Prophet VS Slecht?

HEXAGON

Gedeactiveerd account
Lid sinds
28 september 2006
Berichten
2.825
de laatste tijd heb ik verschillende Prophets VS tegengekomen ,aan goedkope prijs.

Waarom ? Is die niet goed?
 
Als je voor +/- 1000 euro een funkelnagelneue Mono Evolver Keys of Poly Rack koopt dan is er opeens een soort van alternatief voor de Prophet VS. De discussie is elders al gevoerd en het moge duidelijk zijn dat de Prophet VS niet vervangen kan worden door een Evolver en omgekeerd, maar het is wel een beetje de zelfde hoek in synthesizerland.

Maar 1000 euro voor een Prophet VS is uiteindelijk nog niet zoveel geld hoor, hij is toch nog redelijk zeldzaam en uniek.
 
Origineel geplaatst door pal
Probeer je de prijs te bashen?
Ik zie ze nooit goedkoop helaas.

Ik probeer te weten te komen waarom mensen niet meer willen geven.

Destijds was het minimum 1500e.

Is het omdat die deels digitaal is of omdat er zeldzame componenten in zitten?

1100 vind ik gewoon een bargain!

Klinkt deze als een PPG?
 
Ik haat Oostenrijks. Zelfs tekstueel vind ik het moeilijker te lezen dan gewoon Duits :S
 
Origineel geplaatst door HEXAGON
Ik probeer te weten te komen waarom mensen niet meer willen geven.

Destijds was het minimum 1500e.


destijds in de zin van 5 jaar geleden ofzo?
 
Aan een klankbeschrijving heb je over het algemeen niets...

Aan een voorbeeld mp3 wel:

LuisterMij

P.S. "mansher" hierboven had al een link geplaatst naar de site waar ook deze workshop mp3 vandaan komt
 
Origineel geplaatst door bikkel
De discussie is elders al gevoerd en het moge duidelijk zijn dat de Prophet VS niet vervangen kan worden door een Evolver en omgekeerd, maar het is wel een beetje de zelfde hoek in synthesizerland.

Absoluut, ik hoor in de workshop vrij veel geluiden die erg doen denken aan een (Poly) Evolver.

Origineel geplaatst door HEXAGON
Klinkt deze als een PPG?

Neen, geheel anders. De PPG (Wave?)-sound haal je uit een alleen uit PPG en voor een groot gedeelte ook wel uit de Waldorf MicroWave I en nabije familie. Niet gek ook, dezelfde ontwerper (Wolfgang Palm), en de MicroWave I gebruikt als bron eigenlijk een PPG-on-a-chip.
Latere MicroWave II en XT's zonder deze chip lijken trouwens alweer aanmerkelijk minder.

Waarom klinkt het anders? Er staat allebei 'wavetable' op, maar het principe is geheel anders.
Waldorf heeft vrij herkenbaar klinkende wavetables, die een extra dimensie hebben (1 wavetable bevat meerdere osc-golfvormen waar je doorheen kan scrollen).
De Prophet VS en latere Evolver gebruiken statische wavetables, een enkel frame zeg maar, waar je niet doorheen kan scrollen. (Prophet 2002 heeft er trouwens ook een aantal aan boord).
Persoonlijk vind ik deze wavetables ook iets 'saaier' of tenminste minder markant.

Prophet VS heeft dan wèl weer vector synthese "over" 4 wavetable bronnen heen.
Eigenlijk is dit gewoon patch-controle over gestuurde layering, om het maar bot te zeggen.
En met dit soort layering kan je natuurlijk leuke dingen doen.
Op zich is met een moderne MIDI controller veel van het 'vector'gebeuren tegenwoordig goed na te bouwen op allerlei synths, ook al zijn het eigenlijk geen vectorsynths.

Dit alles natuurlijk niets ten nadele van een Prophet VS, toch écht wel een klassieker.
Het onbetrouwbaarheids-verhaal hoor ik toch wel van meer kanten, met name het custom chipje CEM 5530 (slecht tot niet verkrijgbaar). Wel weer interessant: http://electro.diy.free.fr/dossiers/dossiers.php?id_dossier=24
 
Laatst gewijzigd:
Als je voor +/- 1000 euro een funkelnagelneue Mono Evolver Keys of Poly Rack koopt dan is er opeens een soort van alternatief voor de Prophet VS. De discussie is elders al gevoerd en het moge duidelijk zijn dat de Prophet VS niet vervangen kan worden door een Evolver en omgekeerd, maar het is wel een beetje de zelfde hoek in synthesizerland.

