welk materiaal heb ik nodig

yannisvds

Nieuwkomer
Lid sinds
4 Maart 2008
Berichten
13
Hey allemaal,
Ik sta voor een moeilijke keuze.
Al een tijdje ben ik bezig met dj-en.
Mijn instalatie is nu volledig betaald, en ik heb ondertussen weer wat geld om nieuw materiaal te kopen voor mijn eigelijke bedoeling: muziek maken.
Ik en mijn vriend willen electro maken, daar komen dus synths aan te pas.
Ik heb mijn oog laten vallen op de roland sh-201, en die vind ik erg leuk...
Maar is die ook geschikt voor wat ik wil doen? Verder zag ik een akai MPD 24, erg leuk materiaal allemaal, maar is dit ideaal om electro te maken?
 
https://www.synthforum.nl/forums/showthread.php?t=72139

Verplicht leesvoer.

1) wat is je budget?
2) wat heb je al staan?
3) wil je live optreden, ja/nee?
4) wil je een computer gebruiken, ja/nee, en heb je er een die je er voor kan gebruiken?

Zonder antwoorden kunnen we niks :).
 
MPD 24 is alleen maar een controller, zonder sounds of samplemogelijkheden.

Als je zoiets zoekt kan je beter gaan voor een 2e hands MPC van Akai (bijvoorbeeld de MPC2000XL). Dan heb je de pads + een sequencer + een sampler :eureka: Zet er 1 synthje naast en je kan al electro maken - ervan uitgaande dat je over een klein mengpaneeltje en talent beschikt.

Het hoeft in ieder geval niet duur te zijn.
 
Youtube demo's zijn ook leuk :)

http://www.youtube.com/watch?v=IXB1ibCe2b8 (van een forumlid zelfs, kun je nagaan! :D )

Je hoeft natuurlijk geen superdure MPC2500 te halen, de 2000XL is al goed genoeg, en dan een bescheiden synthje erbij (al zou ik wel iets anders kiezen als de 201, misschien een Radias of R3).
 
de sh-201 vind ik wat flauw klinken... ik zou dan een Alesis Ion kopen.
8 stemmig - niet heel veel, maar de klank is geweldig ! 4 parts, dus werkt hij als vier aparte synths die je los van elkaar, en met verschillende klanken kan bespelen / aansturen. hierbij wordt het aantal stemmen verdeeld.
(Nord lead, Acces virus, Novation nova kunnen dit ook trouwens)

ik heb deze allemaal gehad en de ion is een blijvertje, alhoewel ik nog wel een keer een nordrack 2 erbij zou willen hebben voor de rauwe gritty sound...

Microkorg is ook een leuke bak, alleen wat eenvoudiger en maar vier stemmen + leuke vocoder.

natuurlijk heb je ook drums nodig ! dit zou je kunnen doen met een sampler (korg esx, boss dr / sp nogwat, akai mpc) Elektron machinedrum...

en wat te denken van een sequencer :eureka: waar je je tracks en patterns in maakt ? dit kun je doen met een akai mpc (daar heb je hem weer) of Yamaha rm1x (ook een leuke drumbak en synthsounds overigens)alle genoemde apparaten zijn voorbeelden, er zijn nog veel meer natuurlijk

en de mixer is ook niet onbelangrijk, hier komen de audiosignalen samen.



***dit alles kun je natuurlijk ook met de computer doen met de bekende programma's als Reason, Logic, Cubase, Ableton live etc.
scheelt vaak veel geld, ruimte en het is eenvoudiger te proberen of het je ding is, mede omdat er veel demoversies bij de fabrikant te downloaden zijn (en dan doel ik niet op het gebruik van cracks natuurlijk;) )

doe wat research naar deze apparaten, probeer ze uit...
 
Al bedankt voor de reacties!
Om op alle vragen even snal te antwoorden,
Ik heb nu een synq smx-2 staan, ik kan een laptop gebruiken,
een budget heb ik niet echt,...
ik kijk gewoon tot ik vind wat ik nodig heb, maar dat moet nu ook geen bakken geld kosten...
Ik zoek gewoon een betaalbare synth om aan de slag te gaan, en ook belangrijk is dat ie niet verloren gaat bij verdere uitbreiding...
Dat wil ik dus ongeveer weten, en wat ik naast die synth dan nodig heb om aan de slag te gaan..
Aja live optreden is nu niet meteen de bedoeling, maar dat komt zeker nog wel.
 
Al bedankt voor de reacties!
Om op alle vragen even snal te antwoorden,
Ik heb nu een synq smx-2 staan, ik kan een laptop gebruiken,
een budget heb ik niet echt,...
ik kijk gewoon tot ik vind wat ik nodig heb, maar dat moet nu ook geen bakken geld kosten...
Ik zoek gewoon een betaalbare synth om aan de slag te gaan, en ook belangrijk is dat ie niet verloren gaat bij verdere uitbreiding...
Dat wil ik dus ongeveer weten, en wat ik naast die synth dan nodig heb om aan de slag te gaan..
Aja live optreden is nu niet meteen de bedoeling, maar dat komt zeker nog wel.

De Ion is volgens mij nog goedkoper dan de SH-201.
 
Ja, maar als je een getal geeft van "nou, ik wil x uitgeven, maar als 'ie y kost is dat nog net te doen", dan kunnen we wat beter gokken, want we weten natuurlijk niet wat "betaalbaar" voor jou betekent.

