Sample Dump Programma voor Ensoniq Mirage

neuromancer

Fire, walk with me
Lid sinds
1 augustus 2007
Berichten
1.441
Locatie
Maassluis
Ik ben bezig met het schrijven van een Sample Dump programma voor de Ensoniq Mirage. Het programma is nog niet volledig klaar maar ik verwacht tegen het eind van de maand wel de meeste functionaliteit te hebben die ik er in wil.
Op dit moment heb ik de volgende functionaliteit ingebouwd:
  • Samples overhalen naar de computer
  • Wegschrijven van de geluiden als 8 bit wav file
  • Inladen van 8 bits mono waves
  • Bij het inladen van een wave > 64 Kb wordt deze geresampled zodat ie in 64 kb past
  • De golfvorm wordt op in een window weergegeven

Waar ik dus nog tijd aan moet besteden is het terugsturen van geluiden naar de mirage, dit zou geen noemenswaardig probleem moeten zijn.
Ook wil ik nog zorgen dat het niet meer nodig is om 8 bit mono waves te gebruiken maar dat het programma dit zelf omzet naar 8 bit mono.

Tevens ben ik van plan om te zorgen dat je loops kan instellen in het programma en dat de instellingen naar de Mirage gestuurd worden. Hier verwacht ik nog wel wat problemen mee met het programmeren, ik ben namelijk geen ervaren windows programmeur.

Dit programma zal als het klaar is onder een GNU licentie vallen en zal dus geheel kostenloos ter beschikking worden gesteld.

Ik wil wel weten of er hier mensen zijn die beta tester willen zijn?
Laat mij dit dan via een persoonlijk bericht weten.
Uiteraard ben ik er niet verantwoordelijk voor als het programma je koelkast leegzuip, je harde schijf laat crashen, je processor overhit raakt etc....
 
Mooi initiatief!

Tevens ben ik van plan om te zorgen dat je loops kan instellen in het programma en dat de instellingen naar de Mirage gestuurd worden.

Je kunt natuurlijk gewoon parasiteren op bestandsformaten van de bekende wave editors die dat wel ondersteunen. Dan hoef je daar zelf geen editor voor te bouwen.
 
Uiteraard gebruik ik ook de loop info welke in een wave file kan zitten, echter de Mirage zet het startpunt van een loop altijd op de start van een "page" waarbij 1 page 256 bytes groot is.
Het eindpunt van een loop staat aan het eind van een page maar kent nog een "end fine" waarmee je deze eerder in een page kan zetten.
Maaaaar........
De Mirage vind loops van een even aantal pagina's fijner dan een oneven aantal. En er zijn nog wat andere puntjes om rekening mee te houden bij een loop.
Gevolg is dus dat je niet echt op de looppunten uit een ander programma kan rekennen en je deze dus toch zal moeten forceren op Mirage looppunten. Dan dus liever zelf een loop editortje in elkaar prutsen.
Ik heb alleen op dit moment nog geen idee hoe ik dat window zou moeten doen maar goed...dat vind ik de uitdagingen van het zelf programmeren...."Wat is de beste manier om iets voor elkaar te krijgen, en hoe schrijf je dat wat je verzonnen hebt."

Voor de resample code die er in zit heb ik gebruik gemaakt van een library welke op het internet te vinden is (open source).
Ik zie net welk dat ik een ondergrens moet gaan instellen, een sample van 2,4 Mb op 44.1 Khz wordt omgezet naar 1.2 kHz.
En een sample op 1.2 Khz klinkt absoluut nergens meer naar.
Maar...zet je een hardcoded ondergrens in je programma of geef je mensen de keuze van een ondergrens instellen....
 
Inmiddels ben ik begonnen met het schrijven van de stereo naar mono conversie.
De stap van 16 bit naar 8 bit is hierna redelijk triviaal daar er al code inzit om dit te doen

De stereo naar mono conversie is nu ook geimplementeerd.

Nu nog 16 -> 8 bits.....
 
Laatst gewijzigd:
Zijn er hier dan zo weinig mensen die een Mirage hebben?!
De mooiste sampler ooit gemaakt, met een geheel eigen sound. ;-)
 
Ik denk dat je mensen niet moet limiteren in hoe crappy iets moet klinken. Ik heb hele creatieve dingen bereikt door eindeloos op en neer verhogen en verlagen van bitrate en frequentie.

Ik heb zelf geen Mirage maar ik ben me wel aan het oriƫnteren op een lo-fi sampler met liefst een paar lekkere filters. De Mirage heeft wel een boel nadelen, maar voldoet qua klank wel aan wat ik zoek.
 
Wat vind jij dan de nadelen van de Mirage als sampler?

Ja er zit niet zoveel geheugen in, maar aan de andere kant zijn je geluiden daardoor wel wat sneller geladen.
Bovendien vind ik het altijd een uitdaging om ondanks de beperkingen er toch leuke dingen mee te doen.
Zelf heb ik de Mirage al sinds begin jaren 90

Inderdaad heb je gelijk dat ik geen limiet moet instellen hoe crappy iets klinkt, dus wordt het een parameter om in te stellen wat de ondergrens is.
 
