Hoe kan ik het beste audio scratchen?

Kwyjibo

Nieuwkomer
Lid sinds
3 Maart 2005
Berichten
22
Hallo,

Om mijn arsenaal aan effecten uit te breiden ben ik op zoek naar een manier om audio te kunnen scratchen met behulp van een draaitafel. Ik heb gekeken naar Final Scratch, maar ik weet niet wat de respons is van zo'n ding plus het is een flinke investering voor iemand die verder nooit draait. Zijn er misschien draaitafels (CD of vinyl) waarbij ik audio (wav) naar de tafel kan sturen via USB of firewire en deze kan scratchen?

In het ideale geval zou ik natuurlijk een plugin in Logic willen hebben die ik kan besturen met een draaitafel... maar goed, dan moet ik denk ik bij de heren van Stanton aankloppen. Er zijn geloof ik wel plugins die audio scratchen, maar die zou ik dan met een draaiknop of schuif moeten besturen en dat is niet echt een lekkere manier om te scratchen.
 
Als ik het goed begrijp wil je dus alleen af en toe een scratch effect in je tracks gebruiken...? Best zonde inderdaad om dan veel geld uit te geven. Misschien kun je toch een cd-speler met scratch functie kopen en het scratchen gewoon opnemen in logic. Maar ik zou denk ik toch voor een plugin gaan als Devine Machine Lucifer2.
 
In Fruit Loops zit toch een draaitafel simulator dacht ik?
Met een yamaha SU700 kun je ook scratchen via de ribboncontroller.
Voor de rest blijft de real thing natuurlijk het beste!
 
Er is een apparaatje dat je op je mengtafel kan klikken waarmee je mp3's of wav's zou kunne scratchen op je pc.
Pas bij Feedback Rotterdam gezien. Het is gewoon een soort wieltje wat op je plaat rust.
 
Dat Behringer apparaatje ziet er wel interessant uit, jammer dat ie alleen maar phone inputs heeft (geen USB). Iemand ervaring met de Tweakalizer? Hij ziet er niet uit trouwens.. maar kost ook geen drol.

En PC dingen zijn voor mij geen optie.. werk op Mac.
 
scratchen is een vak apart, dat leer je niet ff in een paar uurtjes.
Om overtiugend te kunnen scratchen zou je toch echt draaitafels moeten hebben!
Wat wil je precies vraag ik me af, gewoon ff een plaatje heen en weer halen kan iedereen, maar beatscratchen
vergt echt wel wat meer leertijd.
 
Het echte beatscratchen was ik ook niet van plan, dat laat ik over aan de pro's. Ieder z'n vak. Het gaat mij er meer om dat ik wat creatieve effecten toe kan voegen, geluiden die je alleen met een draaitafel kunt maken en niet met een knopje of schuifje. Maar misschien overschat ik wel wat ik er mee zou kunnen, dus vandaar dat ik iets simpels zoek, geen dure hi-end oplossingen.
 
ik ken iemand met die tweakalizer, maar hij is ontzettemd gammel. ik heb er wel even mee gespeeld maar niet echt op scratch funties gelet. Delay en filter waren wel ok voor dat geld. Als send op je mengtafel kan die nog best geinig zijn
 
Als je een mpc hebt, daar kun je redelijk op scratchen. Gewoon je parameter schuif naar de pitch routen en leer jezelf scratchen met een schuif en een drumpad. Ik heb het mensen zien doen en gaat nog redelijk goed. Wel even goede samples uitkiezen....:dj:
 
Origineel geplaatst door Kwyjibo
Het echte beatscratchen was ik ook niet van plan, dat laat ik over aan de pro's. Ieder z'n vak. Het gaat mij er meer om dat ik wat creatieve effecten toe kan voegen, geluiden die je alleen met een draaitafel kunt maken en niet met een knopje of schuifje. Maar misschien overschat ik wel wat ik er mee zou kunnen, dus vandaar dat ik iets simpels zoek, geen dure hi-end oplossingen.
Als je het echte beatscratchen niet van plan bent waarom wil je het dan met een draaitafel en of iets dergelijks ?
als je zoon soort hands on controle wilt moet je het ook helemaal leren anders lukt het toch niet ...

je kunt dit soort efecten allemaal na maken door veel samples knippen en plaken en met pitch/tempo/reverse te spelen (+ soms een berg effecten)

Mischien is het wel handig om je wat meer te verdiepen hoe je doet scratchen dan weet je ook hoe je het kan namaken voor in producties.(of wil je het voor live toepassingen ?)

Ik kan je ook wel een "scratch vinly" samplen dan heb je mischien wel al een (idee) brongeluid.

of heb je al voorbeelden/ideeen van wat voor een soort efecten/scratches je wilt toepassen maar weet niet precies
hoe ze worden gemaakt (wil het wel proberen uit te leggen). Je hebt nl verschillende "scratches" bijv. transformer, Hamsters, stabs, cuts enz ...

Ik moet er nog ff verder goolgen ik had er een mooie handleiding over vroeger ...
 
oeh dione dat is een matig progje zeg hahahaha

ontopic: check die fruity loops scratch thingy maar even.
 
ik denk drie dingen

-draaitafels + platen
-cd speler met scratchfuncties
of wat ik zelf ook doe

-scratch effecten met een leuke groovesampler

bv
turntable sim
reverse
dj fx looper

kijk, het kan leuk lijken echte draaitafels en dat is het ook echt
maar met een toffe sampler kan je dat SOORT geluiden ook echt mooi eruit halen

het is gewoon, je moet het en tijdje afwegen en dan je keus maken

succes ermee :)
 
met virtual dj kan dit bijvoorbeeld.
En met een hoop andere dj software ook.
Download je daar een demo van en dan ben je goedkoop klaar.

Als je inderdaad een beetje weet hoe scratch samples in elkaar zitten, kun je het in een simpel wave editor programma ook zelf maken. Spelen met reverse, pitch en volume. :)
 
Back
Top