klavier voor piano én synth - een goeie 'tussenin'

Ach wat dat met die piano vleugels en hun klavier is. Hoeveel mensen hebben daadwerkelijk op een vleugel gespeelt? Zowieso, ook iedere vleugel zal anders spelen, afhankelijk van het gebruikte materiaal, de weerstand van de onderdelen etc etc etc.

En dan heb je nog upright piano's. Die zijn een stukje zwaarder zelfs nog. Zo zwaar speelt een grand opzich niet. Je kan beter kijken naar iets wat voor jou lekker speelt. Ik vind persoonlijk M-audio erg ruk spelen en over die CME was ik ook niet zo te spreken. Oberheim/Viscount en Fatar vond ik daarintegen wel erg lekker. Maar goed ik speel thuis op een Ensoniq en die speelt eigenlijk best zwaar (als ik het nu ga vergelijken). Maar goed het is maar wat je gewend bent en wilt.

Maar toch, orgel op gewogen sux ! (Of je moet de velocity uitschakelen)
 
Op een 'gewogen' klavier is de aanslag beter te doseren. Perfect voor piano (en aanverwante percussieve sounds), maar m.i. minder voor alle andere toepassingen (leads, pads, orgel, etc). Het is ook wel slim om te testen hoe je synth(modules) reageren op velocity van zo'n midiklavier. Ik heb laatst zo'n xboard49 aangeschaft en mijn synths reageren allemaal anders op de aanslag van dat ding. Er zit eigenlijk geen enkele velocitycurve in die echt lekker speelt, d.w.z. goed doseert... Als je dat op je synth kan instellen heb je al meer mogelijkheden natuurlijk..
 
Origineel geplaatst door Slipperman
Ach wat dat met die piano vleugels en hun klavier is. Hoeveel mensen hebben daadwerkelijk op een vleugel gespeelt? Zowieso, ook iedere vleugel zal anders spelen, afhankelijk van het gebruikte materiaal, de weerstand van de onderdelen etc etc etc.)

Het spelen op een vleugel is organischer vanwege het mechaniek. Je voelt min of meer het mechaniek.
Uiteraard zitten er verschillen in ik heb vroeger twee vleugels gehad een Grotrian Steinweg en daarna een samick. Beide trouwens een erg goed mechaniek maar mijn voorkeur ging naar de Grotrian die versloeg ondanks zijn 100 jaar de samick qua aanslag. Niet qua klank daar was de samick overtuigend de winnaar.
Maar Yamaha vind ik qua aanslag weer niks. Niet op een piano en niet op een vleugel.
 
Back
Top