donor klavier

Nicolas 2000

It's a household name
Lid sinds
17 november 2005
Berichten
13.527
Locatie
Bij Herentals, België
Wat ik zoek is een donorklavier (2 octaven of meer) om in een synth in te bouwen. De enige vereiste is dat ik per toets ergens een plekje voor en achter het toetscontact vind waarop ik zeg maar een draadje kan solderen. Ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel. Al wat ik nodig heb zijn de klaviertoetsen om op te drukken, en qua elektronica niet meer dan een open/dicht contact per toets.

Nu is mijn vraag: kan ik daarvoor veilig om het even welk keyboard/synth/orgeltje als donor gebruiken, of zijn er (veel) modellen waarbij bv door het gebruik van een circuitboard het allesbehalve evident is om per toets een punt vlak voor en na het contact te vinden? Bijkomende eis is uiteraard dat het indrukken van een toets enkel die 2 punten verbindt en niet allerlei andere ongein uithaalt met andere contactpunten.

In het kort: kan je ieder donorklavier eenvoudig reduceren tot "toetsen met een schakelaartje onder" of ligt het wat moeilijker?

Ik heb bv geen zin om een heel circuit op willekeurige plekken door te gaan meten of in een flatcable te moeten klooien.
 
De toetsen van een orgel komen het meest in de buurt denk ik (1 contact per toets).

De meeste moderne toetsenborden zullen een matrix hebben die je moet scannen.
 
Mja, ik dacht voor mezelf om een oude bontempi of zelfs zo'n bakkelieten magnus orgeldingetje te scoren, omdat die full size toetsen hebben, niks kosten en met de fiets thuis te brengen zijn. Daar dus geen probleem.

Maar iemand anders heeft nog een euhm Casio liggen waarvan hij het klavier wilt gebruiken. Een model van pakweg 8 jaar oud, geen al te complex model. Maar als ik daar de toetscontacten niet eenvoudig van kan isoleren, dan doen we de moeite van het opsturen niet.

Kleine verandering aan de vraagstelling dus.

Welke instrumenten hebben een geschikt klavier en zijn veelvuldig goedkoop of gratis (bv indien stuk) te krijgen? Minstens 2 octaven + volgende do, liefst full size toetsen. Gewoon om een paar ideetjes op te doen.

Ik denk dus voorlopig aan:

bontempitje

Bontempi%20-%20Hit%20Organ%20.jpg


Magnusje

magnus.jpg


magnus_chord_organ3.jpg


In een noodgeval dit kreng als die toetsen full size zijn (maar liefst eentje dat op een do begint en eindigt!):

f9_1_b.jpg.w300h188.jpg


3c_2.JPG


Zo'n dingen dus. Als ik zo een redelijk lijstje bij elkaar heb, kan ik op Marktplaats vragen of iemand bij mij in de buurt zo nog iets heeft staan dat stuk is, en dan kan ik erom.

Ik veronderstel dat in die klavieren de contacten overduidelijk te vinden zijn, en de rest van het klaviercircuit ook eenvoudig te verwijderen valt.

Zeg me even als 1 van opgenoemde krengen een ongeschikt klavier heeft!


(spring reverb is inderdaad leuk en makkelijk uit een orgel te isoleren, maar ik heb echt geen mogelijkheden om een slooporgel te huisvesten)
 
Maar iemand anders heeft nog een euhm Casio liggen waarvan hij het klavier wilt gebruiken. Een model van pakweg 8 jaar oud, geen al te complex model. Maar als ik daar de toetscontacten niet eenvoudig van kan isoleren, dan doen we de moeite van het opsturen niet.

Nog los van de matrix-opzet zijn dat ook nog 's rubber/koolstof contacten, die hebben een behoorlijke weerstand (elektrisch dan, niet mechanisch) Mogelijk te groot voor wat jij ermee wilt doen.
 
Als de weerstand niet meer dan 4kohm is, zijn ze nog bruikbaar. Tenminste, als de weerstand van het contact een beetje constant is.

Bedankt voor de tip! Als 1 van opgenoemde instrumenten zo'n contacten heeft, verwittig me dan ook even.

Iemand nog ideetjes waar ik naar kan zoeken? Maar dus niks van enige waarde, bv een sk-1 ga ik echt niet slopen en ik wil ook niet vragen naar dingen met nog enige geldwaarde. Gewoon een kreng om mee te klooien :). Het moet ook ocourant te vinden zijn zodat ik kans maak het bij mij in de stad te vinden, want 6.5 euro verzendkosten + de moeite die de verzender moet doen is te veel voor wat het gebruikt gaat worden. Vandaar dat ik bv aan die bontempi en magnus dacht.
 
Als de weerstand niet meer dan 4kohm is, zijn ze nog bruikbaar. Tenminste, als de weerstand van het contact een beetje constant is.

Ik heb hier nog zo'n printje met rubbercontactjes liggen en daar meet ik ongeveer 300 tot 400 ohm, beetje afhankelijk van hoe hard ik 'm indruk.
 
oops...

je KAN eventueel de onderkant er vanaf slopen ter plekke maar ik denk niet dat het erg gewaardeerd wordt.

tenzij je met en heeeeeeeeeeeeeeel mooi bosje bloemen aan komt zetten natuurlijk...

bliepbliep
 
Ik heb een Philicorda voor je liggen, mag je zo gratis hebben mits je het wat vindt natuurlijk :)

Turbo
 
Origineel geplaatst door turbo2tone
Ik heb een Philicorda voor je liggen, mag je zo gratis hebben mits je het wat vindt natuurlijk :)

Turbo

Da's helemaal heiligschennis om die te slopen...
 
