XP of Vista - driver Terratec DMX geluidskaart

FerdyDeMier

hobbytoetsenist
Lid sinds
10 mei 2009
Berichten
14
Locatie
Vlaardingen
Beste lezer,

Ik heb een prachtige Terratec DMX geluidskaart, dubbele midi, dubbele digitaal en analoog in en uit, hoop mooie verhalen en last but not least de wavetableconnector. Ik heb dat ding in 2000 gekocht en koste wel een paar honderd gulden, ik meer 350. Daarop zit de Yamaha DB-50-XG wavetablekaart geprikt met de werkelijk briljante XG geluiden. Om die reden heb ik die kaart gekocht,het was toen de enige PCI kaart die ik kon vinden met een wavetable connector. (wavetable connector lijkt op een IDE harddisk connector, maar dan iets korter).

Nu bestaat er van de fabrikant zelf geen driver voor XP en voor Vista. De fabrikant laat iedere bezitter van de DMX kaart stikken, geeft geen antwoord daarop. Nazoeken gaf het gerucht dat Terratec ruzie zou hebben met de chipfabrikant en dat die geen informatie zou geven over de chip om een nieuwe driver te kunnen programmeren voor de geluidschip. Ik vind het een raar verhaal, want wie heeft de eerste driver dan gemaakt voor windows 98. Misschien dat iemand een andere moderne geluidskaart weet met een wavetabelconnector ?

Ik zou toch heel graag de Terratec DMX kaart willen gebruiken waar ik hem voor gekocht heb : muziek maken. Met Windows XP en 2003 werkt alleen de geluidschip van de kaart voor het afspelen van geluid met de geluiden van Windows (ik meen Ronald geluiden). Midi en de wavetabel connector en alle andere functies, zoals opname van geluid zijn in XP en 2003 uitgeschakeld of bestaan niet voor deze kaart.

Er is vast een hobbyïst die ooit een driver voor XP of voor Vista heeft geprogrammeerd voor deze geluidskaart. Of misschien dat iemand weet of deze geluidskaart ook onder een ander merk op de markt is geweest die wel een driver leveren.

Voor de goede orde gaat het om de "Terratec DMX" en dan zonder toevoegingen op de naam. Die met toevoegingen is een andere kaart met andere drivers.

In het andere geval de vraag of er iemand is die weet of er een programma bestaat om windows 98 drivers te gebruiken onder XP.

Wie kan mij iets zinnigs daarover mailen ? EN eventueel helpen aan een driver voor XP ? Misschien zelfs voor Vista of Windows 7 ? En anders een moderne geluidskaart aanraden die ook nog een midi wavetabel connector heeft en liefst een dubbel uitgevoerde midi, zodat met gebruik van de wavetabel niet de midi-out is geblokkeerd.

Bedankt en groet,

FerdyDeMier
 
domme vraag: heb je geprobeerd om die Win98 driver gewoon te installeren op je XP systeem? Dat wil nog wel eens werken... niks aantrekken van waarschuwingen etc maar gewoon doordrukken. Misschien dat je (een deel van) de problemen op die manier kunt omzeilen
 
domme vraag: heb je geprobeerd om die Win98 driver gewoon te installeren op je XP systeem? Dat wil nog wel eens werken... niks aantrekken van waarschuwingen etc maar gewoon doordrukken. Misschien dat je (een deel van) de problemen op die manier kunt omzeilen

zou me verwonderen aangezien win9x vxd gebruikt en winnt/2k/xp/... sys
 
ben het toch wel een beetje met Mk II eens ...

heb zelf ook zo'n kaart van terratec, ik meen de dmx6fire en ik heb hem gewoon draaien onder XP hoor,
ik meen dat ik de drivers ooit ergens gedownload heb, als ik nu in google zoek naar de drivers vind ie ook e.e.a.

toch maar eens proberen dus ?

grtz !

:mega:
 
Ik gok dat Ferdy de originele DMX bedoelt en niet de DMX6Fire. Daar heeft Terratec inderdaad niet expliciet XP drivers voor op de download staan.
Maar... wel NT4 drivers. Daar heb je misschien wat meer kans mee onder XP dan met Win98 drivers.
 
Bedankt voor de reacties.

Het gaat inderdaad om een originele DMX zonder toevoegingen in de naam. Dus niet de veel goedkopere DMX6Fire .

De 98 drivers werkte niet en de NT4 driver ook niet, heb zelfs betadrivers van windows Milenium geprobeerd, dat zijn dacht ik ook VXD drivers. Het viel mij op hoeveel experimentele troep Terratec zich mee bezig hield. Achter in de handleiding van de geluidskaart stond zelfs een elektrisch schema om zelf goedkoop een midi-interface in elkaar te solderen, speciaal voor de hobyïst. Er zal dan toch best ook een hobyïst bestaan die zelf de driver heeft geprogrammeerd.

