Alpha Juno 1 parameters realtime aansturen met sysex

Snaek

Ouwe rot
Lid sinds
26 juli 2008
Berichten
651
Hey,

Ik vond op Vintage Synth een pagina waarin stond dat je de parameters van de Junos realtime aan kunt sturen met programma's of controllers die sysex ondersteunen.
Nou heb ik dit geprobeerd met Reaper - gewoon (volgens mij) kloppende sysex strings invoeren in een MIDI clip - maar er gebeurt niets met de parameters.

Ik heb de 'MIDI EXCL' op m'n Juno op 'ON' staan en alle andere benodigde settings ook. Ik snap daarom niet waarom met sysex niets gebeurt.

Zou iemand hierbij kunnen helpen?

Bij voorbaat dank,
-Snaek
 
ehm eens denken...

-Midi kabels goed aangesloten (of kapot)? Met SysEx (of juist de Alpha Juno's?) MOET je beide MIDI kabels aangesloten hebben anders werkt t niet.
-Het goede Midi kanaal ingesteld in Reaper en de Juno?
-Zie je wel de MIDI indicator reageren in Reaper?
 
Bedankt voor de reply.

Nou, het zit een beetje ingewikkeld misschien. Ik heb dus met een USB-MIDI interface de Juno op de laptop aangesloten, en dit als volgt: MIDI OUT van Juno naar MIDI IN van interface & MIDI OUT van interface naar MIDI IN van Kawai Q80 (hardware sequencer) > dan de MIDI OUT van de Kawai Q80 naar de MIDI IN van de Juno.

Dus de MIDI noten gaan eerst via m'n Kawai Q80 die ze vervolgens naar de Juno doorstuurt. De MIDI noten worden wel gewoon ontvangen op de Juno, maar de sysex strings dus niet (tenminste ik merk er niks van). Het kan zijn dat de Kawai de sysex opdrachten niet (goed) door kan geven?
 
sluit de MIDI THRU van de kawai eens aan op de MIDI IN van de juno...

Of probeer eens de Kawai helemaal niet aan te sluiten... dus Juno MIDI out naar Interface IN en Interface OUT naar Juno MIDI in...
 
mja, met MIDI THRU (Daisy Chain) zou het ook moeten werken natuurlijk. Om het probleem wat meer te isoleren stelde ik voor de Kawai ertussenuit te halen.
 
Zal even proberen, bedankt voor de hulp SFers, zal wel even laten weten of het lukt.


En het werkt! (met MIDI THRU) thanks :)


de 'system channel' van m'n Kawai staat trouwens op 2, misschien als ik deze op 1 zet dat het dan wel gewoon werkt met MIDI OUT.... zal dat zometeen ook wel even proberen.
 
Laatst gewijzigd:
En het werkt! (met MIDI THRU) thanks :)


de 'system channel' van m'n Kawai staat trouwens op 2, misschien als ik deze op 1 zet dat het dan wel gewoon werkt met MIDI OUT.... zal dat zometeen ook wel even proberen.

kijk, das mooi ;)
 
kijk, das mooi ;)
Zekers!



Ik had nog even een vraagje trouwens: Is het mogelijk om CC's te assignen aan die sysex opdrachten, zodat het wat makkelijker werkt en ik niet steeds die strings hoef in te voeren? Ik had dacht ik ergens gelezen dat dit kon. Kan iemand mij dan ook vertellen hoe je dit moet doen?

Bedankt alvast.
 
Is het mogelijk om CC's te assignen aan die sysex opdrachten, zodat het wat makkelijker werkt en ik niet steeds die strings hoef in te voeren?
nee dat kan niet... een synth werkt OF met Sysex OF met CC's en de Juno ontvangt nu eenmaal alleen Sysex... dus die strings moet je blijven inkloppen maar je kan nutuulk wel een bestaande string copieren en steeds 1 byte aanpassen (de value voor de eigenlijke parameter dus)...

bedenkt wel dat Sysex NIET is bedoeld om realtime tijdens het afspelen van een song te gebruiken... Sysex is alleen bedoeld voor het programmeren van een synth... de bandbreedte van MIDI is ongeveer gelijk aan 1000 noten op hetzelfde moment (dus 1000 pakketjes van 3 bytes).
dus als je een accoord speelt van 3 noten kost dit al 9 bytes, je kan je voorstellen wat er gebeurd als je daarbij op andere MIDI kanalen synths gaat aansturen of de pitchbender/modwheel gebruikt, program changes etc. laat staan continu 10+ bytes aan Sysex verzend PER parameter... de bandbreedte wordt dan wel erg snel opgeslokt...
 
Ikzelf gebruik de Behringer BCR MIDI controller om de Juno-2 aan te sturen, dat werkt perfect, maar wat 6 zegt is wel waar...

Je kan ook de (gratis) PC editor EZalpha proberen (wel standalone, geen VST dus automaten is er niet bij) om wat makkelijker de Juno te bedienen... althans, IK vind het makkelijker ;)
 
Thanks voor de replies.

Ja, ik denk dat ik dan het best even zo'n BCR controllertje kan aanschaffen. Ik gebruikt het liefst zo min mogelijk de pc, alleen voor sequencen vind ik software het fijnst. Dus van VSTs e.d. blijf ik het liefst uit de buurt. Maar ik zal wel even kijken misschien vergemakkelijkt het de boel juist.

Jammer dat sysex eigenlijk niet bedoeld is voor real time aansturen. Ik heb nog niets gemerkt van een hapering of iets dergelijks, maar ik was er toen ook niet veel naartoe aan het sturen.

Nogmaals bedankt voor de replies 6 trak en MokuM.


@MoKuM: hoe zorg je er dan eigenlijk voor dat de BCR die parameters aanstuurt? Dat moet dan toch ook via Sysex gebeuren? Voer je dan Sysex strings in de BCR gewoon?
 
Laatst gewijzigd:
De BCR heeft een learn-functie die dus leert welke SysEx string onder welke BCR-knop moet komen.
Je hoeft dus niet zelf de strings in te typen of iets dergelijks.
 
Je kan met Bome's Midi Translator CC vertalen naar sysex. Kan wel handig zijn. Alleen als de parameter over meerdere bytes verdeeld is gaat het niet.
Ik weet niet hoe dat met de juno 1 zit. Ik heb dit wel 's gedaan met een juno 60 en daar ging het over 1 byte per parameter.
Je kan, wat 6 trak al zei, niet te veel data sturen want dan loopt de bandbreedte vol. Dus geen CC automation curves maar met blokjes. :)
 
Back
Top