Roland Jupiter X(m) i-arpeggio ervaringen. Leuk maar.....

Lid sinds
22 Maart 2008
Berichten
10.035
Locatie
-
Heb vorig jaar voor een compact setupje (met het oog op de mobiliteit) een Jupiter Xm gekocht. Ik ben tevreden over het klavier en 4 parts multi-timbraal en de Virtual Anaog modeling (die acceptabel klinkt) was ook een plus.
De i-arpeggio leek me ook handig aangezien ik er als aanvulling wat strakke melodie-achtige dingen uit kon halen zonder er al te veel op hoeven spelen. Ik heb veel met de Karma engine in Korg synthesizers geëxperimenteerd welke in feite ook maar 4 parts kan aansturen, en super leuk is voor dat doel.
Nu had ik voor de Korg Karma in sync te krijgen al een soort work-around.. een nootje startte Karma op en het bleef dan ook in sync met andere sequencers.

Heb diezelfde truc ook met de Roland geprobeerd. Met een bepaalde settting waarmee je de multi-timbrale mode uitschakelt en de hele synth monotimbraal wordt kun je via extern midi de Arp starten. Een normale MMC message zoals met sequencers werkt niet helaas. De arp start gewoon te laat op en het blijft all the way out of sync..

Het beste resultaat krijg ik nog door gewoon te syncen by ear.. of op het juiste moment 'n toets indrukken eigenlijk. Mijn ervaring is dat als je de arp iets later op het eigen keyboard activeert hij het wel corrigeert. Te vroeg activeren is echt en het het blijft voor de clock lopen.. met als gevolg dat je nog een poging moet doen.. (lekker voor live :D).. Maar verder is i-arp standalone een leuke feature.. en als een performance synht in een setup met wat drumcomputers en grooveboxen is het net die aanvulling die het die live ervaring geeft. Het lijkt wel een beetje op Karma van Korg, al vind ik dat toch geslaagder en beter toe te passen in de praktijk.

Ben benieuwd hoe jullie em inzetten.. Ik weiger om em als multi-timbrale synthmodule te gebruiken eigenlijk.. daar heb ik andere dingen voor :)
 
Laatst gewijzigd:
Die I-arpeggiator was dacht ik nieuw op de juno x maar bestond dus blijkbaar al op de jupiter xm?

Als ik het goed heb begrepen is het een "AI" wijze om je manier en cadance van spelen mee te nemen in het ritme en opbouw van de arp ofzo? Klonk op zich best leuk op papier, maar dan moet het natuurlijk wel werken :D
 
oh.. daarom hebben ze die I-arp een nieuw OS gegeven.. maar goed te horen dat ze er geen gras over laten groeien en het door willen evalueren. En best leuk hoor. Je moet het alleen niet de drumpart laten beïnvloeden als ie in een setup zit met andere drumcomputers.. dat werkt niet. Je kunt dat gelukkig voor de drums ook uitzetten (in de Jupiter X en Xm).

Gisteren het nieuwe OS erin gezet en daar wordt bij te vroeg triggeren nog steeds niet gecorrigeerd.. je moet net ff na de tel spelen en dan trekt ie het recht naar de midi-clock. Nog niet zo geëxperimenteerd met de nieuwe features van de sequencer.

Verwacht verder niet teveel van die Roland emulaties.. als je dat zoekt kun je beter een VST nemen maar het klinkt iig veel beter dan de analoge emulaties in de Roland 'Super Natural' sound engine. (Integra, FA, etc..)
Ik vind het vooral een leuk en compact synthtje, Was na de System 1 een beetje bang.. dat is echt een waardeloos keybed.. maar dit is het beste mini keys klavier wat ik ooit bespeeld heb samen met de Korg Odyssey. Toetsen zijn ook langer dan een Roland JDXi of DX100, dus je kunt makkelijker complexere akkoorden pakken. En er zitten ook speakers in dus leuk voor waar dan ook. :)
 
Laatst gewijzigd:
Idd wel fijn dat ze dit doorontwikkelen. Een goede arp kan een zeer krachtige tool zijn waar leuke Jams uit voortkomen.

Qua nieuwe Roland's denk ik niet dat ik ze snel zal kopen. Heb vorig jaar de JD-Xi even gehad, maar toch ook weer snel weg gedaan, was niet echt mijn ding. Ik hou meer van specialistische ipv generalistische apparaten. Roland probeert er te veel in te stoppen IMHO en altijd maar weer die xv reeks erin te verwerken.

De boutiques daarentegen vind ik leuk en kwalitatief goed gedaan. Die verkopen volgens mij ook best goed. Hopelijk gaan ze dat nog even mee door een bouwen ze dat uit (met ACB en voldoende stemmen) naar wat grotere synths.
 
Back
Top