Jatwerk? oordeel zelf..

Rubmanation

Cheers mate!
Lid sinds
13 mei 2005
Berichten
363
Locatie
Amersfoort
als ik radio luister is het internetradio Limbik Frequencies, en daar hoorde ik de track Shif van CiM. Ik vond het gelijk een lekker lopende track. Dus ik wat meer opgezocht over die zogenaamde CiM. Stuit ik via de zoekmachine op een artikel van 3voor12, wat gaat over dat deze producer, tevens uit Engeland, waarschijnk een sample heeft gebruikt uit de track 'Trojan Horse' van the Black Dog. 'Bewijs' is er ook te vinden bij dat artikel, in de vorm van audiofragmentjes. Oordeel zelf...
artikel "The Black Dog plagieert CiM!?" 3voor12
En wat ik me afvroeg; zijn er misschien ook andere en beroemdere gevallen van (eventuele) plagiaat pleging?
 
Als ik het artikel goed begrijp is het juist andersom, dat The Black Dog een sample uit het nummer van CiM gebruikt heeft, toch?

Maar over de twee nummers, ik zou t zo niet weten wie er hier gelijk heeft. Maar het gebeurd natuurlijk wel vaker. Alleen is het wel zo aardig om de sample 'even' te clearen voor je het nummer uitbrengt. ;)
 
:erm: je hebt gelijk, ik heb weer nie goed gelezen.
anyway, kvond de gelijkenis wel overduidelijk trouwens...
 
De gelijkenis is inderdaad zeer duidelijk. en het is ook triest om het niet gewoon te geven dat je een sample gebruikt hebt, maar...........


Lekker f^&ckin boeiend. Iedereen samplet in deze tijd en de helft van de muziek valt bijna af als je geen samples van anderen zou mogen gebruiken. Ik bedoel, het is veel erger dat ze echt goede muziek verneuken door hiervan te samplen en er gewoon slechte muziek mee te maken. Dit gebeurd wel erg vaak naar mijn mening. Lekker meerijden op het succes van een ander.

en wanneer is iets plagiaat? Is het plagiaat als mensen iets van je samplen, of is het alleen plagiaat als het ook nog herkenbaar is als iets van iemand anders?
Mensen als dj shadow en squarepusher hebben al hun beats uit oude platen gesamplet (met hun natuurlijk duizenden anderen), maar daarbij hoor je (bijna) niet waar ze het van hebben gesamplet omdat ze het heel anders gebruiken. Persoonlijk vind ik dit geen plagiaat, maar creatief gebruik maken van de middelen die je hebt.

Uiteindelijk is dit natuurlijk een discussie zonder einde...

Maar het blijft natuurlijk triest dat je dan niet even toegeeft dat je die sample gebruikt hebt. Dat is in deze situatie wel duidelijk dat dat gebeurt is.
 
jullie hebben allebei gelijk. Tuurlijk zijn er natuurlijk tal van goed artiesten/muzikanten op te noemen die zon beetje al hun werk hebben opgebouwd hebben uit samples en daarme terecht succes hadden/ hebben. en of dat plagiaat is of niet.. lekker boeiend idd
Maar in dit geval snap ik het ff niet. Die sample waar het hier om gaat is imho de bepalende factor voor de sfeer van de track dat ze teveel op elkaar gaan lijken. Zoiets wat zoveel invloed heeft op een track, wil je toch gewoon zelf gemaakt hebben? dan spreek ik geeneens als een echte synthfreak, want dat ben ik niet. Maar wat vinden jullie ervan?
 
ik sample zelden anderen.. maar dat heeft meer te maken met dat ik het zelf wilde doen.. en zelf wilde uitzoeken hoe ik bepaalde sfeer kreeg... persoonlijk zou ik dan ook minder trots zijn op een liedje, als ik wist dat 99% rechtstreeks van een sample-cd kwam.. maargoed.. als je diezelfde sample-cd weer in 100stukkies knipt.. en dan gaat spelen met die 100stukkies.. das dan toch weer een vorm van ambacht...

ik heb meer hekel aan mannekes die geen beats kunnen bakken.. maar dan toch in de shop zitten.. ik ben een producer.. want ik heb 20gig aan loopjes gedownload van piratebay.. dan aan sample-cdtjes of samplen ansich..

het ligt zegmaar niet aan je materiaal.. maar wat je ermee doet..
 
Muziek die op bestaande nummers lijkt/gebaseerd is, is van alle tijden, en aan de contest te zien heeft men er op dit forum ook geen problemen mee. :)

Als je maar eerlijk vermeldt wat de bron is he.
 
Back
Top