drum uit te komen.
Nu gebruik ik een T.amp E800 als eindtrap: http://www.thomann.de/gb/the_tamp_e800.htm
Deze levert 240 watt bij 8 ohm en dat is natuurlijk veel te licht voor deze speakers. De versterker zou 1,5 tot 2 keer zo zwaar moeten zijn als de speaker dus mijn eindtrap zou eigenlijk 700ohm stereo moeten zijn.
Wanneer ik piano speel klinkt het echter gewoon goed (ook luid genoeg) en hoor ik niets vervormen. De versterker clipt dus niet (?)
Ik heb overigens nog niet met alle instrumenten over de speakers getest mocht dit veel verschil uitmaken.
Mijn vraag is nu of dit kan? Volgens mij clipt er dus niets en mijn versterker zou daar bescherming tegen moeten bieden? Opzich hoeft het ook niet harder (de speakers kunnen dat dus wel) is het dan erg dat de eindtrap te licht is?
Andere speakers kopen zou je zeggen maar ik hou ze toch het liefst omdat ik later mischien wel een leipere amp wil kopen.

Groetjes,

Ties
 
Dat zou prima moeten werken; er kan niks mis gaan als je versterker een lager vermogen heeft dan je speakers aankunnen. Alleen als je voluit wil gaan, kan het handig zijn (schijnt:P) om een krachtigere versterker te hebben zodat je die niet maximaal hoeft te zetten om het maximale uit je speakers te halen. Reden is dat dan is het risico op vervorming door je versterker lager is als je hem niet te hard zet. Maar het risico dat je je speakers opblaast is dan natuurlijk een stuk hoger:D

Gewoon houden zo dus. Is niks mis mee.
 
Geen kans op clippen dan?
Dit is toch wel slecht voor de speakers?
 
Of je versterker clipt ligt niet aan het maximale vermogen van je speakers, maar aan hoe hard je je versterker zet:)
 
Ik heb wel eens bij een festival waar de versterkers eigenlijk te licht voor de pa waren 2 subs opgeblazen. Het systeem stond wel 12 uur op vol vermogen (te vol) te draaien. Typisch gevalletje van blokgolven. Maar als je niet te hars gaat moet het prima gaan.
 
Idd, wanneer je versterker een te laag uitgangsvermogen heeft en je gaat op vol vermogen draaien dan is de kans groot dat ie gelijkspanning gaat leveren aan de uitgang en dat vinden speakers niet leuk.
 
ruim voldoende vermogen, gewoon zorgen dat ie niet te hard staat, blijf onder de 7-8 of zo.
 
Ten eerste klopt het dat een te lichte versterker kan gaan clippen waardoor je speakers stuk gaan. In die zin is het beter dat je versterker zwaarder is dan je speakers.

Maarrrr zolang als je versterker niet clipt is er geen probleem. En op zich is 240W joekels veel (1 watt per kanaal is al luid bij normale speakers, vergeet dat niet!), dus die 240W ga je zelfs bij pieken niet halen. Dus clipt hij niet, en is er dus geen probleem.

Zoals Sunny zegt: blijf onder de 70% en gebruik je oortjes. Klinkt het vervormd, stop dan!

(we hebben het toch over muziekvermogens en geen opgenomen elektrische vermogens he ;) )
 
Back
Top