de echte mopho vs evolver thread

musicheaven

Ouwe rot
Lid sinds
4 december 2008
Berichten
3.794
moderator : kris kras door forum heb ik hier zaken over teruggevonden, maar nog nergens goed geordend.. tenzij ik me vergis

ik wil een van de twee kopen (niet alletwee) en het prijsverschil speelt niet echt mee ; mopho of evolver tabletop

ik weet dat de mopho wat beperkter is van structuur, en als enig meerpunt in specs (dus niet qua klank) de twee suboscs heeft.

mijn vraag nu is (en er is hier al veel heen en weer of gediscussieerd, maar is er al eens een deftige a-b vergelijking gemaakt?) kan de evolver ALLES wat de mopho kan? als ik het goed begrepen heb heeft de evolver ook wavetables, die zullen wel niet krek hetzelfde zijn als die van de microwave xt (die ik ook heb) maar voor die toepassingen heb ik dus al een bakje.

De mopho is analoog (alle dco dacht ik) en evolver gemengd digitaal-analoog. De meerwaarde van de extra subosc's op mopho kan je natuurlijk ook bekomen door de twee extra osc's van de evolver naar beneden te pitchen, ongeveer toch. Maar als je identieke patches naast elkaar legt, klinken ze dan net hetzelfde? ik kan me niet van de mening ontdoen dat je bij de evolver toch meer waar voor je geld krijgt.

het is wel zo, ik heb al een allegaartje aan digitale synths, en ik wil nu echt een budgetanaloogje, dus de analoge klank primeert. er wordt gezegd dat de evolver digitaler klinkt, maar is dat niet door de wavetables? als je nu ook gewoon twee zaagtandjes neemt op evolver, gaat dat identiek klinken als aan de mopho? of is er toch een timbreverschil.

ik weet dat de mopho meer rechtoe-rechtaan is , en de evolver meer gefreakt.. maar waar nog niemand het duidelijk over had is of dit zo hoeft te zijn, KAN de evolver ALLE Taken van de mopho overnemen? het is niet omdat de structuur wat uitgebreider is , dat je die ALTIJD MOET gebruiken

is mijn vraag wat duidelijk? graag enkel antwoord van mensen die beiden hebben en dit echt kunnen WETEN geen nattevingerwerk
 
en de mopho geloof ik analoge ingang wat beter geimplementeerd dan evolver, maar goed dat speelt niet echt mee
gebruiksgemak speelt nu even ook niet mee
 
Beide gehad, evolver is de deur uit. Mopho staat nog fier overeind
Mopho +

Arpje (heerlijk, suboscs (scheelt echt veel!)
Makkelijker programmeren (jaja toch wel)
Duidelijker scherm (heel fijn)
Assignable preset knoppen + hardwired functies.
super presets
volume knop
headphone uitput!

Evolver +
2 digitile osc's extra
mod matrix (maar wel enigsinds verarrend, soms iets TE veel mogelijkheden pff)
..

Persoonlijk vind ik de mopho veel lekkerder klinken, maar ik denk dat als je ze naast elkaar zou leggen met dezelfde patch het niks zou schelen. Al blijft de mopho voor mijn gevoel wat meer helder, voller en scherper. De evolver vond ik soms wat dof/ver klinken.
 
dank je voor de info, maar dit snap ik nog niet :
Persoonlijk vind ik de mopho veel lekkerder klinken, maar ik denk dat als je ze naast elkaar zou leggen met dezelfde patch het niks zou schelen. Al blijft de mopho voor mijn gevoel wat meer helder, voller en scherper. De evolver vond ik soms wat dof/ver klinken.
??
 
Dat er een verschil zit tussen mijn waarneming zit, psychologisch etc. Soms kan een duurdere speaker beter klinken, maar of het zo is? Nee, vaak niet, puur psychologisch. In het geval van de Mopho komt dat door de geweldige presets, ze klinken gewoon heerlijk helder.
 
