Synth/minimoog electronische werking

Arv

Robot
Lid sinds
18 oktober 2001
Berichten
13.098
Locatie
Zuid Holland
Ik heb al zoveel zitten googlen, maar ik kan nog steeds geen goeie electronische beschrijving vinden van de minimoog. Dwz, de werking van de componenten en de functie ervan uitgebreid beschreven enuitgelegd op fundamenteel en electronisch niveau. Vaak zie ik gewoon een simpele beschrijving van OSCs enz.. Maar ik ben niet geheel onbekend met de werking van diverse electronische componenten (opamps, osc circuits etc) en wil me wat meer verdiepen in de materie. Ik dank iemand die me naar een goeie, nette en duidelijk site of document verwijst!
 
Het boek van de Elektor Formant (1977) s goed leesvoer voor de werking van analoge synths.
Het legt niet de werking van de individuele componenten uit, maar wel de werking van de schakeling.
Ze gaan er dus vanuit dat je de werking van een Weerstand, Condensator, Transistor, OpAmp al kent.
Als je die basis nog niet hebt is Electronica voor Dummys een aanrader om ernaast te houden.
 
Die bijbel, is dat toevallg deze?

[ame="http://www.amazon.com/The-Art-Electronics-Paul-Horowitz/dp/0521370957"]The Art of Electronics: Paul Horowitz, Winfield Hill: 9780521370950: Amazon.com: Books

Die zag ik een aantal keer voorbij komen in vragen hoe je met dit soort spul kunt beginnen.
 
Yoozer,

Dat kan hem zijn maar ik moet thuis effe onder het stof vandaan halen, dan zet ik het hier.
 
Gevonden, het is deze:

[ame="http://www.amazon.com/Electronic-Devices-Circuit-Theory-Edition/dp/0132622262"]Electronic Devices and Circuit Theory (11th Edition): Robert L. Boylestad, Louis Nashelsky: 0000132622262: Amazon.com: Books


Whopping 936 paginas, dus je begrijpt dat ik die niet alles paraat heb. :D
Ook redelijk saaie academische stof.
 
Aaron Lanterman heeft veel synth electronica uitgelegd in zijn colleges:

http://users.ece.gatech.edu/lanterma/ems10/

Er staan video-links voor veel van zijn colleges.

Voor de rest is de minimoog een redelijk straight-forward synth alleen is veel opgebouwd met discrete transistoren waardoor het geluid niet perfect is en veel karakter heeft... Je zegt dat je genoeg hebt gelezen over VCO-cores, dan blijft de wave shaping over en die is redelijk triviaal. Het filter zitten wat leuke truken in en die kun je vinden in het patent van Moog over zijn diodeladder VCF:

http://www.moogmusic.com/news/patent-no-3475623-moog-ladder-filter

De VCA is simpel: verschilversterker waarbij gespeeld wordt met de instelstroom van de transistor aan de gemeenschappelijke emitters.

De EGs zijn grappig om een keer uit te puzzelen hoe ze werken maar om ze helemaal door en door te snappen en bv te simuleren zou te ver gaan volgens mij... Zelfde geldt voor de voeding: leuk om een keer uit te puzzelen, maar zou ik ook niet teveel tijd in stoppen (kun je tegenwoordig makkelijk vervangen voor een LM317/337 combo).

Anyway: hoop dat je wat hebt aan wat ik heb geschreven en succes met uitzoeken (blijft leuk als je opeens gaat zien hoe t werkt en hoe slim t in elkaar zit :) )
 
Hey dank je heiko, echt handy. Veel leesvoer dus. :)

Dat over die ladder filter vind ik ook erg leuk om te lezen.
 
Back
Top