Wat vind jij dan de nadelen van de Mirage als sampler?

Ja er zit niet zoveel geheugen in, maar aan de andere kant zijn je geluiden daardoor wel wat sneller geladen.
Bovendien vind ik het altijd een uitdaging om ondanks de beperkingen er toch leuke dingen mee te doen.
Zelf heb ik de Mirage al sinds begin jaren 90

Inderdaad heb je gelijk dat ik geen limiet moet instellen hoe crappy iets klinkt, dus wordt het een parameter om in te stellen wat de ondergrens is.

De Mirage heeft een wat minder intuitieve interface en inderdaad heel weinig geheugen. Zelf vind ik het wel fijn als iets niet alleen goed klinkt, maar ook als instrument fijn werkt. Ik zit ook te denken aan een wat duurder exemplaar, bijvoorbeeld een Prophet 200x, iets van EMU, een beetje die hoek.

Maar je zou bij een bepaalde grens aan kunnen geven "This sample will become xxKHz if you continue to resample. Below xxKHz sounds will be severely distorted, do you want to continue? [YES]/[YES, DON'T ASK AGAIN]/[NO]".
 
Wat je daar zegt is inderdaad ook een optie, alleen wat is een redelijke ondergrens. Bovendien geeft het ene resample algorithme soms betere resultaten dan het andere.
Ik geloof dat het beste kwaliteit algoritme een filter gebruikt terwijl de laagste kwaliteit geen of een slechter filter gebruikt.
Bij omlaag resamplen geeft die laatste dus meer aliasing noise maar aan de andere kant kan dat weer z'n charmes hebben!!
Lastig dus
 
Wat je daar zegt is inderdaad ook een optie, alleen wat is een redelijke ondergrens. Bovendien geeft het ene resample algorithme soms betere resultaten dan het andere.
Ik geloof dat het beste kwaliteit algoritme een filter gebruikt terwijl de laagste kwaliteit geen of een slechter filter gebruikt.
Bij omlaag resamplen geeft die laatste dus meer aliasing noise maar aan de andere kant kan dat weer z'n charmes hebben!!
Lastig dus

Dus dan bouw je een dialoog venster met opties en een 'prelisten' knopje.
 
Ik ga jouw idee zeker in overweging nemen Bikkel.

In ieder geval kan het proggie nu zowel 8 als 16 bits inladen, en zowel stereo als mono.
Beiden worden automagically geconverteerd naar 8 bit mono....
Dus komend weekend maar eens de terugstuur code in elkaar prutsen.
 
hey, koel initiatief, heb zelf jaren met een een mirage gewerkt, dat was mijn leermachine voor midi, sampling en synths.
Heb hem alleen pasgeleden verkocht want ik deed er niks meer mee, te omslachtig, maar met zo'n editor moet dat wel goed werkbaar zijn denk ik!
Ga zo door dus :)
 
Niel, ik heb niet zozeer een volwaardige editor voor ogen als meer een tool om samples via midi over te kunnen sturen en looppunten grafisch in te kunnen stellen.

Bij de looppunten heb ik dan voor ogen dat een sample indien nodig geresampled wordt om de punten op Mirage vriendelijke plekken te krijgen.
 
De Mirage vind loops van een even aantal pagina's fijner dan een oneven aantal. En er zijn nog wat andere puntjes om rekening mee te houden bij een loop
het kan zijn dat het eerste bitje aangeeft of de loop aan of uit staat... de overige 7 bits worden dan gebruikt voor het loop point (waarbij dus word gesprongen met stappen van 2).

dit zelfde principe had bijv. protracker ook.
 
Nee 6 track....
De Mirage deelt z'n geheugen in pagina's. 64 kB geheugen is adresseerbaar met 16 bits...als je dan dus alleen de MSB (most significant) gebruikt krijg je dus pagina's van 256 bytes.
Door de manier waarop de Q Chip in de Mirage werkt vind ie het pretiger om met even loops om te gaan.
We hebben het hier tenslotte over geavanceerde technologie uit de eerste helft van de jaren 80.
 
Ah ok. Maar is het dan wel of niet mogelijk om de hoeveelheid multisamples met begin en eindpunt per part (lo/up) in te stellen van tevoren? Of moet je dan een verzameling samples in per 64kb proppen en dan op de mirage de start en eindpoints zoeken?
 
Niel, ik ga alleen aan waarom het nodig is om in mijn programma de looppunten in te stellen.
In principe vraagt de software in de mirage op wat de begin en eindpunten van de multisamples zijn.
Ik kan op dit moment nog niet zeggen of het mogelijk is deze remote in te stellen, ik vermoed dat dit geen probleem moet zijn.
Alles wat op de mirage zelf in te stellen is is ook via midi mogelijk.

Gisteren ben ik voorzichtig begonnen aan het instellen van loops via de software.....
 
Hee gek idee misschien, maar zou het niet grappig zijn om dit als een MIDI plug-in voor Cubase te verpakken? Dan zou je zelfs je samples samen met je track kunnen opslaan misschien.
 
Back
Top