Dat er een verschil zit tussen mijn waarneming zit, psychologisch etc. Soms kan een duurdere speaker beter klinken, maar of het zo is? Nee, vaak niet, puur psychologisch. In het geval van de Mopho komt dat door de geweldige presets, ze klinken gewoon heerlijk helder.

de mopho heeft een volledig analoge signalpath. de evolver heeft welliswaar analoge osc's maar uiteindelijk wordt de boel geresampled om de delays voor elkaar te krijgen. ik heb de evolver gehad en was niet zo enthousiast uiteindelijk over de sound. nu heb ik de prophet08(beetje vergelijkbaar met de mopho) en ben veel meer tevreden!
 
Ik heb de mopho nog nooit in het echt gebruikt maar op basis van de demo's is de evolver toch meer voor mij.

Wat meer geflipte en rare sounds.......LEUK! :P

De evolver valt voor mij ook wat meer in de categorie unieke synths terwijl het recept van de mopho al meerdere keren is uitgewerkt en er ook wel betere opties te koop zijn denk ik.
Misschien niet nieuw maar 2e hands is er erg veel leuks op dat gebied.

Duidelijk is dat als je gewoon een monofoon synthje zoekt dat mooi klinkt de mopho al snel een betere keuze is dan de evolver.
 
Ik heb de Prophet 08, Mopho en Evolver Desktop.

De Mopho klinkt een stuk minder braaf dan de Prophet 08, vooral vanwege de suboscs en de feedback. De feedback maakt distortion mogelijk, varierend van een warm randje tot behoorlijk gruizige herrie. De suboscs zorgen voor diepere geluiden en veel zwaardere bassen wat ook bijdraagt aan de vetheid (vooral ook in combinatie met de feedback). Hang hier bijvoorbeeld nog een gitaarpedaal tussen en je heb een echt gilmonster. Editen is erg makkelijk met de gratis PC editor, maar bewerken van het front panel is niet aan te raden. Een parameter veranderen prima, maar hele geluiden bouwen? Bijna niet te doen.

De Evolver kan op dit gebied ook een boel, maar ik vind zelf de digitale distortion op de input en output niet fantastisch en het apparaat gaat lelijk hels kraken als je intern over de distortion-grens heen gaat met je geluiden, ook als je aan een filter draait met te hoge resonantie bijvoorbeeld. Deze grens is naar mijn mening bij de Evolver vrij snel bereikt, wat experimenteren wat in de weg staat als je het randje op wilt zoeken. De Evolver klinkt scheller en killer dan de Mopho en Prophet, maar biedt wel heel veel leuke mogelijkheden met de extra oscillatoren en delay die aan boord is. Ook is er door de digitale toevoeging meer mogelijk met routing van geluid dan op de Mopho en Prophet 08. Een minpuntje zijn de opties om de LFO aan de BPM te synchen, deze zijn op de Mopho en Prophet uitgebreider waardoor nauwkeuriger/meer sweeps mogelijk zijn. De Evolver is vrij goed te proggen vanaf de frontpanel, maar ook hier zou ik eerder voor een PC editor kiezen. Deze is helaas niet gratis bij de Evolver.

Als ik moet kiezen tussen de Evolver en Mopho? Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de Mopho qua geluid en programmeren. De Evolver is interessant en bruikbaar maar is naar mijn idee toch een minder gestroomlijnd product. Dus als ik er 1 weg mocht houden zou de Evolver naar een nieuw baasje gaan en de Mopho zou blijven.

De Prophet 08 heb ik verder achterwege gelaten omdat daar niet naar gevraagd werd, maar daar heb ik ook nog wel een Mening over voor de liefhebber :D
 
Laatst gewijzigd:
Dat is nu eens goede raad, gedetailleerd en to the point. merci napoleon, een mopho zal het worden! :)
 
Uiteraard is het beste advies om, als het kan, ze beiden te beluisteren/proberen ;) Wat voor mij goed is, hoeft voor jou nog niet goed te zijn.
 
Back
Top