Ik zet bij gelegenheid wel een advertentie.

Dus als je over enige tijd op MP ziet

"gezocht in Delft: een kapot Bontempi of Magnus speelgoedorgeltje of ander waardeloos klavierinstrument met minstens 2 octaven (=15 witte toetsen), omdat ik het klavier nog kan gebruiken. Ik kom het zelf ophalen. Ik zoek geen spullen die nog waarde hebben omdat het instrument dus gesloopt gaat worden. Het maakt niet uit wat voor iets het is, de enige wens is minstens 2 octaven niet afgebroken klaviertoetsen van normale grootte, uit om het even welk elektronisch muziekinstrument"

Dan weet je welke weirdo erachter zit :).
 
Origineel geplaatst door turbo2tone
Ik heb een Philicorda voor je liggen, mag je zo gratis hebben mits je het wat vindt natuurlijk :)

Turbo

Werkt hij nog? Want die heeft natuurlijk wel mooie toetsen.

Euhm apart van dit project zocht ik eigenlijk wel een philicorda (om op te spelen dus :)). Maar dat wel de enkelklaviers met de ronde toetsen. Dubbelklaviers zijn te groot en klinken niet vet genoeg, en hetzelfde geldt voor die enkelklaviers met schuifknoppen. Veel te clean.

Maareuh eigenlijk moet ik me inhouden want ik heb er geen plaats voor. Die 2000Gt is nogal een brok :).
 
Haaii daar was ik weer!

Mijn laptop is stuk vandaar de late reactie maarrrrr...

De philicorda is enkel klavier met ronde draaiknoppen hij is perfect werkend op de
volume pot na, die moet schoon gemaakt/ vervangen worden.

en....

In een poging het apparaat op te knappen (door een ander) zijn de schroeven van de onderplaat
losgeschroevd en nooit meer terug gedaan.
Dus als je het wat vindt let me know

Turbo.

PB me maar voor fotos
 
Hoi Turbo2Tone!

Eerst en vooral wil ik zeggen dat ik het enorm tof vind dat je een philicorda uit de oude, echt vette reeksen zomaar gratis aanbiedt!

Maar ik heb er niet echt plaats voor (ik zou beugels moeten maken zodat hij op het orgel, boven het keyboard komt te staan, maw ergens tegen het plafond ;)), en verder woon je 112 km van mij vandaan, wat zonder auto en OV jaarkaart toch wel een hele afstand is.

Ik vrees dus dat ik deze zal moeten laten schieten! :confused: (EDIT: zie enkele posts verder :))

Maak er aub iemand anders blij mee. Iemand met een voorliefde voor cheesy muziek, watervet klinkende orgelakkoorden, de Jos Bosmans Show, kortom iemand die dit orgel in ere houdt door er op te spelen. Want het blijft een topstuk voor de muzikant!

Moest ik het nemen, zou ik een werkende philicorda uit de "goede reeksen" zowieso nooit gebruiken als klavierdonor, laat dat duidelijk zijn :engel: . Ik zou er op spelen tot de politie aan de deur staat. :maffia:

Wat mijn vragen ivm donorklavieren betreft: dank je voor de uitleg iedereen!

Ik zit nu te spelen met het idee om de dingen toch anders aan te pakken dan ik eerst in gedachten had. Niet zomaar de tigste analoge synth waar de wereld echt niet op zit te wachten, maar iets waar ik mijn creativiteit in kwijt kan en bovenal veel van kan leren. Want ik ben hier eigenlijk aan begonnen om mezelf elektronica aan te leren. Ik heb tig jaar theoretische elektriciteit en elektronica gehad van technisch middelbaar tot MSc universitair niveau, maar die lessen zijn zo opgebouwd dat je er in de praktijk zeer, zeer weinig mee kan. De eenvoudigste Vellemankerstboom is voor mij een mysterie. Nuja was, want ik heb mezelf toch al het 1 en ander bijgeleerd :).
 
Laatst gewijzigd:
Tip:

Die bontempi hit-organ toetsen zijn erg ongeschikt. Echt kwalitatief kut toetsen, stroef, te licht, de hele meuk. Wél zijn ze soort van fullsize.
 
Echt kwalitatief kut, stroef, te licht, de hele meuk

Dat klinkt precies zoals ik denk dat heel mijn eerste synth in elkaar zal zitten :D

Even serieus, bedankt voor de tip.
 
How euhm, wacht even wat die philicorda betreft. Ik bedenk me net het 1 en ander. Ik heb mogelijk wel interesse. Ik PM je wel en ik maak er daarna een aparte post van.

Het is altijd wat wikken en wegen, en sommige dingen gaan pijn doen, maar ik denk dat dit het moment is voor mij om eens heel goed na te denken over welke richting ik uit wil gaan, en welke richting ik uit KAN gaan met de hobby.

PM komt eraan ivm de philicorda!
 
Zo, knoop doorgehakt. :bekdicht:

Ik hoop dat er iets mooi te regelen valt met de phlicorda en mijn orgel, zodat iedereen tevreden is.

De vraag van het donorklavier is trouwen ook van de baan, daar heb ik ook een alternatieve oplossing voor gevonden.
 
Back
Top