Allereerst maar even kijken naar de laptop. Heb je daar een audio-interface voor, of alleen maar de ingebouwde geluidskaart? Die kan al vast met je meegroeien, ook als je een nieuwe laptop koopt specifiek voor muziek/livegebruik. Het is niet zo'n probleem om daar wat groters voor te kopen met bijv. 6 of 8 ingangen, die apparaten werken toch via USB of Firewire.

Die Synq is een DJ-mixer; je zou er je apparatuur op aan kunnen sluiten, maar echt lekker werkt dat volgens mij niet, zeker als je er al 2 of 3 x vinyl of CD aan hebt hangen.

Verder zijn er nog de speakers; een bescheiden setje monitorspeakers doet al een hoop goed - beter in ieder geval dan een DJ-koptelefoon of hi-fi set (of computerspeakertjes).

Raar misschien dat ik over vanalles ga praten wat niks met synthesizers te maken heeft, maar het heeft wel met muziekproductie te doen en 't is minstens zo belangrijk.

Het ligt er aan waar je op wil focussen: muziek maken met alleen hardware, alleen software of een combinatie van beiden. Iedere aanpak heeft z'n voors en tegens, en iedere aanpak heeft z'n fans.

Qua synthesizers in de prijsrange van een nieuwe SH-201 kun je (2ehands) ook nog de Nord Lead/Rack 2, Virus B (rack), Novation Nova, OB-12 MS2000(R) en Ion vinden. Daaronder zitten nog oudere echte analoge bakken; JX3P, JX8P, Alpha Juno etc. Ook gaaf, maar niet geschikt als controller en maar 1 geluidje per keer.

Ik raad je sowieso aan ook te investeren in een goed controllerkeyboard, dat is nooit weg. Voordeel wat je er bij krijgt is dat je dan ook gelijk naar racksynthesizers kunt gaan kijken, dat wil nogal eens geld schelen. Bij sommige controllers zit zo'n drumpad-geval als de MPD ingebouwd, dus dat is dan ook weer lekker compact voor het live-gebeuren.
 
Ja kijk ik zal mss de vraag eeen beetje anders stellen. Ik en een vrien zijn al een tijdje aan het dj-en blablabla, het is nu tijd om aan onze eigen muziek te beginnen. We zij nog maar 15 dus heel veel geld hebben hebben we niet, maar ook niet heel weinig want ik steek er alles in. Zo goedkoop mogelijk, maar toch degelijk is dus de boodschap, ik ben altijd van het motto: beter iets langer sparen dan 2 keer sparen. Overbodige luxe zoals een degelijke stagemixer is dus voor later....
Maar ik wil meten: wat heb ik minstens nodig om te starten met het maken van electro à la alan braxe oim maar iets te noemen, wetende dat ik liefst met een combinatie van hard en software werk, aangezien ik niet van die fruityloopsachtige dingen wil bereiken.
 
aangezien ik niet van die fruityloopsachtige dingen wil bereiken.

Daar wordt mijn vooroordeel alweer bevestigd :)
Het gaat niet zozeer om de tool (cubase,live,protools,fruity,reason,logic) maar om de creativiteit en wat je ermee doet. Electro is een redelijk simpele muziekstroming, veel samples, dus mijn advies is een goede sample cd van vengeance ofzo. Verder is Nexus ook wel een goed gereedschap om mee te starten.
Mijn tip: Staar je niet blind op alle dikke studio's hier en apparatuur van mensen. Begin eerst met fruityloop+vst's te werken. Als je dan zover bent dat je om kunt gaan met midi en hardware kun je alsnog de keuze maken om hardware aan te schaffen. Suc6 ermee
 
amen 2 that.

Iets wat leuk is om mee te beginnen en er altijd bij te houden is de Korg electribe SX. Dat is een sampler met makkelijke bediening en best veel mogelijkheden. Zelfs in een professionele setup nog prima te gebruiken, vooral live waar ik hem al een paar jaar voor heb.
Je kan er makkelijk loops mee maken, iets wat ook in electro natuurlijk vaste prik is. En je kan er zelfs met een beetje spelen simpele synthese mee doen. Enige punt is er eentje vinden MET een smartmediakaart van 64 of 128mb.

Electribe-SX-lg.jpg


Op dit forum vind je meer dan genoieg info over deze bak, met de zoekfunctie:

https://www.synthforum.nl/forums/search.php?searchid=482546

https://www.synthforum.nl/forums/search.php?searchid=482543
 
ja ok dat fruity loops was mss fout gezegt, maat met enkel software kan ik niet echt verder, ik heb daar al wat mee zitte prutsen enzo, maar ik vind hardware gewoon lekkerder.
 
Gaan we wat beginnen kakken over genres man, fuck gast wat maakt het uit je weet toch wel wat ik bedoel he!
 
ja zeg wat heb ik er nu dat jullie ff zitte zage over het genre,
dat kan ik net zo goed ff opzoeke he man!
ik wil wat info over synths en ik kan dat genregezeik wel missen!
 
tuurlijk, maar een beetje op normale toon reageren mag ook wel, anders wil straks niemand je meer helpen.

maargoed, er is zat info gegeven in dit topic, ga eerst daar eens mee aan de slag.
 
Back
Top