Bob Moog overleden

Status
Er kan niet meer gereageerd worden.
Gisteren, Zondag 21 Augustus 2005, is Dr. Robert (Bob) Moog overleden, "de vader van de moderne synthesizer".
Hij is 71 jaar oud geworden.

attachment.php

ASHEVILLE, N.C. — August 21, 2005 — Bob died this afternoon at his home in Asheville, N.C. He was 71. Bob was diagnosed with brain cancer (glioblastoma multiforme or GBM) in late April 2005. He had received both radiation treatment and chemotherapy to help combat the disease. He is survived by his wife, Ileana, his five children, Laura Moog Lanier, Matthew Moog, Michelle Moog-Koussa, Renee Moog, and Miranda Richmond; and the mother of his children, Shirleigh Moog.

Op verzoek van Synthforum heeft Wout Blommers een korte samenvatting van het leven van Bob geschreven:

Bob Moog (1934-2005)

Voor iedere synthesizer-enthousiast is de naam Bob Moog een begrip. Hij geldt voor velen als de vader van de synthesizer. Zelf hij had daar andere gevoelens over. Eigenlijk beschouwde hij zichzelf als de man die toevallig op het juiste moment op de juiste plaats aanwezig was.

Als kind was zijn speelplaats de werkruimte van zijn vader, die hem de grondbeginselen van de electronica onderwees. Tijdens zijn studie Electrical Engineering bouwde hij zijn eerste instrumenten: Theremins. Tegen die tijd verkocht hij deze apparaten al zodanig, dat de oprichting van zijn bedrijf Moog Inc. een logische stap was.
De activiteiten van zijn bedrijf brachten hem in contact met componisten, die zich bedienden van electronische apparatuur. In samenwerking met hen bouwde Bob Moog handzamere electronische componenten. Een eenvoudige electronische studio.
De stap, die voor de huidige synthesizergebruiker misschien wel de belangrijkste bleek te zijn, was de introductie van een keyboard, gekoppeld aan die electronsiche componenten. Hierbij introduceerde Bob Moog de constante 1 Volt = 1 Octaaf. Waarschijnlijk de echte geboorte van het instrument.
Bob Moog was eerlijk genoeg om toe te geven dat de volgende stap, het uitbrengen van de MiniMoog - een synthesizer met een vaste structuur - eigenlijk niet zijn opvatting was. Hij was meer voor de vrijheid van het volledige modulaire systeem. Medewerkers waren bij machte hem te overtuigen van de kracht van het concept, vooral voor de muzikant.

Ik heb Bob Moog twee keer kunnen ontmoeten. Het onderwerp waarmee je zijn aandacht kon trekken was zijn eerste liefde: Theremin. Was je in het bezit van een vooroorlogs model, dan wilde hij daar alles over weten. Maar als je met hem sprak over zijn bekendste werk, de synthesizer, bijvoorbeeld over het karakteristieke geluid - welk zo onmiskenbaar MOOGish is - het uiterlijk, zijn ADSR, het 1V=1Oct systeem, dan glimlachte hij en baggataliseerde het. Over deze zaken praten wilde hij zelden, maar via de e-mail schreef hij als antwoord wel hele pagina’s vol. Bob Moog was zich terdege bewust wat de mensen van hem wilde. Verscheen hij in het openbaar, dan werden er vaak foto’s gemaakt van ‘iemand-naast-Bob Moog’. Glimlachend liet hij zich dat aanleunen, want behalve dat hij zo belangrijk werk voor het door ons zo vereerde instrument heeft gedaan, was hij ook zo verdomd aardig!

Ruimte om de familie van Bob te condoleren: http://www.caringbridge.com/visit/bobmoog
Praat hier verder: https://www.synthforum.nl/forums/showthread.php?s=&threadid=50545
 
Laatst gewijzigd:
Status
Er kan niet meer gereageerd worden.
Top