Boss RE-20 en een expressiepedaal.

RodmanSan

De BroekWapperBassenMan
Lid sinds
16 juli 2008
Berichten
1.184
Locatie
mijn hok in E-Troid
Ben sinds dit weekend in het bezit van een Moog MP-201 multipedaal en na wat doorneuzen van mijn Boss RE-20 manual zag ik dat het ook mogelijk was een expressiepedaal hierop aan te sluiten.

Nu geven ze in de manual (natuurlijk) aan dat ik "alleen maar" gebruik mag maken van een Roland EV-5 pedaal...maar ik kan natuurlijk begrijpen dat de MP-201 dit net zo goed moet kunnen.

Weet iemand toevallig wat de EV-5 zoal uitstuurd (ga ervan uit dat ie Unipolar is met 5V max. en een TS Jack plug aan het eind) en hoe ik de MP-201 zou moeten "set-uppen" hiervoor....b.v.d.
 
ik heb zelf een re-20. hij reageert niet op mijn ev-5 pedaal, en ook niet op m'n moog ep-2. misschien is hij kapot... de re-20 gaat sowieso terug, ben er niet tevreden over maargoed...
 
boys die re 20 is toch dat space echo tape loop pedal van boss ..
ff geen google zin
leek mij ook een hele leuke want de egte re / blabla speace echo prijzen slaan byna nergens meer op 500+
kweet wel dat septic [ en meerdere ] aardig tevereden waren over de line 6 rack units die erg goede simulaties doen met een aantal vrij knobbies van de bekendere delays . .... van bel lab topt rolands / korg band echos

maar de re20 bevalt dus niet :slotje:
goed omte weten

wil nog een leuke digi simulatie bak halen
evt een memoryman / hazaradai ofso met alles erop en eraan in israelish ofso
leuek fx loop delay pedal van elctro harmony ...180 eu
 
Bij werkt de EV-5 prima op mijn RE20, volgens mij moet je deze wel activeren, lees de handleiding eens zou ik zeggen. Ik ben trouwens wel erg tevreden over de RE20, maar goed smaken verschillen.
 
Ik neem aan dat de Moog een Control Voltage uitstuurt? Ik denk dan niet dat het werkt, dat is echt iets anders dan een EV-5, die is passief.
 
Ik heb daar ook wel es mee zitten experimenteren, met name met modular spullen en voltage control.

Een expression pedal is niets anders dan een variabele weerstand (potmeter, LDR etc) tussen een ingaande spanning en een uitgaande spanning.
(Corrigeer me gerust als ik de verkeerde 'woorden' gebruik, ik ben geen electrotechniker).
Dwz. een expression pedal is passief, levert zélf geen spanning.
Dit in tegenstelling tot bijv zoiets als het Moog multipedal zélf spanning genereert, tussen de 0-5v.
Net als een modulaire synthmodule, trouwens! (afhankelijk welke modular je pakt, sommige hebben een range van 0-10v.)

Vandaar komt in ieder geval ook het verschil tussen TS aansluiting ("mono") op het multipedal en TRS ("stereo") aansluiting op een expression pedal.
Bij een expression pedal is er namelijk een aparte 'lijn' nodig om de bronspanning aan te leveren van bron naar pedaal (via de Ring dus), terwijl het Moog pedaal of een modulaire synthmodule gewoon kan volstaan met een TS ("mono") plug zonder dat er eerst spanning in hoeft te gaan.

Als ik nu een gitaarpedaal pak met een expression pedal input, kan ik inplaats van een expression pedal ook gewoon gebruik maken van een control voltage uit een modulaire synthmodule (bijv. een LFO) of een multipedal, met het verschil dat dit voltage niet eerst geleverd wordt door het gitaarpedaal zelf.
Zolang de ingaande spanning maar in de range 0-5v blijft.
Ik heb pedalen erg gek zien doen als je er (iets) overheengaat. Ze doen trouwens pas echt raar als je er krachtstroom op zet, maar da's een heel ander verhaal... :D
 
Lijkt me eigenlijk niet. De RE20 is gemaakt voor een passief pedaal (as far as I know). Ieder voltage dat je erin stopt zal vervelende gevolgen hebben...
 
Ok, nou ja, het zou ook kunnen. Nu vraag ik me wel af of de term 'expression pedal' altijd impliceert dat het een passief pedaal is.
 
Lijkt me eigenlijk niet. De RE20 is gemaakt voor een passief pedaal (as far as I know). Ieder voltage dat je erin stopt zal vervelende gevolgen hebben...

Maar, als er geen sprake mag zijn van voltage, hoe 'weet' de RE20 dan in vredesnaam dat je het pedaal beweegt? Dwz, wat denk je dat er over de jack-connector gaat?
 
Op central harmony word je juist aangeraden om een ev-5 pedaal op je moogerfoogers aan te sluiten omdat die moog pedalen van bart smit kwaliteit zijn en de ev-5 heel goed zijn werk doet bij moog.
 
In de RE-20 handleiding is sprake van een Expression pedal. Dat lijkt me wat anders dan een CV-pedal. En met mijn beperkte kennis van electronice lijken me die twee ook niet compatible...
 
Op central harmony word je juist aangeraden om een ev-5 pedaal op je moogerfoogers aan te sluiten omdat die moog pedalen van bart smit kwaliteit zijn en de ev-5 heel goed zijn werk doet bij moog.

Is dit een grap...???

Heb je wel eens de kwaliteit van een Ep-2 pedaal van Moog vergeleken met die van een Roland Ev-5 pedaal...:dubbel:
 
ev-5 is van dezelfde kwaliteit als die crappy italiaanse proel / bespeco troep.

ep-1 van moog is ook crappy, maar de nieuwere ep-2 is echt van een andere orde.
 
ik heb zon bartsmit moog ep pedal met zon witte tandwiel mechanisme voor het open en dicht doen van het pedal hehe, als je hem beweegt piept ie helemaal, ik gebruik hem als gaspedal voor FM amount voor diverse synths hehe, net alsof je in een Focke-Wulf zit haha
 
Back
Top