QTrax, de toekomst of een wassen neus??

OddIction

Ouwe rot
Lid sinds
20 juli 2004
Berichten
1.496
Locatie
Geleen
Qtrax strikt grote platenlabels voor legale p2p-muziekdienst

Door Dimitri Reijerman, zondag 27 januari 2008 13:56, views: 6.550

De filesharingdienst Qtrax heeft bekend gemaakt dat het overeenkomsten heeft gesloten met de grote platenmaatschappijen om in ruil voor advertentie-inkomsten een brede muziekcatalogus gratis ter download beschikbaar te stellen.

Qtrax logoQtrax zegt ruim 25 miljoen liedjes beschikbaar te hebben, waaronder nummers uit de catalogus van EMI, SonyBMG, Universal en Warner Music. De tracks zijn voorzien van Windows Media-drm, waardoor het bedrijf na kan gaan hoe vaak een nummer streaming wordt beluisterd of gedownload. Qtrax zegt op basis van deze informatie de artiesten uit te betalen en belooft dat de drm de gebruiker verder niet zal beperken in zijn afspeelmogelijkheden. De muziek kan echter niet op een cd gebrand worden.

Om de platenmaatschappijen mee te krijgen heeft Qtrax beloofd een groot deel van zijn reclame-inkomsten af te staan, maar details hierover zijn vooralsnog onbekend. De advertenties worden getoond in de benodigde downloadapplicatie. De software is gebaseerd op Songbird, welke op zijn beurt is opgebouwd rondom de code van Firefox. Qtrax is niet de eerste muzieksite op basis van het advertentiemodel, maar het eerder opgestarte SpiralFrog is nog steeds in onderhandeling met de grote platenlabels en kent hierdoor een beperkt aanbod.

Qtrax hanteert drie verschillende lijsten om auteursrechtelijk beschermde muziek in te delen, schrijft Wired. De eerste is een blacklist: artiesten op deze lijst zullen niet in Qtrax te vinden zijn. De whitelist is vergelijkbaar met de 5,5 miljoen tracks op iTunes en bestaat voornamelijk uit het muziekaanbod van de grote platenmaatschappijen en onafhankelijke labels.

De grijze lijst bestaat uit muziek die wel wordt aangeboden op bittorrent-trackers, maar niet via iTunes te downloaden is. Qtrax zegt de rechthebbende actief op te zullen sporen om hem vervolgens een deel van de advertentieinkomsten te geven. Mocht Qtrax de muziek niet aan een rechthebbende kunnen koppelen, dan zal het bedrijf publiekelijk vragen of de rechtmatige eigenaar zich wil melden.

Mocht de dienst aanslaan bij het grote publiek, dan zou het een geduchte concurrent voor iTunes kunnen worden. Toch moet het bedrijf nog een belangrijke stap maken: compatibiliteit met de iPod. Qtrax ondersteunt momenteel alleen Windows XP en Vista, maar het belooft in maart met een OS X-client te komen. Het is echter hoogst twijfelachtig of het bedrijf van Apple een licentie zal krijgen voor het gebruik van Fairplay. Tegenover AP zegt een Qtrax-medewerker dat de downloadapplicatie dankzij een 'technologische doorbraak' toch muziek op de iPod weet te plaatsen, maar details wilde hij niet geven.
bron

1201437639.jpg
 
Het weerwoord?

Het weerwoord?

Platenlabels ontkennen licentiedeal met Qtrax

Door Andreas Udo de Haes

Maandag 28 januari 2008, 13:55 -

Qtrax presenteert zich met veel tamtam als legale p2p-dienst met maarliefst 30 miljoen songs én de zegen van de grote muzieklabels. Die ontkennen echter.


Dit weekend zorgde Brilliant Technologies voor een grote pr-stunt op MIDEM, een grote muziekbeurs in Cannes. Het bedrijf presenteerde met het nodige tromgeroffel een nieuwe en ultieme muziekdienst: Qtrax.


iTunes-killer
De kersverse dienst biedt maarliefst 30 miljoen songs aan, tegen zo'n zes miljoen op iTunes en drie miljoen op Amazon mp3. En helemaal gratis, omdat Qtrax ondersteund wordt door advertenties. De inkomsten daarvan worden gedeeld met de platenmaatschappijen. De vier grote labels, EMI, SonyBMG, Universal en Warner Music, hebben Qtrax reeds omarmd, zo bevestigde het bedrijf tegenover Reuters.

De songs zijn bovendien te downloaden en onbeperkt afspeelbaar op allerlei soorten mp3-spelers. De populaire iPod is nog niet ondersteund, maar zal dat vanaf medio april wel zijn. Qtrax maakt gebruik van een nog onbekend type kopieerbeveiliging (drm), die moet voorkomen dat de muziek op cd wordt gebrand. Dit systeem zou ook compatibel gemaakt worden voor de iPod, zónder gebruik te maken van Apple's eigen drm-systeem FairPlay.

Bluf
Qtrax lijkt echter te hoog van de toren te blazen. Ten eerste is de benodigde sofware, een aangepast versie van Songbird, nog steeds niet van de site te downloaden. Het programma zou in eerste instantie tijdens de presentatie van zondag beschikbaar komen. Dat werd 'wegens overweldigende drukte' uitgesteld naar middernacht EST (tijdzone voor de Amerikaanse oostkust), maar ook dat moment is reeds voorbij.

Ten tweede, en dat is een stuk ernstiger, berichtte de LA Times zondag dat drie van de vier grote platenmaatschappijen ontkennen dat ze een overeenkomst met Qtrax hebben gesloten. Of en wanneer deze licentiecontracten wel worden getekend is nog onbekend.

Ook de belofte om tracks voor de iPod beschikbaar te maken middels een eigen drm-systeem stuit op veel scepsis. Zo gaat analist Rob Enderle er van uit dat, als het al waar is wat Qtrax beweert, Apple stappen zal ondernemen om de muziekdienst van de iPod te weren.

Gratis en legaal
Qtrax is niet de eerste muziekdienst die de revolutie belooft met gratis, legale muziek. Naast webdiensten die muziek streamen, zoals Last.fm, imeem en Pandora, tracht SpiralFrog sinds een september 2007 de macht van iTunes te breken met een vergelijkbaar model als Qtrax. SpiralFrog zegt momenteel 400.000 gebruikers te hebben

bron


Ben benieuwd
 
Windows drm en iTunes killer in een adem noemen?

Wassen neus dus.
 
Grote grutten....wat is er nou mis met betalen voor muziek? Maak dat makkelijker voor meer beschikbare titels! Ik heb er niks op tegen. :biertje:
 
Het klinkt allemaal heel leuk en kloppend en zo - todat die grote platenmaatschappijen opeens ontkennen dat zo'n deal met QTrax bestaat en de website op de geboortedag alleen maar 'coming soon' kan melden.

Ergo: openingspubliciteitsstunt mislukt en geloofwaardigheid nul. Kijken of ze daar nog overheen gaan komen... (en of ze dat überhaupt willen)
 
Back
Top