Editorial over Sherman

Status
Er kan niet meer gereageerd worden.

Yawgmoth

Moderator
Staff member
Lid sinds
4 januari 2002
Berichten
6.265
Locatie
Grou
Q&A : Sherman Productions - Herman Gillis


Een unieke mogelijkheid tot het uithoren van een uniek man : Herman Gilles, ook wel bekend onder de namen Sherman, Boris Mikulic en T.Rossa. Wereldberoemd geworden met de door hem ontworpen Filterbank. Maar er schuilt veel meer achter deze bescheiden Belg.

Historie

Herman maakte vanaf 1985 deel uit van de Belgische dark-rock formatie "Poésie Noire", waarmee hij onder andere het podium deelde met acts als "Dead can Dance" en "the Sisters of Mercy". In Nederland was Poésie Noire onder andere te bewonderen op Noorderslag 1986. Na een naamsverandering (men ging verder als TBX - To Be eXcited) en een platencontract bij EMI-België wordt het stil rond de band. In 1992 volgt een definitief einde.

Herman_PoesieNoire.jpg

Herman Gillis in jongere jaren

Inmiddels zit Herman niet stil, en wendt hij zijn kwaliteiten aan op vele fronten. Zo is met producerstrio "Morton, Sherman & Belluci" een van de drijvende krachten achter de new-beat stroming. Tevens wordt de naam Gillis in verband gebracht met de acid-pioniers "Brothers on Acid".

Ook het remixen is blijkbaar een hobby van onze zuiderbuur. Van zijn hand verschenen onder andere bewerkingen van Jean-Paul Gaultier (Aow Tou Dou Zat), Take7 en DWF.

Recentelijk is Herman Gilles vaak te 'spotten' in gezelschap van Daan Stuyven. Zo gaven deze twee heren ooit een concert met alleen Filterbanks (aangevuld met de experimentele VideoSynth.. ook een project van Herman). Stuyven is vooral bekend van "Dead Man Ray" en zijn latere project "Daan". Gillis is vooral bij de productie van diens laatste CD "ProFools" nauw betrokken geweest.


Sherman Productions

Ook als muzikaal electronicus is Herman al lang aan het knutselen geweest. Zo bouwde hij ooit de "Sherman Fender Mustang".. een electrische gitaar met een uniek regelbaar feedback systeem. De vergelijking met een e-bow springt op, maar zoals we inmiddels van Sherman gewend zijn.. Hermans versie is een stuk extremer.

Legendarisch, maar helaas nooit commercieel beschikbaar gekomen, is de Sherman Chaosbank. Een waar monster van chaos. Ooit gebouwd rond 6 digitale oscillatoren, uitgerust met een complex crossmodulatie-systeem. Helaas slechts in een oplage van 9 stuks.

fb_proto.gif

Sherman Filterbank prototype

Natuurlijk zijn er de Filterbank en de Filterbank 2. Hiermee verwierf Sherman lof van de vakpers.. en misschien nog wel belangrijker, van bekende acts en artiesten over de hele wereld. Onder de gebruikers bevinden zich Air, Chemical Brothers, Madonna, Rolling Stones, Leftfield, The Prodigy, Human League, U2, David Bowie, Nine Inch Nails en Biohazard.

Naast het bovenstaande is er de (nog) experimentele Sherman Videosynth, waarover vrijwel geen informatie beschikbaar is. Herman zelf vertrouwde me ooit toe bezig te zijn met het concept voor een synthesizer, maar daarover is al helemaal niets bekend. Wellicht dat deze Q&A hier wat licht op kan laten schijnen.

Legende ?

Is Herman Gilles op weg een levende legende te worden? Dat moet de tijd uitwijzen.. maar hij begeeft zich in ieder geval in goed gezelschap. Samen met Bob Moog, Jürgen Michaelis (Jomox), Jürg Oldani (Technosaurus) en Dieter Doepfer had Sherman een 'booth' op de NAMM in 2002.. waarbij later ook de mannen van Analogue Solutions (Tom Carpenter) en het voormalig oost-duitse Vermona Engineering aanhaakten. Een leuk clubje bij elkaar.

Herman_Bob.jpg

Herman en Bob Moog

-tekst door CraZ-
 
Status
Er kan niet meer gereageerd worden.
Back
Top