Overigens werkten op Windows 98 zelf niet eens de bijgeleverde 4 MB geluidsbank, enkel de bijgeleverde 2 MB geluidsbank. Bij die geluidskaart zitten de geluiden niet op de chip, maar moet je ze inladen via Software. Kostenbesparing van de fabrikant !

Ik zou al erg blij zijn als iemand wist hoe ik het midi gedeelte van de kaart zou kunnen aansturen, opdat ik dan al mijn wavetabelkaart kan gebruiken en met Cubase mijn computer kan gebruiken om weer muziek te maken ermee.

En als iemand toevallig nog een tip heeft welke nu te koop zijnde geluidskaart (die ook met XP en Vista werkt dan wel) een wavetabel connector heeft.

Misschien dat verder nog iemand weet welke geluidskaart van een andere fabrikant overeenkomt met dezelfde geluidschip en aansturing of dat er een ander merk is waaronder deze kaart ook is verkocht en die wel een driver heeft ?

Ik hoor het erg graag... en bedankt alvast.
 
Nieuwe oproep voor mensen die een oplossing weten voor dit probleem .........

En de vraag of iemand een moderne geluidskaart weet waar een wavetabel daughterboard connector opzit.

En anders is het pech en moet de pc weer terug naar windows 98 en een oude cubase versie 3.0 Audio XT. Lekker ouderwets. alleen jammer van de dure pc. Jammer ook dat je met een oude Windows ook niet meer kan MSN-en (oude versie wordt niet meer ondersteund door MSN) en andere dingen kan van de moderne tijd.
 
Jammer ook dat je met een oude Windows ook niet meer kan MSN-en (oude versie wordt niet meer ondersteund door MSN) en andere dingen kan van de moderne tijd.

Off Topic;
slim hé, van Bill ... dan MOET je wel upgrade.
hetzelfde euvel als met je gel. krt ...

suc6!
 
Ik heb inmiddels bij de kringloopwinkel in de rommelbak een PCI geluidskaart gevonden met wavetable connector, waarop ik mijn yamaha DB50XG wavetable dochterboard kan monteren en die ook nog eens goed werkt onder XP. Hij koste 1,50.... Dus de vraag naar een goedkope kaart met wavetable connector is niet meer van toepassing.

Wel de vraag wie mij kan helpen om mijn originele geluidskaart Terractec Sound System DMX (zonder de toevoeging x-fire of 6-fire) onder XP werkend te krijgen, voor meer dan alleen twee kanalen de software wavetable van XP.

Ik zou graag willen dat de midi connectoren gaan werken en dat hij ook geluid kan opnemen en dan ben ik al heel blij. Als de andere twee geluidskanalen ook werken kunnen worden en ook de digitale in en uitgangen dan ben ik nog gelukkiger. Ik heb 189 euro betaald voor die geluidskaart in december 2000 en nooit zijn er officiële XP en 2000 drivers gemaakt door Terratec. Windows XP ziet de geluidskaart als een ESS, maar ziet midi en andere functionaliteiten niet. Ik kan niets anders dan de windows XP geluiden gebruiken om midi-bestandjes af te spelen, maar kan mijn elektrische piano er niet op aansluiten, evenmin als mijn wavetable dochterboard.

Er zijn 98 drivers gemaakt, de millenium drivers zijn weer van de site af, die deden het slecht, en er zijn NT4 drivers (die ondersteunen maar 2 kanalen en geen digitale in- en uitgangen). Het is mij niet gelukt de NT4 drivers onder XP en onder 2003 installeren. De 98 drivers ook niet. Drivers van de DMX x-fire en DMX 6-fire werken er niet op. De vermeende 2000 driver op een Duitse site is van een 128PCI en die werkt er ook niet op. Die kan je niet eens installeren.

Graag tips, voordat ik die PC weer op 98 laat draaien, wat zonde is van de PC.
 
Laatst gewijzigd:
Laatste bericht dat ik las : op mijn Terratec DMX (zonder de toevoeging x-fire of 6-fire) zit een Canyon 3D chip. Ik las dat deze gelijk is aan de Ennyah AC-3 chip. Daarvoor leken site wel een XP driver te hebben. Echter wanneer je die dan wilt downloaden krijg je een programma te dowloaden die zogenaamd de drivers op je computer wil up to date houden. Ik vertrouw dat niet helemaal. Is iemand bekend met die Ennyah chip ? Op de Taiwannese site van Ennyah kon ik niet eens geluidskaarten terugvinden. Ik denk dat het zo'n site is dat mensen bedondert en opscheept met ellende als virus, spam, spyware of weet ik veel wat. Maar misschien is dit een aanwijzing waar iemand wat mee kan om mij verder te helpen?
 
Back
Top