"Audiokwaliteit op pc moet veel beter"

Stephen

The Gate is open: Tidal,,
Lid sinds
16 februari 2005
Berichten
4.976
Locatie
België
Neil Young spelt computermakers de les
Audiokwaliteit op pc moet veel beter
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=88680

Computerbedrijven zoals Apple hebben muziek gereduceerd tot het equivalent van Fisher Price-speelgoed. Het tijdperk van de iPod is een catastrofe voor audiokwaliteit.. Dat zei rock-icoon Neil Young op de Brainstorm-conferentie van het magazine Fortune.

"Hoe mensen muziek begrijpen is misvormd door mp3’s en gebruiksgemak. Het is belangrijk om muziek bij de mensen te krijgen, maar niet ten koste van de kwaliteit", aldus de muzikant.

Neil Young werd op het einde van technologieconferentie geïnterviewd door hoofdredacteur John Huey van het weekblad Time. "We zitten hier al drie dagen, en niemand heeft het over kwaliteit gehad... En dat is wat muziek zo groot maakt."

"Jobs verkiest zelf vinyl"
Young had het met name op Apple gemunt. De maker van de iPod heeft volgens Young de norm voor geluidskwaliteit opgeofferd voor een handig formaat. Huey merkte fijntjes op dat Apple-baas Steve Jobs in zijn woonkamer wel een platenspeler en vinylplaten heeft staan.

Neil Young geldt al sinds de jaren tachtig als een uitgesproken criticus van gedigitaliseerde muziek. Hij vergeleek muziek op cd ooit als een douche waarin je elke afzonderlijke waterdruppel voelt, terwijl analoge muziek als een golf over je heen spoelt.

Tegelijk heeft hij steeds gezocht naar een beter alternatief voor de audio-cd; zo verschenen de meeste van zijn platen in het HDCD-formaat of op DVD Audio. Begin mei kondigde Young aan dat zijn langverwachte Archives zouden verschijnen als een set van vijftig Blu-ray-schijven, die volgens hem de hoogst mogelijke audiokwaliteit bieden.

:halleluja
 
Uiteraard alleen af te spelen op Mark Levinson audio setjes met custom houtjes onder je kabels (dan klinkt het net iets beter).
 
Je hebt audiofielen en je hebt niet-audiofielen. Waar maakt hij zich druk over? Alsof mensen die alleen een iPodje hebben, "gedwongen" moeten worden om naar high-end audio te gaan zitten luisteren?

Laat mensen lekker zelf bepalen hoe ze muziek beleven. De echte liefhebbers zullen toch altijd wel betere kwaliteit verkiezen.

Ik persoonlijk vind mp3 een hele vooruitgang op de 78 toeren plaat... :P
 
Ik vind 't volume van de Ipod met m'n HD25 echt te zwak om voluit te genieten van de muziek....
Of, als ik 'The legacy' op vinyl eens open zet via m'n UB1202 mixertje,
dan is dat echt een woaaaww gevoel!!!
't Is daardoor dat 't me zo aanspreekt, Muziek ipv Gfx...

't is mss zoals luisteren naar Digitally Imported op '128' of op '192'...

Maar 't is wel zo, dat een slechte track niet beter wordt op een HQ installatie,
 
Misschien verwar je nu 'verkeerde keuze van mp3 speler' met 'verkeerde ontwikkeling' ;)

Zonder gein, er zit best behoorlijk verschil in weergave kwaliteit in spelers onderling. Net zoals bij de oordopjes bijvoorbeeld.

En dat het verhaal van Young hier misschien nog aardig ontvangen wordt is niet zo gek, gezien onze bezigheden met audio. Bottomline luistert de massa muziek wanneer het ze uitkomt. Op cranky pc speakertjes of een paar basic hifi speakers met extra veel bass. Hoeveel voordeel blijft er bij die omstandigheden over voor de bewuste blue-ray uitgaven.
 
Ja okey,
dienen blue ray is momenteel wel het ultieme (digitale) denk 'k
 
blu ray :confused: ik vind het prima zo'n mp3speler om je (eigen) muziek snel mee te kunnen nemen, dan maar wat mindere kwaliteit. dat het analoge origineel beter is daar lig ik niet wakker van, dat komt wel weer als ik niet onderweg ben, en in alle rust heb plaatsgenomen in mijn luie stoel op mijn ideale luisterpositie in mijn absoluut stille en akoestisch geoptimaliseerde luisterstudio.

hoorde ik daar een vliegje zoemen? :duivels:
 
[...]
Het tijdperk van de iPod is een catastrofe voor audiokwaliteit..
[...]

Het tijdperk van de cassettetape - dat was pas een catastrofe voor audiokwaliteit :D.
 
Of het nu op vinyl staat of op MP3, dat gejank van Neil Young is sowieso niet om aan te horen.
 
misschien een ontzettend stomme opmerking maar in de digitale wereld wordt wel ontzettend veel gedaan om de analoge te emuleren/evenaren. Synths, plugins etc.
Dus misschien heeft die ouwe wel een punt.
 
320KBPS is best te doen op een hifi setje.

vinyl slijt op den duur, dus het is maar net waar je aan gewend bent. Dat 128kbps mp3 hoorbaar slecht is zal iedereen wel vinden.
 
eeuwige discussie

de radio die mn moeder heeft vind ik kut klinken, sommige mensen op t forum hier zullen mijn monitoren weer kut vinden, etc. zo kun je door blijven gaan

opvallend dat Neil Young zn muziek niet beschikbaar steld voor zn gewone fan en wel voor de audiofielen.

ik vind dat vinyl beter klinkt dan cds en cds weer beter dan mp3, maar ik kan alle drie de formaten goed aanhoren. maar mijn lievelingscds zijn vaak dan ook niet bijzonder hifi of wat dan ook, het gevoel moet overkomen en daarom hecht ik meer waarde aan goede boxen en versterker dan aan het medium persoonlijk
 
en mp3 die je jaren hebt doet soms ineens ook *gloep* op bepaalde momenten, net als een kras-as-as-as-as-as-as op je cdtje of overslaande plaat
 
Het is sowieso een beetje een onsamenhangend verhaal van zijn kant. Hij klaagt over mp3 en de iPod, terwijl het native formaat van de iPod AAC is en de iPod bovendien gewoon lossless formaten kan draaien. Het is dus niet Apple die zegt dat je per se brakke mp3 (of aac) erop moet zetten. Mensen kiezen daar inderdaad zelf voor.

Toegegeven, een hoop spul op iTunes is doodgecompresst 128kbps spul, maar ook daar vraag ik me af of dat de keuze van Apple geweest is of die van de platenmaatschappijen...
 
Het mooie van de huidige digitale afspeelapparatuur is dat het meer een bandbreedte / opslagissue is dan een probleem van de apparatuur zelf om 320 kbps mp3 bestanden of FLAC af te spelen.

Je krijgt in de toekomst toch vanzelf wel weer wat grotere bestanden omdat iedereen naar 10 mbps+ lijnen gaat in de komende vijf jaar.
 
Toegegeven, een hoop spul op iTunes is doodgecompresst 128kbps spul, maar ook daar vraag ik me af of dat de keuze van Apple geweest is of die van de platenmaatschappijen...


Meen je dat nou! wat slecht zeg!
Alle tracks die ik koop is allemaal 320 kbps en dat is allemaal beatport.
Wat triest dat itunes dat niet eist van de leveranciers van de muziek.
 
Back
Top