Is het mogelijk om...

B3-jojo

Hammond Wizard
Lid sinds
15 februari 2006
Berichten
116
Locatie
Enschede
Hallo,

ik zat vannacht te piekeren over een vraag die ik eigenlijk al langer heb.

Is het mogelijk om een workstation (motif, phantom ect.) om te zetten naar je computer?

Ik heb er erg weinig verstand van, maar in een workstation zit een keer zo'n 128mb aan geluidjes en het is toch gewoon een midicontroller die een klein computertje aanstuurd?

Sommige oudere planken zijn al wel omgezet naar een VST zoals een Korg M1 en Korg X5D.

:confused:

't Zou wel slecht zijn voor de markt als dit makkelijk te doen was, maar waarom is het zo moeilijk of onmogelijk?
 
als je het 1 op 1 wil dan moet iig eerst de sound en engine roms worden uitgelezen want inhoud dat deze fysiek uit de synth moeten worden gehaald en in een speciale reader moeten worden geplaatst...
en uiteraard moet er daarna nog het 1 en ander worden geschreven zoals de interface op het scherm, de connectie met je input devices etc etc om alles te kunnen laten werken op de pc...
 
Ik heb een Kurzweil K2600xs, maar ga em verkopen. Ik vind de geluiden super en wil die ook eigenlijk wel houden, als dat kan.
 
Origineel geplaatst door B3-jojo
Ik heb een Kurzweil K2600xs, maar ga em verkopen. Ik vind de geluiden super en wil die ook eigenlijk wel houden, als dat kan.

2 weken vakantie nemen, en dan alles multi samplen, zonder de modulaties, dus de kale sounds, en geen filters, geen fx
Dan kun je ze gebruiken, in bv ene softsampler, maar hetzelfde klinken zullen ze nooit meer doen.
 
In je Kurzweil zit inderdaad oa. een "computertje", maar dit is wel een heel ander soort computertje dan die op je bureau!

Dus stel dat je alle data uit de Kurzweil hebt kunnen lezen (wat al niet triviaal is, zoals 6-trak al zei), dan kan je nog niet zomaar het programmaatje uit de Kurzweil op jouw PCtje laten draaien.

Dat Kurzweil programma is trouwens ook niet een simpel programmeerwerkje hoor! Dat kan behoorlijk wat meer dan alleen wat samples uit z'n ROM afspelen. Daarom is die K2600 ook behoorlijk wat prijziger dan een Korg M1.

Er zijn trouwens wel programma's om synths "leeg te samplen", door geautomatiseerd alle patches uit je synth af te spelen en die op te nemen. Bijv. Sample Robot: http://www.samplerobot.de/english/index_b.php

Het resultaat is dan een grote sample library die je met een softsampler af kan spelen. Op deze manier verlies je natuurlijk wel veel van de expressiemogelijkheden van je originele synth, maar als jij tijdens het spelen toch niet aan allerlei knoppen draait om het geluid te veranderen dan merk je daar niet zo veel van. Echt precies hetzelfde zal het trouwens dan ook nooit klinken.
 
Ik denk wel dat dat mogelijk is, immers worden oude spelcomputers van Nintendo, Sega, Atari etc. ook al jaren geëmuleerd op de pc en volgens mij verschilt dat principe niet zo heel veel met wat jij wilt.
In het sequencerprogramma zou je als VST dan alleen het displaytje van het workstation te zien krijgen, maar daar is vast wel een GUI omheen te bouwen en knoppen van je eigen midicontroller kun je dan wel toewijzen aan de oorspronkelijke knoppen.
 
Verschilt niet zoveel?

Wat doe jij dan aan programmeerwerk? :D

DSP en custom gebouwde ASICSs zijn hele andere koek dan de general-purpose chipjes waarvan alles al bekend is, datasheets incluis. Allereerst is er de verkrijgbaarheid, moet je alle documentatie bij elkaar zien te schrapen, en als je 't ding eenmaal hebt mag je alles gaan reverse-engineeren.

Kurzweil heeft VAST; eer dat je dat geemuleerd krijgt (en het legaal doet; bij reverse-engineering en klonen zit je met een oerwoud van wetten) ben je ook al een paar jaar verder. Om het dan ook nog eens soepel en bugvrij te laten lopen; dat lukt grotere softwarehuizen zelfs nog niet eens fatsoenlijk. Als je geen die-hard guru-niveau programmeur bent, vergeet 't dan maar helemaal.

Vind je de sounds leuk? Gewoon houden dat ding dan en doorsparen, of vervangen door de rackversie. Je maakt wel verlies bij het verkopen, maar het ding is dan compacter.

Zelfs kant en klare softsamplers (Kontakt) kunnen VAST niet zomaar imiteren.

Origineel geplaatst door B3-jojo
Sommige oudere planken zijn al wel omgezet naar een VST zoals een Korg M1
Door Korg zelf. Die alle specificaties en datasheets hebben. En een leger aan programmeurs dat er al jaren ervaring mee heeft.

en Korg X5D.
Waar dan?
 
Ik heb ook een K2600XS maar dat is wel het laatste apparaat dat ik verkoop. Over 40 jaar ontdek ik daar waarschijnlijk nog steeds nieuwe mogelijkheden.

gewoon houden!!
 
Origineel geplaatst door OJS
Ik heb ook een K2600XS maar dat is wel het laatste apparaat dat ik verkoop. Over 40 jaar ontdek ik daar waarschijnlijk nog steeds nieuwe mogelijkheden.

gewoon houden!!