Ik denk dat we beter de evolvers niet met de vs vergelijken ondanks dat ze allebei waveform oscilators en dezelfde maker hebben...2 van de meest karakteristieke eigenschappen van de vs zijn natuurlijk de envelopes en het feit dat je 4 waveforms kan kiezen en tussen die vier kunt interpoleren (wat de evolver niet kan).

Dit en een een hoop andere zaken als de "analoge" cem signal path ;

CEM 5530 *2 30-Channel S/H
CEM 5510 *4 8-Channel fast S/H
CEM 3379/CEM3389 *8 VCF/VCA signal processor
CEM 3360 *4 Dual VCA
CEM 3365 *2 Fast Dual DAC Multiplier)

en natuurlijk 12 bit, loopable env's etc zorgt natuurlijk voor een unieke sound....

Als ik haar hier vergelijk met andere synths,is het snel duidelijk dat de vs een eigen persoonlijkheid heeft,en naast een werkpaard ook nog een ware kameleon is...Het is bvb verkeerd te denken dat omdat de vs geen analoge oscs heeft dat ie daarom niet dik of analoog kan klinken,het belangrijkste is natuurlijk welke waveforms je gebruikt en hoe je verder de bread and butter truukjes kent om je sound op te dikken vanuit hoe je de synth programmeert...Er zitten standaard een paar leuke waveforms in,maar het wordt pas echt leuk als je zelf waveforms gaat toevoegen...Natuurlijk geeft het feit dat de waveforms 12 bit zijn een degelijke (grainy/aliasing) korrel aan de sound,maar dat maakt naar mijn mening de sound alleen maar beter...Als ik bvb wat memorymoog (+) of prophet 5 (rev 3.2) waveforms gebruik,niet interpoleer en beide lfo's gebruik om lichte detuning op de oscs te zetten,dan kan deze bak schaamteloos naast eerder genoemde meedingen voor de hoodprijs....Aan de andere kant als ik bvb cs60 waveforms combineer met SY1 waveforms en dan ga interpoleren en de env's ga loopen,dan krijg je weer ongeloofelijk airy evolutieve sounds...Ook de unison functie met detune, de interne stereo chorus en de stereo panning (per voice) zijn fijne tools om te sculpten...Verder kun je natuurijk gelijk welke waveform van gelijk wat in dit beestje stoppen wat de mogelijkheden eindeloos maken...

Op het eerste zicht is de vs natuurlijk minder intuitief dan bvb een obxa of andere synths voor "the digital era",omdat ondanks de vele drukknoppen de meeste parameters (ook het concept is anders) met één enkele schuiver moeten ingevoerd worden.Er zijn natuurlijk alternatieven zoals pc editors en midicontrollers,en ik moet zeggen dat bvb de editor de synth veel toegenkelijker maakt...(waar blijft die editor van de andromeda nou???}:|,dan kan iederéén echt van dit machien genieten...).Laat het feit dat de vs een aparte persoonlijkheid heeft je niet afschrikken,deze synth is echt een beest,ze betovert je eens met rauwe "analoog" klinkede shit waar je muren van trillen tot echt zweverige evolutieve stuff waar je uren naar kunt luisteren...Ik zou haar voor geen geld meer willen missen,en ze voelt zich hier thuis met haar broertjes en zusjes :luv:

Ik denk dat een vs een ideale all rounder is voor de bread and butter sounds,en daarnaast nog een hele andere wereld biedt...Ik gebruik em vooral voor IDM of minimal,maar je kan er ook perfect alle andere stijlen mee maken afhankelijk van hoe je de synth gaat proggen (duh).Zo kan ze bvb ook echt van die pgg bells maken (hoe de vs zich verder 1 op 1 verhoudt met de pgg sound kan ik jammer genoeg niet uit eigen ervaring over oordelen) of echt foute cheesy stuff...You name it,she's got it ;)
 
Bedankt allemaal,idd ik ben (al lang)op zoek naar die aliasing sound juist daarom mijn benieuwdheid.

Ben nu wel aan lo-band dus die mp3 zal ik later dl'den.

ik heb een track van een film waar zon aliasing sound in komt en ik wil exact hetzelfde,ik zal em is uploaden,zo kunnen jullie mischien mij zeggen of het een VS is.

Ik heb zon prophet VS emulator op mijn scope kaart maar het is niet crunchy genoeg.
 
Ik heb zon prophet VS emulator op mijn scope kaart maar het is niet crunchy genoeg.


Ik moet je daar gelijk in geven,ik heb de vectron ook,maar die is niks tegen de vs...Maar dat zal voor niemand wel een verassing zijn...
 
Back
Top