Oberheim OB-8 begint raar te doen

Calculator Operator

Tel ik na 14 jaar hier als ouwe rot? Vast wel.
Lid sinds
7 juli 2009
Berichten
736
Locatie
Waereldsjtad
Goedemiddag,
Zoals de titel al zegt eigenlijk... Als ik dat ding aanzet na een dag of wat uit te hebben gestaan blijven alle programma-lampjes uit, ook als ik erop duw. Dan moet ik hem even opnieuw uit en aanzetten voordat die terugkomen en er uberhaupt geluid uit de synth komt als ik op een toets druk. De instellingen van de voice cards zijn totaal van slag, ik moet drie à vier keer autotunen en eventueel nóg een keer opnieuw powercyclen om dat ding speelbaar te krijgen. Hij vergeet elke keer dat ik het modwheel andersom heb ingesteld (dus naar beneden draaien voor modulatie). Hetgeen trouwens uit noodzaak is want omhoog draaien werkt niet bij dat ding, ook niet als-ie wel zo ingesteld staat. Het modwheel-paneel begint sowieso steeds slechter te werken, ook om dat werkend te krijgen moet ik meerder malen voor power cyclen en alle knopjes een keer hebben ingedrukt voordat-ie snapt wat ermee moet gebeuren. Ik heb het vermoeden dat de back-up batterij leeg begint te raken, binnenkort eens nameten. Kan dat het geval zijn en zo ja, vervang je die zomaar zonder dat de synth helemaal niet meer snapt wat voor en achter is?
 
Die kan je gewoon vervangen de batterij, Je bent dan alleen je patches kwijt (maar die kan je ook eerst ff opslaan tuurlijk via de cassette interface)
Ik zou de voeding ook gelijk even recappen dan.
Het klinkt ernaar dat ie aardig service nodig heeft. Je kan hem tuurlijk ook gelijk gewoon helemaal doen (gewoon alle condensatoren vervangen op de voiceboards/cpu board/psu enz)
 
Ps: modwheel/pitchbend zijn altijd tricky bij die ob8/xa’s. Rot dingen om te servicen. (Je kan ze voorzichtig uit elkaar halen en schoonmaken met deoxid bijv)

Wel grote kans dat als je al bovenstaand allemaal doet dat je hem ook opnieuw moet calibreren)
 
Als heel veel min of meer tegelijk raar begint te doen, is er toch waarschijnlijk 1 oorzaak. Een voedingsspanning die aan het inzakken is, een belangrijk aardpunt dat slecht contact maakt, storing op een communicatiebus ofzo.

Als je niet in meer detail weet wat de oorzaak is, is het misschien veiligst om hem nu niet meer te gebruiken en te laten servicen.
 
Ik zou em even bij Mark Cox brengen.. die zit in Siebegewald, niet zo gekver van Eindhoven. Heeft veel ervaring met Oberheims. Mijn OB8, OBX en OBXa zijn allemaal door hem geserviced ooit.. :)
 
Ik ben elektrotechnisch ingenieur dus het uitvogelen wat mis is met dat ding doe ik zelf, vind ik leuk :p
Vraag me gewoon af of iemand deze symptomen herkent wellicht, dan weet ik tenminste een beetje waar ik moet zoeken. Maar de voedingen ga ik sowieso eens nalopen. Alle elco's op 't ding zijn duidelijk wel vervangen, jaartje of 10 oud schat ik ze zo.
@MacGyverGear als ik er zelf niet uit kom gaat-ie daar ook zeker heen. Ben ik wel eens geweest met m'n Radias.
 
Dat gedrag dat hij bij de tweede opstart zich beter gedraagt, zou dat op een slechte condensator kunnen wijzen? Eentje die moeite heeft met opladen ofzo, het is maar een gok.
 
Ik ben elektrotechnisch ingenieur dus het uitvogelen wat mis is met dat ding doe ik zelf, vind ik leuk :p
Vraag me gewoon af of iemand deze symptomen herkent wellicht, dan weet ik tenminste een beetje waar ik moet zoeken. Maar de voedingen ga ik sowieso eens nalopen. Alle elco's op 't ding zijn duidelijk wel vervangen, jaartje of 10 oud schat ik ze zo.
@MacGyverGear als ik er zelf niet uit kom gaat-ie daar ook zeker heen. Ben ik wel eens geweest met m'n Radias.
In dit geval zou je ook kunnen spreken over 'syntomen' :)
 
Aan zo'n oude Oberheim kan best wel wat misgaan. Iemand die regelmatig Oberheims repareert kent die probleempunten en weet na wat meten denk ik wel snel wat er juist allemaal aan de hand is. Je hebt toch een scoop hoop ik? Ik heb zelf onlangs mn Oberheim DX gerepareert, dan moet je wel effe uitvogelen hoe de Z80 alles adresseert enzo. Ik weet niet in hoeverre je je daar in wilt verdiepen en hoeveel soldeer ervaring je hebt enzo ... Hij blijft ergens in hangen precies. Met een scoop kan je zien tot waar alle adreslijnen en enables van die decoders bv. bij een coldstart wel werken ...
 
Nog een aanvulling wat betreft die back-up batterij: de OB-8 slaat allerlei calibratiezaken op in het NV RAM geheugen. Dit gaat onder andere om de individuele voice volume offsets, VCA offsets, envelope calibraties, modwheel en pitchbender potmeter offsets, volgens mij ook filter tuning/resonance calibratie en nog een hoop zaken. Als de batterij er uit is geweest zul je dit allemaal opnieuw moeten calibreren. Dat hoef je niet met allerlei trimpotmeters te doen maar dit gaat via een vrij ingewikkeld calibratiemenu waarmee je dit alles kan instellen doormidden van de knoppen op de Bender box en een aantal toetsen. Staat beschreven in de service manual.
Zo heb ik weleens een OB-8 voor reparatie gehad waarvan de OSC2 frequency potmeter een soort van omgekeerd (leek wel op een soort S&H patroon) reageerde. Je zou denken dat er hardwarematig iets mis gaat dan met de uitlezing van de potmeter en de bijbehorende (de)multiplexing, maar het clearen van het NV RAM (wat blijkbaar gedeeltelijk corrupt was geraakt) door het even losbreken van de batterij en een aantal minuten wachten zodat de spanning echt van de RAMs af is, en het daarna opnieuw doorlopen van de calibratieroutine verhielp de problemen.

Als je er niet uitkomt kan ik er wel naar kijken, ik heb een reparatiebedrijfje in Haarlem en ben gespecialiseerd in o.a. de oude Oberheims.
 
Back
Top