Hohner Pianet N

zal wel even wat foto's maken morgen... wel snel bedenken of je t wilt anders bigin ik al met opknappen. want weet zeker dat als je er nieuwe sticky fingers op zet en een betere aansluiting voor de 220 kabel dat ie weer werkt en dan is t een questie van aflakken en je hebt een pracht instrument.

.......... maar ja heb me vanavond alweer op een nieuw klusje gestort :S kon voor 35e een shin-ei springreverb/delay kopen maar daar bleek de zekering van door en is er een sluiting geweesd bij de powerswitch.
 
Ik heb de Pianet N inmiddels helemaal werkend en afgesteld.
Binnenkort ga ik het antwoord op mijn eigen vraag hier maar eens posten :D
Twee MP3-tjes: eentje van de Pianet T en eentje van de Pianet N.

Mooie piano trouwens. (nou ja..."mooi" issie niet :D, maar de klankt vind ik mooi)
 
zo... dat heb je erg snel gedaan...
ik heb alleen nog maar tijd gehad om ernaar te luisteren

Ik ben er wel een middag zoet mee geweest hoor (gisterenmiddag om precies te zijn:))

Alle oude sticky pads eraf en toetsen eruit, reeds schoonmaken en nieuwe sticky pads erop was allemaal redelijk snel gedaan.
Maar het electronische gedeelte moest ook nog gerepareerd worden.
En dat viel niet mee:
De tremolo werkte niet (kapotte transistor).
Verder heb ik alle condensators vervangen.
Toen ik dat alles gedaan had kreeg ik er nog steeds geen mooi geluid uit. Veel te zacht en met brom.
Daar heb ik een paar uur op zitten puzzelen totdat ik erachter kwam dat het ding zonder volume pedaal erop aangesloten niet werkte :D (de Cembalet N werkt wel zonder volume pedaal terwijl deze wel een ingang hiervoor heeft).

Toen dat oplost was kon ik er eindelijk op spelen:)
Toen bleek dat er een paar reeds vals waren. Die heb ik nog moeten stemmen.

Maar nu werkt het ding 100%
Ik vind het mooi. Hij lijkt kwa klank een beetje op de Cembalet terwijl het mechaniek toch heel anders is. De gelijkenis kom waarschijnlijk doordat ze beide hetzelfde principe gebruiken voor de pickups. Dat is een metalen bar waar 400 volt op staat die funtioneert als condensator.
Erg leuk bedacht.

Mp3's komen eraan!
 
Zo, daar ben ik weer met opnames van de Pianet N, Pianet T en Cembalen N.

Ze zijn allemaal via een Joemeek VC1Qcs preamp (met het compressorgedeelte, de EQ en de nehancer uitgeschakeld) direct in de geluidskaart geprikt.

In de Cembalet N en Pianet N zit wat brom. Da's jammer maar dat heb ik er tot op heden niet uit weten te krijgen.
Mensen met tip: zeer welkom.
In de Pianet N zit af en toe ook wat gekraak. Dat heb ik tijdens de reparatie van gisteren over het hoofd gezien. Dat moet er nog uit. Ik verawcht dat dat iets me aarde te maken heeft. Ik heb het vermoeden dat het steeds komt en gaat al ik de toetsen loslaat en weer aanraak. Wordt nog aan gewerkt.

EDIT:
Nieuwe mp3's die het WEL doen.
Omdat ze te groot zijn voor 1 post zijn de in meerdere posts geplaats.

Hier is de Pianet N:
 

Attachments

  • Pianet N.mp3
    2 MB · Bekeken: 80
Laatst gewijzigd:
Cool! :okdan:

Ik heb alleen een klein probleempje: de mp3s lijken leeg... (drie keer 48 seconden stilte) Of ligt dat aan mij?
 
Erg leuk om te horen!
Dank je voor de moeite, Matthijsew! ;)
 
Duidelijk trouwens dat de één niet beter is dan de ander. Ze hebben alle hun eigen karakteristieken en charmes. :)

Dat vind ik ook.

Wellicht aardig om erbij te vertellen:
De Pianet N heeft nieuwe "sticky pads" van Clavinet.com
De Pianet T heeft nog de orignele oude sticky pads.
Ik heb tegelijk met de set pads voor de N een setje voor mijn T laten meekomen maar die zitten er dus nog niet in.
Mocht het er van komen dat ik de nieuwe pads in de T ga zetten, dan kan hier natuurlijk weer een MP3-tje verwacht worden :)
 
Jezus, en ik maar denken dat het Steve Hackett of ony Rutherford was.

Ja, deed me ook meteen aan Genesis denken! Ik zocht gisteren een hele uitgebreide discografie/bibliografie door, waar ook gearlists in staan, maar helaas staat daar alleen "Hohner Pianet", zonder typespecificatie. Maar daar stond dan wel weer het volgende (p. 452):
On many occasions during this period, Banks would try to make the electric piano sound as close to an electric guitar as possible. On pieces like "Musical Box", he would put the Pianet through a fuzz box, while Hackett would try to make the guitar sound like a synthesizer.
 
Precies, de Genesis van Nursery Crymes en de blauwe daarvoor. Het gekke is dat Anthony Phillips ook dit soort gitaargeluid lijkt te hebben.
 
die ronde attack van het middengebied van de pianet T, dat bijna op een echte zacht aangeslagen piano lijkt, raak je kwijt met nieuwe pads denk ik. Bewaar die oude pads nog even ;+)
Zeker als je de keus hebt uit een 'nieuwe' N en een 'oude' T, heb je verschillende klankkleuren. Het dynamisch (velocity) bereik
van een pianet N en T is toch beperkt.

sukses er mee en dank voor de mp3's
 
Precies, de Genesis van Nursery Crymes en de blauwe daarvoor. Het gekke is dat Anthony Phillips ook dit soort gitaargeluid lijkt te hebben.

Wat dat betreft: als je oude filmpjes kijkt (of heel goede coverbands, die alles *exact* kopiëren) dan zie je dat heel veel gitaarpartijen door Rutherford gespeeld. Zo goed als alles met 12-string bijvoorbeeld. Die 12-string-arpeggio's waren sowieso een troetelkindje van Rutherford en Phillips, niet van Hackett. Die laatste zag zich (zeker in het begin) meer als fx-man-op-gitaar dan 'echte' gitarist. Bassen komen dan uit basspedals. Check bijvoorbeeld Can-utility and the coastliners voor veel Rutherford-gitaarspel. Maar ook bij de remake van The Lamb live door The Musical Box (coverband) heb ik mijn ogen uitgekeken wat betreft hoeveel reguliere gitaarpartijen Rutherford speelde, terwijl Hackett allerlei 'vagere' geluiden produceerde.

Maar het wordt wel erg off-topic. Om stapsgewijs terug te keren naar Hohner: op sommige vroege Genesisnummers vraag ik me ook af of er nou wel of niet een Pianet in zit. Neem bijvoorbeeld For absent friends. Is dat nou allemaal gitaar? Volgens die bibliografie wel (p. 99), maar dat is geen Heilige Waarheid natuurlijk; als ik die mp3s van Matthew hoor, dan klinkt het alsof er best wel Pianet tussen kan zitten... (de N dan, lijkt mij; de T klinkt er iets te 'dof' voor) Sowieso deed het begin van wat hij speelt me direct aan For Absent Friends denken!
 
Back
Top