Jij snapt het :D
 
Op deze manier verlies je natuurlijk wel veel van de expressiemogelijkheden van je originele synth

Veel of alle? Zegmaar geen toetsgevoeligheid meer? Dat de FX wegvallen doet me niet veel.

Ik weet echt weinig van de technische kant, maar ik maak er wel goed gebruik van.
Ik speel met de "band" nummers van Jordan Rudess en Niacin (john novello). Dus 't is niet zo dat ik helemaal een beginner ben. Maar qua technisch gedoe wel.

Maar in mijn logica moet het gewoon kunnen. Ik gebruik EastWest vst's waarvan de grootste die ik heb ongeveer 68gb is en echt alles van m'n laptop eist. De kurzweil en elke andere workstation is (in mijn gedachten) gewoon een klein slap computertje. Dat moet een normale laptop/pc toch makkelijk aankunnen? En begrijp me niet verkeerd, ik vind de Kurzweil K2600xs echt 1 van de besten die er is. Ik vind em beter dan de Motif en Phantom (mijn mening, no offence). En hij speelt erg lekker!

En lijkt me gewoon erg cool als het kan.
 
Ik wil de Kurzweil ook echt niet wegdoen, maar de economie werkt me een beetje tegen ;{ Maar helaas moet ik ook toegeven dat de geluiden van EastWest erg erg heel erg ver voor lopen op welk stuk hardware dan ook. :bekdicht: Niets klinkt zo goed als de pakketten die zij maken.:bekdicht: Dat Symphonic Orchestra :{ :{ :{ !!!

over de Korg X5D...
Ergens ver achter in mijn geheugen dacht ik dat er voor de Korg M1 Vst een hele berg expansion packs waren uitgebracht en dat sommige gebruikers ook zelf dingen hadden gemaakt. En de X5D zat daar ook tussen.
 
Origineel geplaatst door B3-jojo
Veel of alle? Zegmaar geen toetsgevoeligheid meer? Dat de FX wegvallen doet me niet veel.
Eh, de effecten in een 2600 zijn juist een van de sterkste punten van dat ding.

Ik speel met de "band" nummers van Jordan Rudess en Niacin (john novello).
Rudess heeft nu een OASYS, en die gaat je economisch gezien nog veel harder tegenvallen :D.

Maar in mijn logica moet het gewoon kunnen.
Ja, maar dat probeer ik nou net uit te leggen; dat gaat niet, omdat je met VAST te maken hebt.
http://www.dlnsound.com/ < kijk daar eens voor de gein. Dat is slechts 1 van de vele toepassingen; een normale sample-playback plugin zoals je nu hebt kan dat soort dingen domweg niet.

Dat moet een normale laptop/pc toch makkelijk aankunnen?
Kan wel, alleen is het er niet. Verder valt dat "slap" ook heel hard tegen; je Kurz is 100% van de tijd bezig met geluid maken, en je laptop heeft nog allerhande achtergrondtaken te doen. Je PC is general purpose; niet ontworpen om zo hard mogelijk te werken voor geluid te maken, terwijl je Kurzweil niks anders kan.

Ik vind em beter dan de Motif en Phantom (mijn mening, no offence). En hij speelt erg lekker!
Als ik jou was zou ik dan zoeken naar iets wat een Fantom of Motif kan vervangen; dat is al makkelijker dan de Kurzweil vervangen.
 
Origineel geplaatst door B3-jojo
Veel of alle? Zegmaar geen toetsgevoeligheid meer? Dat de FX wegvallen doet me niet veel.
Volgens mij kan je met Sample Robot ook instellen dat hij de aanslaggevoeligheid ook moet varieren. Dus hij speelt dan zeg maar elke noot op een x aantal verschillende velocities af. Het wordt wel een hele grote library dan. En we hebben het dan nog niet over bijv. het modwheel gehad :)

Als jij dus alleen de ingebouwde patches wil kunnen afspelen met behoud van aanslaggevoeligheid, en niet aan het modwheel of andere sliders zit tijdens het spelen, dan is het wel te overwegen om je Kurzweil op zo'n manier leeg te samplen. Maar die Sample Robot kost ook al 290 euro. En dan moet je nog een softsampler kopen... en een hardware synth is betrouwbaarder dan een laptop!

Ik zou eigenlijk je Kurzweil ook gewoon houden. Of, beter nog, voor een slap prijsje aan mij verkopen! ;)
 
Jammer jammer jammer. Het was zo'n mooie droom=(

De FX van de Kurzweil zijn idd super. De K2600 is gewoon super! Ik snap niet waarom iedereen de kurzweil steeds overslaat en een Fanton of Triton haalt... De kurzweil heeft een internationale voeding, dus gewoon in Amerika bestellen voor nog minder dan 2500 euro!!!
Maar goed.
De OASYS is ook zo'n mooie geldvreter. "Hmm, ik heb geld over, auto'tje voor de vriendin? Neh, ik haad de OASYS wel:L "

Als ik jou was zou ik dan zoeken naar iets wat een Fantom of Motif kan vervangen; dat is al makkelijker dan de Kurzweil vervangen.

Dat gaf ik toch zelf ook al aan, dat ik dat wist...
 
Niet doorvertellen van die prijs he, want ik wil em nog wel aan onze oosterburen verkopen voor 3500 euro of meer ;)

Zelf houden zit er helaas niet in...
 
Back
Top